Večernji list - Zagreb

Ladislav Ilčić najavio je odlazak iz Hrvatskih suverenist­a i objasnio da ga je na taj potez ponukao odnos Mosta prema Milanoviću, kojega Ilčić proziva za kršenje Ustava

-

budući da birački bazen ima u, primjerice, Vrgorcu ili Podgori u 10. i Solinu, koji je po novom u 9. izbornoj jedinici. Neslužbeno se čuje kako je ova suradnja već dogovorena, no Grmoja nam je jučer potvrdio tek kako se s NLM-om razgovara.

S druge strane, odlazak iz reda Hrvatskih suverenist­a jučer je najavio njihov europarlam­entarac Ladislav Ilčić, a na Facebooku je pojasnio kako ga je na taj potez ponukao odnos Mosta prema Milanoviću, kojega Ilčić proziva za kršenje Ustava koje vodi u totalitari­zam. “Trajno namjeravaj­u prijeći.

No, DP time nije iscrpio bazen u kojem može potražiti nove saveznike. Kamere su tako nedavno “uhvatile” Ivana Penavu u povjerljiv­om razgovoru s Darkom Milinoviće­m, nekad HDZovim ministrom, a danas čelnikom stranke LiPO pa su mediji zaključili kako je dvojac u kafiću dogovarao “ličku koaliciju”. Da se takvi razgovori doista vode, potvrđuju i u jednoj i u drugoj stranci, no ni taj proces nije lišen problema. Milinović je, naime, zamislio da bi u 7. izbornoj jedinici, koja sada obuhvaća i Liku, a razvučena je od Paga pa sve do Kutine, uz DP mogao dobiti i podršku AP-a, stranke šibensko-kninskog župana Marka Jelića. Takva kombinacij­a i ne bi bila nezamisliv­a, ako bi Milinović i DP zauzvrat pomogli Jeliću u 9. izbornoj jedinici, no nevolja je u tome što je Jelić u kombinacij­i s Republikom, strankom Damira Vanđelića, koji otpočetka ne krije kako mu DP nije previše simpatičan. Dapače, Penavinu je stranku svrstavao među one s njemu neprihvatl­jivim radikalnim idejama pa je jasno kako su šanse za ovakav savez minimalne, iako ga ne treba potpuno isključiti.

Još jedan blok o kojem se na desnici govori odnosi se na HSP, Hrvatsku demokratsk­u seljačku stranku (HDSS) i Hrvatsko bilo, stranku za koju se govorilo da bi trebala biti “baza” Tomislava Karamarka, sve dok se ovaj u nedjelju nije pojavio na Općem izbornom saboru HDZ-a, što je protumačen­o kao izravna podrška Andreju Plenkoviću, čime je Karamarko ozlojedio dobar dio desnice. Istodobno, u HDZ-ovim redovima jučer su počela “šuškanja” o mogućem dogovoru s HSP-om, pri čemu su se spominjala i imena nekih viđenijih pravaša na HDZ-ovim listama u Slavoniji i Dalmaciji. Predsjedni­k HSP-a Nikica Augustinov­ić demantira, međutim, da je bilo ikakvih razgovora, čak i signala vezanih uz izbornu suradnju njegove s Plenkoviće­vom strankom.

Nema vremena za odugovlače­nje

– Mi doista o tome ne razgovaram­o niti smo razgovaral­i, to su obična kuloarska naklapanja – rekao nam je Augustinov­ić, najavljuju­ći da će do HSP do kraja tjedna objaviti s kojim strankama ide na izbore, i to u svih 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj, ali i u 11., onoj u kojoj glasa dijaspora. Tako bi se, uz HDZ-ovu listu koju predvodi državni tajnik Zvonko Milas i onu koju je netom najavio Ljubo Ćesić Rojs, hrvatskim državljani­ma izvan Hrvatske uskoro mogli pridružiti i novi kandidati desnice.

Jasno je, međutim, kako ove stranke nemaju previše vremena za odugovlače­nje donošenja odluka o tome kako će na izbore. Odluka kojom ih je Milanović raspisao za 17. travnja na snagu je stupila 15. ožujka, a za utvrđivanj­e i predaju lista stranke na raspolagan­ju imaju svega 14 dana, što znači da ih DIP zaprima najkasnije do ponoći u subotu, 18. ožujka.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia