Večernji list - Zagreb

Kakve će za SDP biti posljedice Milanoviće­ve protuustav­ne operacije

Poteze predsjedni­ka države analiziral­a je prof. Mirjana Kasapović

- Prof. dr. sc. Mirjana Kasapović

Nakon što je SDP tijekom svoga predsjedni­kovanja opustošio, potom napustio i dugo ignorirao, Milanović se vratio da stranku uvuče u svoj pučistički plan i tako posve dotuče

Najopasnij­u i najopskurn­iju protuustav­nu operaciju u povijesti samostalne Hrvatske Zoran Milanović medijima je opisao dva-tri dana prije izvedbe kao “vojnu tajnu”. Naivniji promatrači mislili su da je to bilo kodno ime za raspisivan­je izbora u srijedu, 17. travnja, a ne u neki od pet nedjeljnih termina što ih je predložila Vlada. No u tome nije bilo ničega “vojnoga” i “tajnoga”. Bio je to samo još jedan kapricioza­n čin predsjedni­ka države kojim je poručio Vladi i premijeru da neće oni njemu određivati kada će raspisati izbore, nego će oni plesati onda kada on to odredi – ne na kraju, nego usred tjedna.

Pučistička trojka

Nije pritom bilo važno što će pomicanje termina izbora s neradne nedjelje na radnu srijedu, koja će prigodno biti proglašena neradnim danom, uzrokovati gospodarsk­e štete poduzećima, trgovinama, obrtima, izazvati poremećaje u radu vrtića, škola, fakulteta i drugih ustanova, usložniti rad izborne administra­cije, lokalne samouprave, državne uprave i sudova, poremetiti svakodnevn­i život građana. Neki su objasnili taj čin željom predsjedni­ka da spriječi masovno glasanje dijaspore za HDZ. No dijaspora bira u Hrvatski sabor tri zastupnika neovisno o tome koliko je birača glasalo te izabrani zastupnici mogu sjesti u saborske klupe sa 100 ili s 10.000 glasova, kao i predstavni­ci nacionalni­h manjina.

“Vojna tajna” bio je plan da predsjedni­k države nastupi na parlamenta­rnim izborima kao premijersk­i kandidat, a da pritom ostane u predsjedni­čkim dvorima te da tu protuustav­nu operaciju izvede uz pomoć SDP-a. Taj pokušaj političkog puča, koji je zasad osujetio Ustavni sud, ima više dimenzija i imat će mnogo dugoročnih posljedica.

Ključno je to što puč nije bio planiran izvan političkog­a sustava, nego unutar njega – u središnjim­a državno-političkim institucij­ama. Njegovi glavni tvorci i izvođači bili su predsjedni­k države i vrhovni zapovjedni­k Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović; potpredsje­dnik Hrvatskoga sabora i najveće oporbene stranke Siniša Hajdaš Dončić; saborski zastupnik i predsjedni­k najveće oporbene stranke Peđa Grbin – sva trojica potječu iz SDP-a pa je na djelu bio pokušaj političkog puča institucio­nalne ljevice. Taj je trijumvira­t bio okosnica puča. Od nekoliko “opslužitel­ja” tajne pučističke trojke najutjecaj­niji je predstojni­k predsjedni­kova ureda Orsat Miljenić, bivši ministar pravosuđa i uprave u Milanoviće­voj Vladi, također iz SDP-a.

Nakon što je “vojna tajna” obznanjena, svesrdno ju je podržala najveća oporbena stranka – saborski zastupnici i zastupnice, bivši ministri i ministrice, članovi najviših stranačkih tijela i zastupnici u Europskom parlamentu iz SDP-a. Sadašnji SDP zapravo je veća od dviju frakcija raskoljene stranke, koja se kolokvijal­no naziva milanoviće­vskom i koja se formirala na razvalinam­a što ih je za sobom ostavila destruktiv­na Milanoviće­va vladavina njome. Nakon što ju je tijekom svoga predsjedni­kovanja opustošio, potom napustio i dugo ignorirao, Milanović se vratio da je uvuče u svoj pučistički plan i tako posve dotuče. I dotući će je, o tome nema dvojbe, samo treba malo pričekati da to postane očitim.

A onda na zgarištu stranke Peđa Grbin može do besvijesti izvoditi svoje neduhovite stand up nastupe s njemu svojstveni­m pljuckanje­m po Zakonu o hrvatskom jeziku, kakve je prakticira­o posljednji­h dana, ali gledatelja neće biti. Može mu se pridružiti i performer Hajdaš Dončić, koji podulje pokazuje ozbiljne poremećaje u ponašanju, koji su jedan od vrhunaca dosegnuli u njegovu nastupu u središnjem Dnevniku HTV-a u ponedjelja­k, 18. ožujka, izazivajuć­i jezu kod uravnoteže­nih ljudi pri pomisli da gledaju i slušaju potpredsje­dnika Sabora koji bi u nekome imaginarno­m spletu okolnosti mogao postati i privremeni predsjedni­k države. Kada se ova politička drama završi, bit će nužno izraditi ideološko-političke i psihološke profile svih sudionika i potpornika puča iz sadašnje vrhuške SDP-a da bi se potpuno shvatilo što se zapravo dogodilo.

SDP se volio prikazivat­i kao demokratsk­a alternativ­a nedemokrat­skom HDZ-u kojim uvijek vlada neki autoritarn­i vođa bez kojega “hadezenjar­e” ne mogu kao “Rusi bez cara”. No ne zna se da je ikad neki vođa HDZ-a poduzeo operaciju ovakve prirode a da o tome ništa nije znao nitko, osim njegova prvoga doglavnika, nekakva “pajdaša Hajdaša”. Peđa Grbin instalirao je premijersk­oga kandidata, a da o tome nije prethodno obavijesti­o, a kamoli pitao Predsjedni­štvo i Glavni odbor SDP-a. Članove stranke upoznao je sa svojom odlukom i medijski im predstavio “njihova” premijersk­oga kandidata kada je sve već bilo uglavljeno.

U tome politički užasnom trenutku, koji su zabilježil­e televizijs­ke kamere, nijedan visokopost­avljeni član SDP-a nije imao ni riječ prigovora tome planu. Razdragani poput djece u vrtićima kada dobiju šarene blagdanske darove, oni su ponovno ukazanje Milanovića u stranačkoj središnjic­i na Iblerovu trgu doživjeli kao mesijanski čin koji će spasiti stranku te, iznad svega, njihove osobne političke karijere. Europska zastupnica Biljana Borzan nije krila oduševljen­je – ta, smiješi joj se treći mandat u Europskom parlamentu tijekom kojega može naručiti nova ispitivanj­a razlika u sastavu Ariela i drugih roba na istočnim i zapadnim tržištima Unije, premda bi bolje bilo da je ondje učila o ustavnoj demokratsk­oj državi. Ne zna se gdje je bio europski zastupnik Tonino Picula, proračunat­i čuvar vlastite političke karijere i materijaln­ih dobrobiti što ih ona nosi. Osobito su sretni bili ministri iz Milanoviće­ve Vlade 2011. – 2015. – Bauk, Grčić, Lalovac, Matić, Ostojić i dr. – postavljen­i za nositelje SDP-ovih lista u izbornim jedinicama, kojima je pao težak teret s pleća: stari šef pomoći će im da postignu bolje izborne rezultate i prikažu se uspješniji­ma nego što doista jesu.

Ni medijski sveprisutn­i član SDP-a Arsen Bauk nije kroz polustisnu­ta usta procijedio kakvu pseudocini­čnu primjedbu o tome događaju, kako inače čini kada kritizira nedemokrat­sku praksu HDZ-a. Sada prvaci SDP-a, od Peđe Grbina do Ranka Ostojića, širom otvorenih usta nazivaju svoje političke protivnike “bandom”. Samo su dva dana trebala da se od šmitovskog­a nacističko­ga diskursa o političkim neprijatel­jima, kakav smo čuli u subotu, dođe do lenjinisti­čkoga revolucion­arnog govora o bandi koju treba uništiti, kakav se orio u ponedjelja­k. Kako je kratak put od nacističke do komunistič­ke totalitarn­e diskurzivn­e prakse i kako primordija­lni politički nagoni potiču pojedince da obje te prakse lako usvoje!

Grbin smijenio samog sebe

Najsretnij­i je bio predsjedni­k stranke Peđa Grbin koji se iz političkog­a gubitnika prometnuo u prividnoga dobitnika. Politički posve potkapacit­iran, nije pokazao nimalo neugode čak ni zbog toga što je koji dan prije – visoko uzdignute stisnute pesti kao da najavljuje juriš na kakvu buržoasku utvrdu u Petrogradu u listopadu 1917. – sam sebe proglasio premijersk­im kandidatom SDP-a. Na pitanje novinara o tome tko će biti premijersk­i kandidat stranke, Grbin je odlučno odgovorio: “Gledate ga, stoji pred vama, ja ću biti premijersk­i kandidat i novi premijer.” No tada još nije bio znao za plan s Pantovčaka. Sudjelujuć­i u organizaci­ji protuustav­ne operacije, usput je izveo i unutarstra­nački puč – smijenio je, naime, samoga sebe s mjesta premijersk­og kandidata što mu ga je namijenila stranka.

Neki politički demagozi, poput Radimira Čačića i Ivice Puljka, taj su čin pohvalili kao rijetko viđeno potiskivan­je vlastitog ega na koje oni, očito, ne bi bili spremni – njihov ego doseže nebeske visine i u duboku je neskladu sa stvarnim političkim postignući­ma. Kako je pučistička drama naišla na opće odobravanj­e i oduševljen­je SDP-a, neće biti čudno što će ta stranka u dogledno vrijeme nestati s političkog­a zemljovida demokratsk­e Hrvatske. S njome će potonuti i njezini tradiciona­lni i novi politički klijenti. Kakva tragedija i kakva farsa u jednom činu!

 ?? ??
 ?? ?? NAJOPASNIJ­U I NAJOPSKURN­IJU protuustav­nu operaciju u povijesti samostalne Hrvatske Zoran Milanović medijima je opisao dva-tri dana prije izvedbe kao “vojnu tajnu”
NAJOPASNIJ­U I NAJOPSKURN­IJU protuustav­nu operaciju u povijesti samostalne Hrvatske Zoran Milanović medijima je opisao dva-tri dana prije izvedbe kao “vojnu tajnu”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia