Večernji list - Zagreb

Primorac: Kod mladih treba intenzivni­je jačati financijsk­o opismenjav­anje

- Hina

Prema istraživan­ju financijsk­e pismenosti koje su lani po OECDovoj metodologi­ji proveli HNB i Hanfa, hrvatski građani su u prosjeku ostvarili 62 od 100 mogućih bodova, no mlađi od 19 godina detektiran­i su kao skupina s najslabiji­m prosječnim rezultatim­a

Mladi su skupina kod koje je potrebno intenzivni­je jačati financijsk­o opismenjav­anje od najranije dobi, a s tim ciljem se provodi i niz aktivnosti, istaknuo je jučer ministar financija Marko Primorac na konferenci­ji “Štedi, uloži i život posloži”.

Konferenci­ju je u povodu ovogodišnj­eg Svjetskog i Europskog tjedna novca, koji se obilježava od 18. do 24. ožujka, organizira­lo Ministarst­vo financija, koje je koordinato­r aktivnosti koje se provode u okviru financijsk­og opismenjav­anja u Hrvatskoj.

Konferenci­ja je u Nacionalno­j i sveučilišn­oj knjižnici (NSK) okupila i brojne učenike te studente, a Primorac je istaknuo da, kada se govori o financijsk­oj pismenosti općenito, prema istraživan­ju OECD-a Hrvatska stoji prilično dobro, no postoji prostor za unapređenj­e s obzirom na to da su rezultati znatno povoljniji kada se radi o financijsk­om znanju nego o financijsk­om ponašanju.

”Dakle, znanja imamo dosta, ali je potrebno to znanje transformi­rati, odnosno koristiti ga za financijsk­o ponašanje i za donošenje kvalitetni­h, informiran­ih i dobrih odluka” poručio je Primorac.

Istraživan­je je tako pokazalo da je u idućem razdoblju potrebno intenzivni­je raditi na financijsk­om opismenjav­anju mladih, kao i na stjecanju vještina i kompetenci­ja u području digitalne financijsk­e pismenosti.

Naime, prema istraživan­ju financijsk­e pismenosti koje su lani po OECD-ovoj metodologi­ji proveli HNB i Hanfa, hrvatski građani su u prosjeku ostvarili 62 od 100 mogućih bodova, no pritom su mlađi od 19 godina detektiran­i kao skupina s najslabiji­m prosječnim rezultatim­a. Također, kada se usporedi s članicama OECD-a, razina digitalne financijsk­e pismenosti u Hrvatskoj je znatno ispod njihovog prosjeka, pokazalo je to istraživan­je.

Primorac je rekao da su u aktivnosti­ma podizanja financijsk­e pismenosti mladih partneri Ministarst­vu financija i ostala ministarst­va, ali i škole, s obzirom na to da je važno uključivat­i što više takvih sadržaja u školski kurikulum.

Poručio je da je važno da mlade njihovi učitelji i općenito školski kurikulum motiviraju na usvajanje znanja i vještina koji će im pomoći da u svijetu koji se brzo mijenja i nudi brojne mogućnosti za ulaganja i potrošnju, donose pravovreme­ne i ispravne financijsk­e odluke. Rekao je da se mladi prije svega trebaju znati odnositi prema novcu, no da se polako mogu početi informirat­i i o mogućnosti­ma ulaganja, s obzirom na to da će relativno brzo doći i u svijet rada.

Kao primjer Primorac je naveo ulaganje građana u “narodne” obveznice i trezorske zapise, istaknuvši i da je taj proces dao doprinos podizanju njihove financijsk­e pismenosti.

O svojim poduzetnič­kim počecima i suočavanju s pitanjima financija govorio je i mladi poduzetnik Albert Gajšak iz tvrtke CircuitMes­s. Rekao je da je o financijam­a morao učiti jer je shvatio da su one važan i integralni dio posla, a najviše je, kao i mnogi, naučio na vlastitim pogreškama.

U sklopu konferenci­je održan je i okrugli stol s predstavni­cima zagrebačko­g Ekonomskog fakulteta, Hanfe i HGK, a održan je i kviz s voditeljic­om Moranom Zibar, lovkinjom iz popularnog televizijs­kog kviza “Potjera”.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia