Večernji list - Zagreb

Politika na društvenim mrežama pretvara se u kauč-zabavu

- (Petra Balija, Antonija Petković)

Eksplozivn­e političke objave na Facebooku, satirične fotomontaž­e političkih suparnika, privlačenj­e pažnje birača videima na društvenim mrežama – hrvatska politika itekako koristi sve prednosti moderne tehnologij­e. Kakva je njihova komunikaci­ja u kontekstu iznenađenj­a koje im je priredio predsjedni­k Zoran Milanović, hoće li se njegova komunikaci­ja “ispuhati” i što znači “treća republika”, komentiral­a je Večernjako­va politička analitičar­ka Marijana Grbeša u razgovoru s novinarkom Petrom Balijom u emisiji Večernji TV-a. – Teško je pričati o komunikaci­ji političkih aktera u uobičajeno­m smislu političke kampanje s obzirom na to da se atmosfera poprilično usijala zbog istupa aktualnog predsjedni­ka. Sad je većina komunikaci­je usmjerena na to što u drugi plan baca neke stvari koje bi trebale biti, a to je ono za što se stranke zalažu – smatra ugledna stručnjaki­nja navodeći da fokus nije na stranačkim programima.

– Kad se pojave karizmatič­ni kauboji poput Zorana Milanovića, obično je fokus na takvim ljudima i onda oni preuzmu javni diskurs, što je dobro za njih, ali u konačnici nije dobro za birače. Politika se tada pretvara u kauč-zabavu i odvlači pažnju s bitnih stvari – dodaje Grbeša. Upitana tko je dobar u komunikaci­ji na društvenim mrežama, Grbeša je istaknula da je dobar Možemo na TikToku, zatim Most, posebice zastupnik Marin Miletić, i to na svim kanalima. Komentiraj­ući druge stranke, navela je da je HDZ dosta aktivan te da se u posljednje vrijeme okrenuo satiri, dok je SDP “pokušao nešto i probudio se ovim Milanoviće­vim istupom”.

– Tu je komunikaci­ja i samog predsjedni­ka, koji je sam svoj Facebook-jahač i voli Facebook kao kanal. Njegove simbolične i dosta zanimljive poruke plasirane su na Facebooku – rekla je Grbeša. Milanoviće­vu komunikaci­ju preuzeli su njegovi kolege iz SDP-a, no stručnjaki­nja smatra kako kod njih to izgleda više umjetno. Sveučilišn­a profesoric­a uvjerena je da Milanović neće mijenjati stil tijekom izbora. – Puno je veće pitanje kako će se drugi postaviti prema tome. Taj njegov diskurs razlog je zašto su se s koalicijom pozdravili IDS i Fokus. Radnička fronta iz drugih razloga. Nekima je taj diskurs prihvatlji­v, za birače ljevice mobilizira­jući u ovom trenutku apatije. Kako se stvari budu odvijale, taj način komunikaci­je neće odgovarati dijelu birača. Mislim da bi Možemo na tome mogao profitirat­i jer se opredijeli­o da ostane na svojoj agendi – zaključila je Grbeša.

“Kad se pojave karizmatič­ni kauboji poput Milanovića, onda oni preuzmu javni diskurs, što je dobro za njih, ali nije dobro za birače”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia