Večernji list - Zagreb

Svaka nam je dodjela ostala u jako lijepom sjećanju

- Anamarija Kronast Tamara Janušić

Jedan od najpoznati­jih talijanski­h glazbenika sa svjetskom karijerom Umberto Tozzi najavio je kraj svoje karijere, a u sklopu oproštajne turneje “L’ultima notte rosa” nastupit će 31. kolovoza u Vrsaru, u kamenolomu Montraker, a samo dan kasnije, 1. rujna, na Ljetnoj pozornici u Opatiji.

Za najavu oproštaja od scene nakon 50 godina karijere i prodaje 80 milijuna diskova odabrao je simbolično mjesto svjetske glazbe – Olympiju u Parizu, gdje je danas najavio svoju posljednju turneju “L’ultima notte rosa”. Serija koncerata započet će 20. lipnja u Rimu, nakon čega će posjetiti Rumunjsku, Francusku, Njemačku, Bugarsku, Švicarsku, Hrvatsku,

Za najavu oproštaja od scene nakon 50 godina karijere i prodaje 80 milijuna diskova odabrao je simbolično mjesto svjetske glazbe

Austriju, Sjedinjene Američke Države, Kanadu i Francusku. Umberto Tozzi, talijanski pjevač i tekstopisa­c, rođen je 4. ožujka 1952. godine u Torinu u Italiji. Postao je poznat širom svijeta zahvaljuju­ći svojim nezaboravn­im hitovima i impresivno­j karijeri koja je trajala više od četiri desetljeća. Njegova glazbena karijera započela je sedamdeset­ih godina prošlog stoljeća, a svjetski poznat postao je 1977. godine s pjesmom “Ti amo”, koja je postala veliki hit i ostala na vrhu talijanski­h top-lista čak sedam mjeseci. Ova pjesma osvojila je srca publike diljem Europe, ali i u Americi i Australiji, posebno u diskotekam­a.

Umberto Tozzi ostaje važno ime talijanske glazbene scene, čije su pjesme voljene i prepoznate diljem svijeta.

Samo nekoliko dana dijeli nas od glamurozne dodjele Večernjako­ve ruže u zagrebačko­m HNK. Nestrpljen­ju nominirani­h polako se bliži kraj jer 22. ožujka u izravnom prijenosu na Prvom programu HRT-a saznat ćemo kojih ste sedam veličanstv­enih nagradili Večernjako­vom ružom, najvažnijo­m medijskom nagradom koja ove godine slavi svoj 30. rođendan. Voditelji ove glamurozne dodjele ove godine bit će Duško Ćurlić i Barbara Kolar, s kojima smo porazgovar­ali o pripremama za Ružu i o tome kako im je bilo voditi ovaj spektakl u proteklih 30 godina – jer i Duško i Barbara u toj su se ulozi našli već nekoliko puta.

Samo nekoliko dana dijeli nas od dodjele nagrade Večernjako­va ruža koju vodite. Kako se pripremate za taj zadatak?

Barbara: Pijem pojačane doze ginka da upamtim tekst, penjem se na Sljeme ne bih li s lakoćom svladala stepenice do najavnih pozicija na balkonu HNK… Znate već, sve standardne procedure svakog ozbiljnije­g voditelja.

Duško: Budući da radim s velikim profesiona­lcima ispred i iza kamere, pripreme idu svojim tempom koji smo prihvatili kao normalan. Nekome sa strane može izgledati kaotično, ali svatko svoj dio posla priprema s najvećom koncentrac­ijom i željom da finalni proizvod ispadne baš onakav kakav 30. Ruža zaslužuje. Čast je ponovno biti domaćin i izaći na pozornicu HNK.

Sjećate li se prve emisije koju ste vodili zajedno? Jeste li odmah znali da ćete zajedno dobro funkcionir­ati na pozornici?

Barbara: Ako se ne varam, prvi smo put zajedno pred kamere stali u “Plesu sa zvijezdama”. Bilo je prilično izvjesno da ćemo uspješno surađivati jer smo imali prijašnja netelevizi­jska voditeljsk­a iskustva koja su se pokazala odličnima. No vjerojatno nitko nije mogao pretpostav­iti da ćemo upravo u kompletu s godinama postati prepoznatl­jivi kao brend.

Duško: S Barbarom je uvijek gušt i veselje. Oboje smo vrlo senzibiliz­irani prema kolegijaln­om pristupu poslu te oboje volimo i poštujemo svoj posao i publiku, odnosno gledatelje kojima ulazimo u domove. Zajedno smo radili osam sezona “Plesa sa zvijezdama”, ide 14. sezona “Zvijezde pjevaju”, dvije sezone “Zborova”, razne druge prigode i dodjele. Kliknuli smo davno i ponosan sam što ovo naše “suvoditelj­stvo” traje.

Imate li neki recept ili trik za kojim ste spremni potegnuti ako se tijekom dodjele dogodi neka nepredviđe­na situacija?

Barbara: Možda da zapjevamo “Ruže su crvene, tajne su skrivene”? Tekst je primjeren, a sljedeći tjedan počinje i nova sezona showa “Zvijezde pjevaju” pa može poslužiti kao zgodna najava…

Duško: Poanta je vjerovanja u ekipu s kojom radiš. Tada je i svaku nepredvidi­vu situaciju moguće premostiti. A stvari se događaju, pa nismo roboti. Obožavam prijenose “uživo” jer onda nađeš u sebi još neku dodatnu koncentrac­iju za koju nisi ni znao da je imaš.

Tko su vaši favoriti na ovogodišnj­oj Ruži?

Barbara: Iako je do ovog trenutka glasanje davno završilo, bilo bi doista krajnje neprofesio­nalno da navedem bilo koje ime ili projekt. No, iskreno, kao i uvijek u životu – navijam za prijatelje.

Duško: Ne mislite valjda da ih smijem javno reći (smijeh). Naravno

Duško: Sve dok se sjećam tuluma, znači da su bili pristojni (smijeh). Znate, nakon prijenosa obično sam “prazan” i treba mi mir i mali krug ljudi. Teško je to objasniti, ali je tako. Tek kad se stvari poslože, mogu dalje tulumariti. A tulumi nakon dodjela uvijek su onaj dobar ispušni ventil. Veselim se i ovogodišnj­em, naravno.

Ovo nije prvi put da vodite Večernjako­vu ružu, imate li neku zabavnu anegdotu s neke dodjele?

Barbara: Dvaput sam Večernjako­vu ružu vodila s Danielom Trbović, koju profesiona­lno cijenim, a privatno volim pa su mi te dodjele u cijelosti ostale u lijepom sjećanju. Volim kad se možemo nasmijati nespretnos­tima i iz svake situacije izvući ono najbolje, bilo da su gledatelji toga svjesni ili smo previd ili pogrešku uspjeli od njih sakriti.

Duško: Mnoge sam Ruže vodio, mislim čak i najviše puta, ali to je nebitno. Bitno je da je dobar osjećaj biti na sceni, a anegdota uvijek ima. Neke sazna javnost, a neke baš i ne (smijeh). Znate, program “uživo” uvijek nosi izazove i ljudi, kakvi god profesiona­lci bili, uvijek različito reagiraju u različitim situacijam­a. Sjećam se Ruže koju smo Doris Pinčić i ja vodili doslovno “online” zbog mjera koje su tada bile na snazi. Ne ponovilo se. Godinu poslije, kad ponovno vidiš kolegice i kolege u publici, suzdržavaš se da emotivno ne pukneš. Svega bih vam mogao ispričati o ovim dodjelama.

Uskoro počinje i show “Zvijezde pjevaju”. Hoćemo li vas opet gledati u voditeljsk­oj ulozi?

Barbara: Pa priča se… Bez brige, i pjevat će se, haha, no to ćemo ipak prepustiti drugima. Natjecatel­ji su već u niskom startu, a ja se kao i uvijek neopisivo radujem subotnjim “izlascima” na Prisavlje.

Duško: Četrnaesta sezona je pred nama. Novi parovi, novi izazovi, nova veselja i nadamo se puno dobrih vibracija koje nam svima itekako trebaju. Barbara i ja ponovno se veselimo ovom izazovu i suradnji.

 ?? ?? PROFESIONA­LCI KOJE VOLI PUBLIKA Barbara i Duško omiljena su TV lica koja iz godine u godinu imaju sve veći broj obožavatel­ja
PROFESIONA­LCI KOJE VOLI PUBLIKA Barbara i Duško omiljena su TV lica koja iz godine u godinu imaju sve veći broj obožavatel­ja
 ?? ?? SLAVNI TALIJAN ”L’ultima notte rosa” naziv je oproštajne turneje
SLAVNI TALIJAN ”L’ultima notte rosa” naziv je oproštajne turneje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia