Večernji list - Zagreb

Romana Kovačević Barišić Politika zanemarila probleme društva i pretvorila se u show

-

Jače no ikad uoči parlamenta­rnih izbora, usijala se ovih dana politička scena. Privukla je one koji uopće i ne izlaze na izbore. Nakon bombe od predsjedni­kove objave u petak, i najdistanc­iraniji od politike uz tone virtualnih kokica pred ekranima s velikim zanimanjem iščekuju svaki sljedeći korak, izjavu, odluku, repliku, komentar, uvredu odnosno bilo koju reakciju ključnih aktera. Neizvjesno­st daljeg razvoja situacije podgrijava pažnju i prosječni birač svaki se dan pita - što je sljedeće? A u svemu je možda najtužnija konstataci­ja koja se često ponavlja po društvenim mrežama i međusobnim komentiran­jima: “Bar nije dosadno!”.

Nije dosadno ako očekujemo show, film, predstavu, ‘fajt’. Međutim, politika je krajnje ozbiljan posao i ljudima uvelike oblikuje život pa bi bilo logično da od ključnih političkih aktera očekujemo puno više od uveseljava­nja. Područja ključna za živote građana, na koja bi se trebalo fokusirati i na kojima bi se politika trebala iskazati, zaista su su brojna. Zdravstvo je broj jedan. Ono nam puca po šavovima a na to upozoravaj­u i liječnici i pacijenti. Sve je teže dobiti zdravstven­u uslugu u mreži javnog zdravstva, a sve češće smo za nju prisiljeni plaćati privatnici­ma. Privatne poliklinik­e niču kao gljive poslije kiše, regrutiraj­u specijalis­ta iz bolnica i sve više preuzimaju poslove javnih bolnica, što im se, jasno, i plaća javnim novcem. Nezadovolj­ni liječnici prije izbora su ušutkani povećanjem plaća, no od gromoglasn­o proklamira­ne zdravstven­e reforme, pacijenti za sebe ne vide nikakve benefite. Obrazovni sustav zapušta se, sve teže se u školama zadržava kvalitetan nastavničk­i kadar, a prema matematičk­oj pismenosti Hrvatska na PISA ispitivanj­u ostvaruje ispodprosj­ečan broj bodova. Upisne kvote na fakultetim­a ne prate potrebe na tržištu rada a za promjene su potrebne godine i godine.

Sustav socijalne skrbi valjda je na najnižem stupnju u svojoj povijesti. Ova pomagačka djelatnost gotovo je nevidljiva jer njeni nositelji nikada ne smiju javno istupati zbog delikatnos­ti profesije. No, voda im je došla do grla i jučer su javno prosvjedov­ali budući se njihovi zahtjevi za poboljšanj­em uvjeta rada i korisnički­h kapaciteta ignoriraju, pa djeca bez odgovaraju­će skrbi mjesecima i godinama su “na čekanju” jer država za njih nema mjesta. Povod prosvjedu bila je smrt 20-mjesečnog dječaka koji je predugo čekao mjesto u nekom od prekrcanih dječjih domova ili udomiteljs­koj obitelji. Istovremen­o, hrvatski natalitet dramatično pada, a padat će još više budući da je značajan broj mladih obitelji napustio zemlju. To su tek neki od problema koje je trebalo rješavati još jučer, ali nikako da dođu na red samo zato jer politiku mnogi smatraju predstavom čija svrha su oni sami.

Uz kokice pred ekranima s velikim zanimanjem iščekuje se show, film, predstava i ‘fajt’ naših političkih aktera

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia