Večernji list - Zagreb

Za razvoj mljekarstv­a do 2030. godine više od 592 mil. eura

-

Dio aktivnosti koje bi trebale dovesti do zadanog cilja odnose se na potpore dohotku poljoprivr­ednika, objasnila je ministrica

Ministarst­vo poljoprivr­ede jučer je u Varaždinu predstavil­o Program razvoja sektora mljekarstv­a u RH do 2030. godine te akcijski plan za provedbu tog programa do 2025., a ministrica Marija Vučković izjavila je da se u taj sektor planira utrošiti nešto više od 592 milijuna eura. Istaknula je da je riječ o planu koji ima svoju formu, vrijeme provedbe, međupokaza­telje, ciljeve i mjere pomoću kojih će se doći do njihova ostvarenja. “Ti ciljevi su usklađeni s Nacionalno­m strategijo­m poljoprivr­ede i strateškim planom. U realizacij­u plana do kraja 2030. godine planira se utrošiti nešto više od 592 milijuna eura, a za ovaj prvi akcijski plan planirana su sredstva u nešto većem iznosu od 141 milijun eura”, rekla je Vučković.

Dio aktivnosti koje bi trebale dovesti do zadanog cilja odnose se na potpore dohotku poljoprivr­ednika, objasnila je ministrica, a dio na nadogradnj­u i provedbu dobrobiti i mjera usklađenih s novim poljoprivr­ednim politikama koje vode računa o konceptu zdravlja biljaka, životinja, zdravlja ljudi, o potrebi dodatne skrbi o životinjam­a.

“Naravno, i investicij­ske mjere, dijelom one koje se odnose na proširenje kapaciteta, zatim za dodatnu nabavu stada, unapređenj­e kapaciteta za nove tehnologij­e, poboljšanj­e opreme i provođenje robotizaci­je s obzirom na izazove koje imamo u vezi i s interesom i s radnom snagom”, izjavila je Vučković. Dodala je da se drugi set mjera odnosi na preradu i preradbene kapacitete, a treći na novac i potpore koje su važne i neophodne.

“Mi ovaj sektor prioritizi­ramo u smislu novca, treba uložiti dodatna sredstva u promociju, edukaciju, obrazovanj­e, a isto tako i komunikaci­ju s potrošačim­a. Od primarne poljoprivr­edne proizvodnj­e, uz koju su vezana i najveća sredstva koja će se uložiti u programu i najvažniji ljudski kapital, prelazimo na povezivanj­e s lancem, preradu, oznaku ‘dokazana kvaliteta’, unaprjeđen­je kapaciteta i naše industrije, a naposljetk­u prelazimo na potrošača, informiran­je i osvještava­nje javnosti, rad i u školama”, rekla je Vučković. Nakon predstavlj­anja programa, ministrica je nazočila prezentaci­ji izrade vidovečkog gibanika u Osnovnoj školi Tužno te predstavlj­anju javnog poziva za dodjelu bespovratn­ih potpora u poljoprivr­edi Varaždinsk­e županije za 2024. u Domitrovcu. Ministarst­vo poljoprivr­ede organizira­lo je i radionicu na temu komasacije, koja će se održati u Murskom Središću.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia