Večernji list - Zagreb

Na Rebru otvoren Zavod za personaliz­iranu medicinu

Analizirat će tumore s ciljem identifika­cije genskih mutacija ključnih za odabir učinkoviti­h terapija

- Romana Kovačević Barišić

Zavod za personaliz­iranu medicinu u sklopu kojeg će djelovati i Nacionalni laboratori­j za gensko profiliran­je tumora otvoren je jučer u KBC-u Zagreb. Zavod je ključan za razvoj personaliz­irane medicine u Hrvatskoj, a KBC Zagreb postaje treći medicinski centar u Europi s ovakvim laboratori­jem. Osim pokrivanja svih potreba hrvatskih pacijenata, pružat će usluge i zemljama u okruženju. U Zavodu će se provoditi analize tumora s ciljem identifika­cije genskih mutacija ključnih za odabir učinkoviti­h terapija. U početku rada laboratori­ja fokus će biti na pacijentim­a s metastatsk­im tumorima pluća, debelog crijeva i dojke, a kasnije će biti obuhvaćene i druge vrste tumora. Kapacitet laboratori­ja je 5000 testiranja godišnje, s mogućnošću povećanja.

– Ovo je najmoderni­ji i najbolje opremljeni genomski laboratori­j u jugoistočn­oj i središnjoj Europi. Usluge laboratori­ja bit će jednako dostupne onkološkim pacijentim­a iz cijele Hrvatske u svih 11 onkoloških klinika – naglasio je prof. Fran Borovečki, pročelnik Zavoda. Predsjedni­k Hrvatskog društva internisti­čkih onkologa, prof. dr. sc Stjepko Pleština pohvalio je otvaranje Zavoda za personaliz­iranu medicinu kao ključan korak u pružanju učinkoviti­jeg liječenja. – Ovo će omogućiti našim najteže oboljelim pacijentim­a pristup personaliz­iranoj medicini što donosi ogroman napredak u njihovu liječenju – kazao je Pleština. Uređenje i opremanje novog laboratori­ja kao ključnog dijela Zavoda dio je šireg projekta personaliz­irane medicine u onkologiji. Dosadašnja investicij­a u projekt iznosila je 7,7 milijuna eura, a u konačnici ukupno ulaganje, koje u cijelosti financira tvrtka Roche, trebalo bi dosegnuti 9,1 milijun eura. Zavod zapošljava šest stručnjaka – dva patologa, dva molekularn­a biologa i dva inženjera, koji su prošli posebne edukacije. – Personaliz­irana medicina je sadašnjost i budućnost, a Hrvatska je otvaranjem ovog Zavoda i laboratori­ja napravila veliki iskorak. Ovime je Hrvatska dobila izvrsnu priliku za bolje liječenje onkoloških pacijenata i poboljšanj­e ishoda liječenja u onkologiji te se i tako pridružila europskim zemljama koje slijede osnovne smjernice Europskog plana za borbu protiv raka. Jedan od naših strateških ciljeva je omogućiti što većem broju bolesnika u svim zemljama lakši pristup medicinski­m inovacijam­a u suradnji s drugim dionicima. Mislim da smo u tome i uspjeli – istaknuo je Oliver Bleck, direktor tvrtke Roche za južnu Europu.

Implementa­cija naprednih onkoloških modula u informatič­ke sustave 11 onkoloških klinika u Hrvatskoj je u tijeku, uz očekivanje da HOBP postane potpuno funkcional­an do srpnja ove godine.

 ?? ?? OVO JE NAJMODERNI­JI i najbolje opremljeni genomski laboratori­j u jugoistočn­oj i središnjoj Europi, naglasio je prof. Fran Borovečki, pročelnik Zavoda
OVO JE NAJMODERNI­JI i najbolje opremljeni genomski laboratori­j u jugoistočn­oj i središnjoj Europi, naglasio je prof. Fran Borovečki, pročelnik Zavoda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia