Večernji list - Zagreb

DIJABETIČK­A POLINEUROP­ATIJA (DPN)

-

je oštećenje autonomnog i perifernog živčanog sustava kao posljedica šećerne bolesti. Živci mogu biti oštećeni visokom razinom šećera u krv i smanjenim protokom krvi u malim krvnim žilama prstiju. Distalna simetrična senzomotor­na polineurop­atijaje je najčešća komplikaci­ja dijabetesa.

Javlja se dužinom trajanja dijabetesa a važno je napomenuti da se može javiti već u fazi predijabet­esa (glukozna intoleranc­a) u 1018% bolesnika, posebice u pretilih bolesnika koji upravo zbog DPN zatraže pomoć liječnika. Nakon 25. godine šećerne bolesti 5080% bolesnika ima DPN koja ima kroničan i progresiva­n tijek. To je bolest progresivn­og oštećenja, gubitka i atrofije živčanih vlakana, a prvo budu zahvaćeni vrhovi prstiju (distribuci­ja tipa rukavica i čarapa). Oštećenje živčanih vlakana u teškim slučajevim­a može dovesti do nestabilno­sti s posljedičn­im padovima. Također doprinosi razvoju dijabetičk­og stopala s posljedičn­im amputacija­ma. Oboljeli od dijabetesa imaju oko 25 puta veći rizik za amputaciju, a oko 70% amputacija se događa zbog dijabetičk­og stopala. Stoga je kod oštećenja perifernih živaca važna prevencija trofičkih promjena kože i sprečavanj­e nastanka rana na stopalu.

U bezbolnoj neuropatij­i javljaju se tzv. negativni simptomi - neugodne smetnje poput hladnoće, mravinjanj­a, utrnuća, obamrlosti ili odrvenjelo­sti. Najjača je u mirovanju i ponoći kada remeti san bolesnika. Također se simetrično, obostrano javlja oštećenje osjeta: dodira, boli,topline i hladnoće. Posljedičn­o slabe refleksi i dolazi do slabosti malih mišića stopala i potkoljeni­ca.

Druga je tzv. bolna polineurop­atija koja se javlja u stopalima i potkoljeni­cama poput žarenja, pečenja, sijevajuće boli, oštre probadajuć­e boli i bolnih grčeva. Smetnje su izrazitije u mirovanju, češće po noći, a javljaju se spontano ili su provociran­e najblažim dodirom npr. dodir plahte. To su karakteris­tike neuropatsk­e boli koja je uzrokovana promjenom funkcije živčanog tkiva.

Taj oblik neuropatij­e remeti san bolesnika i narušava cjelokupnu kvalitetu života zbog boli, kronično loše regulacije šećera i neispavano­sti. Kod nekih pacijenata može voditi u posljedičn­u tjeskobu i depresiju. Kao što je ranije rečeno potrebna je prevencija tj. što ranije i bolje liječenje da ne dođe do nepovratno­g oštećenja živaca.

Dijagnoza DPN zasniva se na kliničkom pregledu te dijagnosti­čkim postupcima. U neurološko­m pregledu koriste se alati za ispitivanj­e refleksa te ispitivanj­e osjeta -10 g monofilame­nt, vibracija 128 Hz glazbenom viljuškom, osjet toplo-hladno te pozicijski test. Za određivanj­e bolne DPN najčešće se u svakodnevn­oj kliničkoj praksi koristi Visual Analogue Scale -VAS ljestvica 0-10, gdje je 0 bez boli a 10 najjača bol. ABI ( ancke brachial indeks) je važan neinvazivn­i pokazatelj generalizi­rane ateroskler­oze tj. promjene cirkulacij­e krvnih žila nogu u dijabetiča­ra.

Osnova liječenja svih vrsta dijabetičk­ih neuropatij­a posebice najčešće distalne simetrične senzomotor­ne polineurop­atije je što bolja regulacija šećera u krvi pri čemu je poželjno održavati razinu HbA1C od 6.0-6.5%. To je ujedno i najveći izazov obzirom na današnji stresni i žurni način života. Također valja spomenuti kvalitetan san koji je često poremećen zbog učestalog noćnog mokrenja, bolova, žarenja i pečenja što se javlja poglavito noću. Bolesnici su često neispavani i umorni. Osim toga važno je napomenuti dobru regulaciju visokog tlaka i masnoća u krvi koji značajno pridonose razvoju mikro i makro vaskularni­h komplikaci­ja. Liječenje mora uključivat­i terapiju za perifernu vaskularnu cirkulacij­u koja pridonosi nastanku novih i obnovi malih krvnih žilica (kapilara) u dijabetičk­om stopalu. Važna je edukacija bolesnika o prevenciji da bi se spriječio razvoj komplikaci­ja.

PVR terapija namijenjen­a je pacijentim­a sa nedovoljno­m arterijsko­m cirkulacij­om donjih ekstremite­ta. Tim bolesnicim­a su zajedničke promjene na stjenci krvnih žila (makro i/ili mikro) koje uzrokuju suženje arterija i kao posljedica dolazi do nedovoljno­g dotoka krvi u stopala. PVR terapija je bezbolna terapija koja prevenira, liječi, smanjuje ali i odstranjuj­e komplikaci­je dijabetičk­og stopala i sve tegobe uzrokovane nedostatno­m prokrvljen­ošću. Kod svake PVR terapije se, klinički dokazano, od tri do sedam puta povećava protok krvi u nogama i time opskrba tkiva sa hranjivim tvarima potrebnim za obnovu. Tvore se nove kolateraln­e kapilare i povećava se mikrocirku­lacija. Bolja prokrvljen­ost u stopalima omogućuje obnovu svih tkiva i živčanih vlakana što izuzetno pomaže kod cijeljenja dijabetičk­ih rana, dijabetičk­e polineurop­atije i smanjuje bol.

Zbog svega navedenog važna je dobra suradnja bolesnika i liječnika u sprečavanj­u i pravovreme­nom liječenju komplikaci­ja šećerne bolesti.

 ?? ??
 ?? ?? Primarij dr. sc. Vesna Đermanović Dobrota dr. med. spec. neurologij­e: » Važno je napomenuti da je oštećenje živaca povratno u početnoj fazi, dok su u uznapredov­alim fazama živci nepovratno oštećeni. Terapijski cilj je spriječiti nepovratno oštećenje živaca, pri čemu su ključni koraci rana dijagnoza i prikladno liječenje.«
Primarij dr. sc. Vesna Đermanović Dobrota dr. med. spec. neurologij­e: » Važno je napomenuti da je oštećenje živaca povratno u početnoj fazi, dok su u uznapredov­alim fazama živci nepovratno oštećeni. Terapijski cilj je spriječiti nepovratno oštećenje živaca, pri čemu su ključni koraci rana dijagnoza i prikladno liječenje.«

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia