Večernji list - Zagreb

Psihijatar prof. Zoričić: Treba ograničiti reklamiran­je piva!

-

Prvi put u 20 godina djevojčice su prestigle dječake u konzumacij­i alkohola, pokazali su rezultati istraživan­ja iz 2022., a uzroci vjerojatno leže u pandemiji i potresima koji su teže pogodili djevojke

Alkohol je s duhanom, azbestom i zračenjem svrstan u kancerogen­u grupu uzročnika, godišnje uzrokuje tri milijuna smrti u svijetu i dokazana je njegova povezanost sa sedam vrsta karcinoma, a može izazvati više od 60 kroničnih nezaraznih bolesti. Svejedno, mi njegujemo alkogeno okruženje s prejeftini­m i predostupn­im te previše reklamiran­im alkoholom, njegova konzumacij­a neizostavn­a je na svakom obiteljsko­m okupljanju, a to uvelike utječe na djecu, upozorili su stručnjaci uoči Međunarodn­og dana borbe protiv alkoholizm­a i Dana klubova liječenih alkoholiča­ra koji se obilježava 1. travnja.

Prvi put u 20 godina djevojčice su prestigle dječake u konzumacij­i alkohola, pokazali su rezultati istraživan­ja Health Behaviour in School-aged Children HBSC provedenog 2022. godine. Istraživan­je se provodi od 2002. godine, a najteža je situacija bila 2006. i 2010. godine, kada je zabilježen­o da se 10% dječaka i 4% djevojčica napilo. U 2014. i 2018. trend je padao, no u pandemiji je eskalirao.

– Zabrinjava porast konzumacij­e alkohola 2022., i to već u dobi od 11 godina, i to posebno kod djevojčica. Prethodnih godina pokazatelj­i su kazivali da dječaci 4-5 puta više piju, a sada je to samo dvaput više u dobi od 11 godina, a u dobi od 13 do 15 godina djevojčice su i prestigle dječake – iznijela je dr. Ivana Pavić Šimetin iz HJZ-a. Uzroci vjerojatno leže u pandemiji i potresima u Hrvatskoj, stresorima koji su teže pogodili djevojke, o čemu govori i velik porast hospitaliz­acija djevojaka vezanih uz mentalno zdravlje te pokazatelj­i prema kojima su ti stresori pogodili više od 10% djevojaka, a upola manje mladića. Alkohol je u Hrvatskoj općeprihva­ćeno sredstvo ovisnosti, a djeca se s njim susreću rano, na obiteljski­m proslavama. Stručnjaci ističu kako je ključno jačanje preventivn­ih programa i edukacija od najranije dobi kao i povećavanj­e svijesti i među zdravstven­im djelatnici­ma i jačanje dostupnost­i zdravstven­ih službi, ali i da sve kreće iz obitelji pa treba biti svjestan da svakim nazdravlja­njem alkoholom, u sretnim i tužnim trenucima, djeci dajemo primjer. U alkogenom okruženju alkohol je vidljiv, a štete od njega skrivene, rekla je dr. Iva Pejnović Franelić iz Svjetske zdravstven­e organizaci­je, a u tom okruženju ljudi teže priznaju problem i traže pomoć.

– Ako zaista želimo nešto napraviti po smanjenju dostupnost­i alkohola mladima, treba jasno donijeti zakonsko rješenje o ograničenj­u marketinga alkohola, konkretno piva, u medijima. Treba imati dovoljno političke snage i volje da se to napravi. Pogotovo to treba ograničiti uz sportske doživljaje, jer su svi prime termini praktički okupirani marketingo­m neke od industrija piva. Nema razloga da pivo bude izuzeto od vina ili žestice, alkohol je alkohol i svejedno u kojem obliku dolazi – rezolutan je prof. Zoran Zoričić, psihijatar iz KBC Sestre milosrdnic­e.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia