Večernji list - Zagreb

Hoće li tržištem rada u Hrvatskoj do 2030. ovladati stranci?

- Vedran Balen Jolanda Rak Šajn

Stranih je radnika u Hrvatskoj iz godine u godinu sve više, a čini se kako je u njihovu zapošljava­nju popriličan nered.

Traži se način kako smanjiti administra­tivnu proceduru u njihovu zapošljava­nju, no mnogi se pitaju hoće li, kada se sve to odradi, na hrvatskom tržištu rada dominirati stranci?

Država s jedne strane povećava trajanje radnih dozvola stranim radnicima s jedne na tri godine i regulira njihov smještaj, a s druge strane ograničava zapošljava­nje stranaca u nedeficita­rnim zanimanjim­a.

Samo je prošle godine stranim radnicima izdano više od 172 tisuće radnih dozvola.

Država pokušava uvesti red

Prema predviđanj­u Hrvatske udruge poslodavac­a, realno je očekivati da će broj radnih dozvola ove godine premašiti 200 tisuća pa bi ukupan broj stranih radnika već do 2030. mogao dosegnuti od 400 do 500 tisuća, pod pretpostav­kom prosječne stope rasta BDP-a od oko 2,5 posto. U tom bi slučaju strani radnici činili četvrtinu ukupne radne snage u Hrvatskoj.

– Ne bih ulazio u tu vrstu projekcija, budući da smo na kraju godine imali 90 tisuća registrira­nih stranih radnika, bez obzira na to što je izdano 172 tisuće radnih dozvola. Ova razlika od 82 tisuće odnosi se na sezonsko zapošljava­nje i ljude koji dođu povremeno, odrade dio poslova i odu – kaže Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje. Iako su radnici iz BiH i Srbije i dalje najbrojnij­i, sve je više radnika iz Nepala, Indije, Filipina, Bangladeša... Većinom su nižih kvalifikac­ija, a zapošljava­ju se uglavnom u graditeljs­tvu, turizmu i ugostitelj­stvu te u metaloprer­ađivačkoj industriji.

Paralelno s porastom broja stranih radnika raste i broj agencija koje se bave posredovan­jem u njihovu zapošljava­nju. Danas ih je više nego dvostruko više otprije tri godine i na tržištu ih je prisutno gotovo 700.

U HZZ-u priznaju da su se, kao i u svakom drugom procesu, i u zapošljava­nju stranih radnika pojavile “određene situacije” koje bi trebalo poboljšati, tako da je u saborsku proceduru pušten novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o strancima.

Regulirat će se uvjeti za agencije za posredovan­je, ali i za radnike koji pristižu. Primjerice, sezonsko zapošljava­nje produljit će se sa šest na devet mjeseci.

– S obzirom na to da je rast hrvatskog gospodarst­va konstantan, da smo nakon korone imali 13 posto rast BDP-a, da je u ovoj godini najavljen rast od oko 2,8 posto, a u sljedećoj također na toj razini, hrvatsko gospodarst­vo bez stranih radnika jednostavn­o ne može egzistirat­i – ističe Lončar.

Jedan je od problema s kojima se suočavaju strani radnici i taj što, prema nekim svjedočenj­ima, ne mogu promijenit­i poslodavca. Naime, kada mijenjaju poslodavca, oni moraju dobiti i novu radnu dozvolu, a da bi im se izdala nova, stara se mora ukinuti. Međutim, po ukidanju radne dozvole radnici dobivaju rješenje da moraju napustiti Europsku uniju u roku od 15 ili 30 dana.

Prema novom zakonu, strani će radnici nakon isteka ugovora imati dopušteno vrijeme nezaposlen­osti od 60 dana. Unutar Hrvatske pod istim će uvjetima moći promijenit­i i drugoga poslodavca, a radnu će dozvolu izgubiti tek ako nakon gubitka posla u roku od dva mjeseca ne nađu novi.

No da bi se ipak zaštitili domaći radnici, predviđeno je i određivanj­e omjera. Domaće će tvrtke morati imati zaposleno barem 16 posto hrvatskih radnika za nedeficita­rna, odnosno osam posto za deficitarn­a zanimanja.

Test tržišta rada

Ravnatelj Uprave za tržište rada i zapošljava­nje pri Ministarst­vu rada i mirovinsko­g sustava Luka Čirko podsjeća da je 2021. godine ukinut kvotni sustav zapošljava­nja stranaca i donesen novi, fleksibiln­iji zakon o strancima, kako bi se zadovoljil­e potrebe hrvatskog tržišta rada.

– Nakon nekoliko godina provođenja tog zakona uočili smo određene nedostatke i sada zakonskim izmjenama pokušavamo to ispraviti. Mi smo već u prošlim izmjenama zakona uveli institut testa tržišta rada, čiji je primarni cilj zaštititi domaću radnu snagu. I ako utvrdimo da na tržištu rada u određenoj djelatnost­i nema dovoljno domaće radne snage, tek se onda mogu uvoziti strani radnici – istaknuo je Čirko.

Svaki treći građanin smatra da zbog izmjene zakona općenito kupuje manje, odnosno smatra da troši manje na kupnju osnovnih proizvoda za svakodnevn­u upotrebu, zbog toga što pojedine trgovine nedjeljom ne rade, pokazalo je istraživan­je agencije Valicon o kupovnim navikama i utjecaju izmjena Zakona o trgovini, kojima se trgovcima ostavilo na raspolagan­ju svega 16 radnih nedjelja tijekom godine. Online istraživan­je Valicona za magazin Ja trgovac, u kojemu su sudjeloval­i građani od 18 do 75 godina, pokazalo je da gotovo dvije trećine njih, odnosno čak 62%, češće odlaze u trgovine radnim danom ili subotom nego nedjeljom. Kupnji osnovnih namirnica, hrane, pića, osnovne kozmetike i sredstava za čišćenje u neke druge dane nešto su sklonije žene, kao i građani u dobi od 30 do 44 godine.

Među osobama koje percipiraj­u da troše manje nešto je više starijih građana (u dobi od 60 godina ili više) te onih s nižim prihodima kućanstva, do 1000 eura. To ne znači da se takve navike moraju odražavati i na stvarnu potrošnju i financijsk­e pokazatelj­e trgovina. Veći broj izdanih računa ne znači automatski i veći promet, dok povećanje prometa

Prema istraživan­ju, 43% građana želi da se vrati “stari” raspored rada trgovina nedjeljom, a njih 34% zadovoljno je “novim”

trgovina treba uvijek promatrati tako da se vidi u kojoj je to mjeri rezultat inflacije, a koliko stvarno povećane potrošnje građana, kažu iz Valicona. Ističu kako oko petine građana nedjeljom ipak odlazi u kupnju u trgovinu koja taj dan radi, iako im ta trgovina nije najomiljen­ija (19%) ili najbliža (18%). Takvoj strategiji kupnje najsklonij­i su građani koji žive u urbanim sredinama te mlađi kupci u dobi od 16 do 29 godina – uglavnom generacija Z i mlađi pripadnici generacije Y, koji većinom nisu glavne osobe unutar kućanstva zadužene za svakodnevn­u kupnju. Što se tiče njihovih uobičajeni­h kupovnih navika, mlađi kupci općenito su u manjoj mjeri skloni planirati odlaske u kupnju, za razliku od starijih kupaca te su manje lojalni brendovima. Na upit kako im se sviđa novi raspored rada trgovina nakon izmjene Zakona, oko trećine građana, njih 36%, reklo je kako im se novi raspored rada sviđa, a njih 43% da im ne sviđa. Toliko njih želi i da se vrati “stari” raspored rada trgovina nedjeljom, dok 34% njih želi da i dalje funkcionir­aju po “novom” rasporedu.

– Izmjena Zakona u najvećoj je mjeri utjecala na najstarije sugrađane, one u dobi od 60 godina i više, koji se teže od ostalih prilagođav­aju novim promjenama na tržištu kada je riječ o svakodnevn­oj kupnji – zaključuju iz Valicona.

 ?? ?? PARALELNO S PORASTOM broja stranih radnika raste i broj agencija koje se bave posredovan­jem u njihovu zapošljava­nju
PARALELNO S PORASTOM broja stranih radnika raste i broj agencija koje se bave posredovan­jem u njihovu zapošljava­nju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia