Večernji list - Zagreb

Kadrovski sve slabija Cibona nije bila ravnoprava­n suparnik Crvenoj zvezdi, vodećoj momčadi ABA lige (59:82) Zvezdin trener poželio Ciboni izlaz iz teških dubioza, a Repeša ustvrdio: ‘Sve nas je manje’

- Dražen Brajdić Dražen Brajdić

Na žalost domaćih navijača, kojih se okupilo u lijepom broju (oko 2500), ipak je to bila igra mačke i miša. “Igra lovice” između euroligaša (Zvezda) i momčadi iz donjeg doma regionalne lige (Cibona). Okršaj bogata srpskog kluba i zapostavlj­enog hrvatskog velikana. Nadmetanje momčadi koja ne osjeća izostanak ni petorice igrača protiv sa sastavom premorenih igrača od kojih polovica u domaćem prvenstvu mora igrati i po 40 minuta.

Veći za konfekcijs­ki broj

Stoga završnih 59:82 nimalo ne čudi. Favorit se nametnuo svojim fizikalija­ma (na svakoj poziciji imali su igrača za jedan konfekcijs­ki broj većeg). Još dok je bilo svježine Zagrepčani su se dobro i držali, ali su i promašival­i otvorene situacije, pa je minus neprestano rastao da bi u 28 minuti bio “minus 20” (41:61).

No, nisu se vukovi predali već su u u dvije minute, uz dvije trice Bundovića, i iznuđena tri bacanja Radovčića, smanjili zaostatak na “minus 12”. I baš kada se, zahvaljuju­ći Vuku (Ciboninoj maskoti), digle i tribine, do izražaja je došla Zvezdina kvaliteta više. Nedović zabija sedam koševa u nizu (tricu i dvije dvice) i gosti odbijaju nalet domaćina koji je obećavao jednozname­nkasti zaostatak.

A kako bi i bilo drugačije kada imate velikog favorita u čijem sastavu je prijelomnu ulogu igrao igrač koji ima dvostruko veću plaću (oko milijun eura) od cijele Cibonine momčadi i to s, ranije, otišlim Vukovićem. Uz ozlijeđeno­g Perasovića, ovu utakmicu odlučio je neigrati i krilni-centar Tomislav Buljan koji već danas odlazi u španjolsko­g drugoligaš­a.

- Ja sam htio da on igra ovu utakmicu no igrač nije. Riječ je o posudbi i kako Buljan ne može igrati domaću ligu odlučio je otići malo ranije no što ABA liga završi. Bude li s klubom sve u redu, on bi se na ljeto trebao vratiti. Toplo se nadam da neće još netko otići jer inače ne znam kako ćemo izgledati u sljedećim kolima. Uostalom i danas smo imali sedam igrača i juniora Katanovića - požalio se Cibonin trener Dino Repeša koji je ovako započeo svoju presicu:

- Sve nas je manje na terenu ali i vas na presici a to nije dobro. U ovoj utakmici bili smo odveć bojažljivi, u nekom grču. Suparnik je šutirao 24 bacanja a ja držim da mi njima ne možemo parirati bez njihovih 35-40 bacanja odnosno takozvane prljave

Nije to bio dobar završetak najuspješn­ije sezone za ukupno hrvatsko skijanje još od vremena Janice i Ivice Kostelić. Nakon što su obje naše cure – i Zrinka Ljutić i Leona Popović – u subotnjem slalomu (is)pale, u nedjeljnom veleslalom­u Ljutić je ostala bez bodova.

Mekani snijeg nije odgovarao

Nakon solidnog sedmog mjesta u prvoj vožnji, Ljutić je u drugoj bila spora pa je pala za devet mjesta i na kraju završila na 16. A u finalnim utrkama Svjetskog kupa bodovi idu samo onima koji su bili u prvih 15. Za ponešto bodova Zrinki je nedostajal­o šest stotinki. Očito joj ovaj, meki, proljetni snijeg nije odgovarao:

– Sve se dalo popraviti u drugoj vožnji, no brzo sam promašila liniju pa zapala u mekani snijeg i tu je sve bilo gotovo. Očito me iscrpilo to što sam vozila dvije discipline, ostavilo je to traga na psihu i tijelo – kazala je Ljutić kojoj je velika utjeha sezona velikog napretka, što je prepoznao i Svjetski skijaški savez, dodijelivš­i joj posebno priznanje kao najboljoj mladoj skijašici u Svjetskom kupu.

U uvjetima premekanog snijega nije briljirala ni Lara Gut-Behrami, ali je bila dovoljno dobra (deseta) da osigura slalomski Globus, jer je ziheraškom vožnjom obranila prednost od 95 bodova koliko je imala prije utrke ispred Federice Brignone.

Talijanka jest pobijedila, izborila je 27. pobjedu u karijeri, no bila je to neka vrsta Pirove pobjede, jer je na kraju, u veleslalom­skom poretku, ostala 21 bod iza Gut-Behrami.

A Švicarka je tako potvrdila i ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu, što joj je pošlo za rukom po drugi put u karijeri, i to osam godina nakon osvajanja prvog velikog Kristalnog globusa. Istina, treba reći da je pri tome imala igre, dakako, unutar sporta.

Uz dvoznamenk­aste Bundovića (11) i Mustapića (11), najbolji cibos, sa 16 koševa i 8 skokova, bio je negdašnji Zvezdin junior Aleksandar Aranitović koji je, zbog svog odnosa prema klubu, postao miljenik navijača.

- To je san svakog igrača da postane miljenik publike što nije lako kada si stranac. Ja se mogu samo zahvaliti zagrebačko­j pulici koja očito prepoznaje da dajem sve od sebe i to mi se vjerojatno vraća.

Ključno je pitanje hoće li popularni Sani biti u stanju davati sve od sebe u nastavku sezone jer on je jedan od onih koji igra domaće utakmice po 35-40 minuta i diše na škrge.

- Kako se bliži kraj sezone sve je teže, pogotovo nama petorici seniora koji igramo Premijer ligu. Osjeti se to u drugom poluvremen­u, no moramo izdržati još dva mjeseca.

Pamtim Cibonu prvaka Europe

Zvezdin trener Ioannis Sfairopoul­os kao da je suosjećao sa suparnikom koji je u nemalim egzistenci­jalnim poteškoćam­a.

- S obzirom da je riječ o momčadi koja igra organizira­no, koja prijeti i izvana i iz reketa, koja ima puno varijacija u igri, ako ju podcijenit­e, možete imati velikih problema.

Jedan od najboljih grčkih trenera sjeća se neke drugačije Cibone, one iz 1985. kada su vukovi u Ateni bili prvaci Europe.

- Pamtim dobro onu Cibonu i zato ovoj želim sreću i da nadvlada probleme u kojima se našla, da se potpuno oporavi.

Zvezdin predsjedni­k Nebojša Čović najavio da će ukupni paket Dubaijeva igranja u tzv. Jadranskoj ligi (ABA) vrijediti oko 2,5 milijuna eura godišnje

i ponešto sreće jer se 2016. ozlijedila tada vodeća Lindsey Vonn, dok se ove godine to dogodilo s Mikaelom Shiffrin, koja se mora zadovoljit­i sa slalomskim Globusom.

Gut-Behrami učinila je ono što je pošlo za rukom i njezinu sunarodnja­ku Marcu Odermattu, koji je također osvojio veleslalom­ski, ali i ukupni Globus. Štoviše, njih su dvoje u igri za još po dva globusa – vodeći su u poretku spusta i superveles­laloma uoči posljednji­h utrka – pa se može dogoditi veliki trijumf švicarskog skijanja odnosno osam od deset mogućih Globusa. A već je sada to velika pobjeda nad Austrijanc­ima, što je, dojma smo, Švicarcima u ovom sportu i najvažnije.

Švicarci prešišali Austrijanc­e

Za najveću skijašku silu (Austrija ima 121 olimpijsku medalju, a Švicarska 66) poražavaju­će je da u slalomašu Manuelu Felleru imaju jedinog osvajača Kristalnog globusa. A Feller ga je osigurao i prije posljednje utrke koju je mogao voziti revijalno. No, zato ona nije bila revijalna za našega jedinog predstavni­ka Samuela Kolegu, koji je nakon prve vožnje bio 15.

Kolega se nadao da može izboriti i četvrti ovosezonsk­i Top 10 rezultat, no to mu, na dan u kojem su mnogi gledatelji utrku gledali u kratkim rukavima, nije uspjelo. Nakon silaska u ciljnu ravninu, tražeći odgovor zašto je bio tako spor (tek 18.), nemoćno je širio ruke. A takvih problema nije imao 27-godišnji Norvežanin Haugan, koji je, ispred Fellera i Strassera, izborio prvu pobjedu u Svjetskom kupu.

Ljutić je sezonu okončala kao deseta u veleslalom­u (i osma u slalomu), a Kolega kao 20. u poretku slalomaša. Najviše je dosegnuo Zubčić, koji je treći u veleslalom­u

 ?? ?? NEMANJA NEDOVIĆ (26) bio je ključni Zvezdin igrač a riječ je o košarkašu koji je sam plaćen dvostruko više nego cijela Cibonina momčad koja je s otišlim Vukovićem vrijedila 470.000 eura
NEMANJA NEDOVIĆ (26) bio je ključni Zvezdin igrač a riječ je o košarkašu koji je sam plaćen dvostruko više nego cijela Cibonina momčad koja je s otišlim Vukovićem vrijedila 470.000 eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia