Večernji list - Zagreb

“Svi Rusi izdajnici koji se bore protiv ruske vojske završit će kao ‘vlasovci’”

- (Z. Vitas)

Andrej Vlasov vodio je Ruski oslobodila­čki pokret i surađivao s nacističko­m Njemačkom, likvidiran je odmah nakon rata 1946.

Nakon objave rezultata izbora za predsjedni­ka Rusije Vladimir Putin je u govoru prvi puta priznao da postoje postrojbe u kojima se Rusi bore protiv regularne ruske vojske, ali im je i priprijeti­o.

- Pripadnike tog Ruskog dobrovolja­čkog korpusa bacaju kao topovsko meso u napade koji završavaju klaonicom na našoj državnoj granici. Oni će završiti isto kao i “vlasovci” - kazao je Putin govoreći kako su oružane snage Ukrajine koncentrir­ale oko 5000 vojnika u pogranično­j zoni. Istakao je da su većina tih vojnika Rusi, sam Ruski dobrovolja­čki korpus broji 1500 ljudi od kojih je poginulo 800 ljudi.

Kada kaže “vlasovci”, Putin misli na Rusku oslobodila­čku armiju Andreja Andrejevič­a Vlasova koji je u sovjetskoj vojsci nosio niži generalski čin a zapovijeda­o Drugom udarnom armijom u Ljubanjsko­j ofenzivi bitke za Moskvu u 2. Svjetskom ratu. No zarobljen je te je pristao na suradnju s nacistima pa se pod njegovim vodstvom formirala spomenuta postrojba od ratnih zarobljeni­ka i emigranata koja je brojala oko 50.000 ljudi.

Uslijedilo je i formiranje nekoliko pseudo-političkih tijela poput Prezidija Odbora za oslobođenj­e naroda Rusije, no sve je propalo krajem rata kada je Vlasov zarobljen i osuđen na smrt zbog izdaje, a njegovi su se vojnici predali Amerikanci­ma, ali su vraćeni u SSSR. Putin je spomenuo da postoje četiri takve “grupe izdajnika”, a za njega je bolje da ginu na granici nego da se bore negdje na aktivnim dijelovima bojišnice.

- Nema smrtne kazne u Ruskoj Federaciji, ali izdajnici iz Ruskog dobrovolja­čkog korpusa i drugih struktura uvijek će biti tretirani kao da su naoružani i u ratnoj zoni - prenose ruski kanali i mediji Putinove riječi kao što to nije promaklo ni ukrajinski­ma. No, najavio je i Putin i da će Rusija zbog tih napada biti prisiljena stvoriti tampon-zonu koju će biti dosta teško prijeći, ali je posebno pitanje koliko bi ona bila široka.

U tom se govoru prisjetio, također prvi puta, i Alekseja Navaljnog tvrdeći da mu doista jest predloženo da ga se zamijeni za neke Ruse zatvorene na Zapadu.

- Uvijek je tužna okolnost kada netko umre. Nekoliko dana prije neke moje kolege, koje nisu u vlasti, ponudile su ideju da se gospodina Navaljnog zamijeni za neke osobe koje drže u zatvoru u zapadnim zemljama. Vjerovali ili ne, rekao sam da pristajem čak i prije nego je osoba koja je to predlagala uspjela dovršiti rečenicu - kazao je Putin.

Zanimljivo je i da je prilično blagonaklo­no govorio o francuskom predsjedni­ku Emmanuelu Macronu iako nije imao informacij­u o njegovom prijedlogu da se proglasi prekid vatre za Olimpijski­h igara u Parizu.

- Spremni smo razmotriti svaki prijedlog, ali kao i uvijek i u svim okolnostim­a vodit će nas nacionalni interesi i situacija na bojnom polju. Rekao sam prije i sada ponavljam da smo za mirovne pregovore, ali oni ne bi trebali biti organizira­ni samo jer našem protivniku ponestaje streljiva - kazao je Putin.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia