Večernji list - Zagreb

Milanoviću ne treba kampanja, ima protokol, u subotu stiže na prosvjed

- Petra Maretić Žonja

Rijeke pravde dolaze! Poruka je to kojom se predsjedni­k države oglasio jučer na Facebooku i ujedno i njegova prva reakcija na odluku Ustavnog suda koji je jučer, ukratko govoreći, upozorio kako Zoran Milanović ne smije biti kandidat na parlamenta­rnim izborima, odnosno ne smije na SDP-ovu izbornu listu niti smije sudjelovat­i u predizborn­oj kampanji za parlamenta­rne izbore. Jer ako to prekrši, odluka o raspisivan­ju izbora pa i izborni rezultati mogli bi biti poništeni. Ako želi sa SDP-om na izbore, prvo mora dati ostavku. No on ostavku dati neće, ali će SDP odluku Ustavnog suda poštivati.

”Gangstersk­a družina”

– Sugeriram ljudima koji su mi dali podršku da budu lukavi, da se čuvaju, da paze što rade jer ih je ta gangstersk­a družina uzela za taoce. Meni ne mogu ništa, ali mogu njima – kazao je Milanović. Napao je Šeparovića da ga je “na tipičan gangstersk­i način grupa muljatora postavila za šefa Ustavnog suda” i da je bivši šef HIS-a iz vremena kad su praćeni i maltretira­ni novinari. Na kraju je postao Šeksov kum i donijeli su odluku u kojoj na perfidan način, izvan principa Ustava, prijete jednoj političkoj stranci koja se o zakon nikad ogriješila nije da će im uništiti liste ako

će radije biti na listi nego biti pro forma predsjedni­k Republike. Tko će onda biti? Ulazimo u krizu… Ustav o tome ne govori. Ova ekipa iz Ustavnog suda zemlju gura u krizu – kazao je Milanović. Kazao je da se ovo mora riješiti na izborima:

– Ovo je ustavna kriza, čisti puč. S takvim ljudima ne može se drugačije. Na kraju ću biti premijer, ali toj bandi neću reći kako – poručio je Milanović.

Iako Milanović tvrdi da ostavku dati neće, jedan manji dio ljudi iz vodstva SDP-a mišljenja je da bi on to ipak trebao napraviti, i to dan prije predaje lista. Na taj način mogao bi ipak biti prvi na listi u prvoj izbornoj jedinici. Isti izvori smatraju da nema nikakvog razloga da to ne učini. No Grbin je jučer odmah otklonio tu opciju i kazao kako bi prvi Milanoviću savjetovao, kada bi i to htio napraviti, da to ne čini jer je on jedina brana od HDZ-a trenutačno u državi.

U SDP-u se jučer odluka Ustavnog suda željno iščekivala. I shvaćaju je kao ozbiljno upozorenje i ne drže je nimalo bezazlenom.

– Ustavni sud utječe na izbore i može utjecati na tijek izbora. Neće potezati pitanje odgovornos­ti Milanovića, ali jasno je da će pratiti izborni proces i ono što mogu napraviti je poništiti naše izborne liste – kaže naš izvor iz SDP-a.

Ipak, iako na listi neće biti, u SDP-u su isto tako uvjereni da je cilj postignut i da nema nikoga u državi tko ne zna da će Milanović biti SDPov kandidat za premijera. Za to, kažu, ne treba didat za premijera, ali tko mu brani, realno, da iskarikira stvari do krajnjih granica i da se zafrkava sa situacijom i svaki dan govori kako su mu zabranili da bude kandidat za premijera – kaže naš izvor iz SDP-a.

Kampanja će, dodaje, zbog svega biti vrlo kreativna. Tijekom vikenda već su se mijenjali svi vizuali i poruke koje će se u njima koristiti, a nakon odluke Ustavnog suda još će se neke stvari tehnički mijenjati. Primjerice, na plakatima se neće koristiti Milanoviće­ve fotografij­e, ali njegova silueta i poruke za koje je potpuno jasno da su njegove – hoće. Poput, primjerice, poruke “Rijeke pravde dolaze”, koju je Milanović uzeo iz pjesme grupe Film, koja polako postaje i jedna od glavnih poruka izbora, ili pak “došlo je vrijeme da se konji sedlaju”, što je stara izreka iz sinjskog kraja odakle je Milanović podrijetlo­m, gdje je svako ljeto kao dijete boravio i gdje se i očarao konjima.

Devijacija režima

Ono što je posebno zanimljivo jest i to što Milanović neće odustati od dolaska na prosvjedni skup SDP-a i partnera koji se u subotu održava u pet gradova i koji je nastavak prvog skupa održanog nakon imenovanja Ivana Turudića glavnim državnim odvjetniko­m. A što je i bila kap koja je prelila čašu i zbog čega se u konačnici Milanović doista odlučio na aktiviranj­e na parlamenta­rnim izborima. Izvori koji su mu bliski kažu kako je točno da su ga neki na ovakav scenarij nagovarali i ranije, ali i kako mu nije padalo na pamet to doista i napraviti. Sve do Turudića. To je, kažu, shvatio doista kao nešto zbog čega mora djelovati, pa i na ovakav način. Kako tvrde naši izvori iz SDP-a, Milanović će doći na prosvjed u Zagrebu. Umjesto na Markovu trgu, ovog puta prosvjed će se održati na Europskom trgu, a pitanje koje još nema odgovora jest hoće li Milanović na prosvjedu govoriti kako je tijekom vikenda bio plan ili će se nakon odluke Ustavnog suda na prosvjedu pojaviti kao građanin. To mu, kaže naš izvor, nitko ne može zabraniti, pogotovo jer je skup od ranije prijavljen kao prosvjedni, a ne kao predizborn­i skup.

– Ne vidimo razloga zašto Milanović ne bi mogao biti tamo – kaže naš izvor iz SDP-a i dodaje kako će se u subotu iz pet gradova – Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka i Varaždina – jasno ukazati na potpunu devijaciju HDZ-ova režima i da svime što rade pokazuju koliko su nedemokrat­ična opcija.

 ?? ?? U SDP-U će nakon odluke Ustavnog suda još neke stvari u kampanji mijenjati. Primjerice, na plakatima se neće koristiti Milanoviće­ve fotografij­e, ali njegova silueta i poruke za koje je potpuno jasno da su njegove – hoće
U SDP-U će nakon odluke Ustavnog suda još neke stvari u kampanji mijenjati. Primjerice, na plakatima se neće koristiti Milanoviće­ve fotografij­e, ali njegova silueta i poruke za koje je potpuno jasno da su njegove – hoće

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia