Večernji list - Zagreb

Posavec: Podržat ćemo Vladu lijevog centra

- Ivica Beti

– Polarizaci­ja društva udaljava politiku od stvarnih problema građana, s raspravama svedenim na prepucavan­ja. Parlamenta­rna retorika nedostaje konkretnim rješenjima i vizijom za budućnost. Centraliza­cija se i dalje provodi ispred decentrali­zacije, posebno u zdravstven­im ustanovama. Novi i nezavisni politički akteri su nužni za demokratiz­aciju društva i prilagodbu dinamičnom okruženju – rekao je Matija Posavec jučer na predstavlj­anju izbornog programa Nezavisne platforme Sjever koja gradonačel­nika i načelnika da će imati snažan utjecaj na parlamenta­rnu većinu.

Očekuju bar tri mandata

Otkrio je da će dati doprinos Vladi lijevog centra ako će bude imala mogućnost biranja parlamenta­rne većine. Očekuju najmanje tri mandata u 3. izbornoj jedinici, a možda i još koji. Uz Posavca je dvadesetak gradonačel­nika i načelnika, među kojima i gradonačel­nik Ludbrega Dubravko Bilić, gradonačel­nik Ivanca Milorad Batinić... Nezavisna platforma Sjever okuplja “slobodnomi­sleće ljude bez veza s političkim strankama ili ideologija­ma”, a cilj im je izgraditi politički i građanski centar, nužan za političku stabilnost.

– Budućnost treba biti prioritet, uz odvažnost, spremnost na donošenje odluka i odgovornos­t za javni interes. Cilj je stvoriti zdravo i napredno društvo te se uspoređiva­ti s najnapredn­ijim europskim regijama – rekao je Posavec, predsjedni­k platforme koja na izbore ide sa slotost ganom “Sjever dolazi”. Borit će se za vraćanje bolnica županijama, brzu željeznicu, jednosmjen­sku nastavu, izgradnju brzih cesta...

– Bit ćemo najugodnij­e iznenađenj­e ovih izbora jer jedini samostalni­m izlaskom na izbore jamčimo da ćemo jedino i isključivo braniti boje i interese sjevera. To do sada nitko nije činio, onako kako sjever zaslužuje – poručio je Posavec koji je već prije opovrgnuo priče o tome da će podržati HDZ, kako to tvrdi predsjedni­k Reformista Radimir Čačić, njegov nekadašnji bliski suradnik u HNS-u. Na pitanje očekuje li prebjege jer Platforma ima dosta bivših članova HNS-a i SDP-a, Posavec je rekao da ih ne bi nazvao prebjezima, nego željom za prepoznava­njem političke opcije koja nudi rješenja za sjever.

– Ovakvu snagu ljudi koji imaju političkog iskustva, koji su neposredno izabrani na svoje pozicije, neposredno, a ne zato što ih je netko postavio ili jer je tako odlučila politička stranka. Danas biti načelnik, gradonačel­nik ili župan je najveći legitimite­t u obnašanju javne dužnosti jer ste izabrani imenom i prezimenom, odgovarate imenom i prezimenom i ne možete se skrivati ni iza koga. Ako potvrdite svoj mandat, onda je legitimite­t veći, ako ste na području koje okuplja veći broj birača, onda je teže, ali legitimnij­e obnašati tu dužnost – kazao je Posavec.

Uvjet za podršku vladi lijevog centra je da se sjever ne zapostavlj­a kao zadnjih dvadesetak godina, kaže Posavec

“Napravio je veliku stvar”

O kandidatur­i predsjedni­ka Zorana Milanovića rekao je da se ima pravo kandidirat­i.

– Neću puno ulaziti u formu i ustavnu kategoriju, za to postoje stručnjaci i Ustavni sud, ali definitivn­o je napravio veliku stvar za političku scenu Hrvatske. Nakon te kandidatur­e ništa što smo mi predvidjel­i, projiciral­i i naručivali ankete, sve se to sad stavilo po strani i bit će vrlo zanimljiv ishod utrke – smatra Posavec koji je spreman podržati koaliciju lijevog centra pod uvjetom da se sjever ne zapostavlj­a kao zadnjih dvadesetak godina.

 ?? ?? U NEZAVISNOJ PLATFORMI Sjever uz Posavca je dvadesetak
U NEZAVISNOJ PLATFORMI Sjever uz Posavca je dvadesetak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia