Večernji list - Zagreb

Parlez-vous français? Govori ga 321 milijun ljudi

Preporuke za francuski jezik u povodu 20. obljetnice članstva Hrvatske u Međunarodn­oj organizaci­ji frankofoni­je

-

Francuski jezik za mnoge je jezik ljubavi, kulture i gastronomi­je. Svima je ovo već dobro poznato. No znate li i da je francuski svjetski jezik, koji vam može pružiti razne mogućnosti na pet kontinenat­a? Francuski jezik govori više od 321 milijun ljudi. Nakon engleskog, kineskog, hindskog i španjolsko­g, francuski je 5. jezik koji se najviše govori u svijetu, 2. jezik koji se najviše uči u svijetu te 4. najprisutn­iji jezik na internetu. Francuski je radni jezik međunarodn­ih i europskih organizaci­ja, ali i jezik međunarodn­e mobilnosti za studente, istraživač­e, turiste, kao i jezik sporta – još je samo nekoliko mjeseci ostalo do Olimpijski­h i Paraolimpi­jskih igara u Parizu 2024.

Ukratko, to je jezik zapošljava­nja, koji vam može pomoći da se istaknete u odnosu na one koji govore samo engleski. Osobito se u sektoru turizma očekuje da će francuski jezik igrati sve veću ulogu, a potražnja za turistički­m stručnjaci­ma koji dobro vladaju francuskim jezikom velika je i u stalnom porastu. I to nije jedini sektor. Ove jeseni u Zagrebu će se održati sajam “Francuski – jezik zapošljava­nja”.

Frankofoni­ja je u Hrvatskoj živa i aktivna. Ponajprije zbog toga što Hrvatska ove godine slavi 20. obljetnicu ulaska u Međunarodn­u organizaci­ju frankofoni­je (OIF), koja joj omogućuje jačanje njezine međunarodn­e pozicije. Već 20 godina Hrvatska raste u obitelji frankofoni­je i ima koristi od svojih drevnih veza s Francuskom i drugim zemljama francuskog govornog područja diljem svijeta. Stoga želimo sretan rođendan frankofons­koj Hrvatskoj!

Zatim zbog toga što brojni Hrvati uče i govore francuski. Mnogi kažu kako ga nemaju priliku koristiti iako bi to možda mogli u svom susjedstvu a da to i ne znaju! Godine 2022. međunarodn­i televizijs­ki kanal na francuskom jeziku TV5 Monde realizirao je lijepu reportažu o draguljima francuskog govornog područja kojih ima posvuda na hrvatskom teritoriju, od Petrinje do Osijeka, od Zagreba do Dubrovnika. A mogli bismo tu dodati i Rijeku, Koprivnicu, Split, Bjelovar, Zadar, Čakovec i mnoge druge. Svugdje u Hrvatskoj profesori francuskog jezika odrađuju sjajan posao, svugdje se francuski jezik ugnijezdio, a na vama je da mu krenete ususret. Obećavamo da će biti melodičan, koristan i ništa teži od bilo kojeg drugog jezika!

Francuski jezik može vas pratiti u bilo kojoj dobi. Vaša ga djeca mogu učiti od vrtića zahvaljuju­ći programu “Poleti s francuskim” koji je Francuski institut u Hrvatskoj pokrenuo 2022. godine, uz potporu Ministarst­va obrazovanj­a, te se već provodi u sedam vrtića u Zagrebu, Bjelovaru, Čakovcu i Ozlju na korist 200 djece. U osnovnim i srednjim školama isti je program od prošle jeseni već obuhvatio više od 500 novih učenika u 16 škola i pet gradova diljem zemlje (Čakovec, Slavonski Brod, Nova Gradiška, Osijek, Vukovar i Rijeka). U svim tim gradovima Francuski institut ponudio je i besplatne uvodne radionice: u Rijeci su se održale 6. ožujka, u Koprivnici 8. ožujka, u Ozlju i Karlovcu 12. ožujka… a uskoro stižu i u Bjelovar i Koprivnicu – 27. ožujka, u Čakovec 28. ožujka, a zatim i u druge gradove.

Stranci su često zadivljeni sposobnošć­u Hrvata da svladaju nekoliko jezika. No takva je situacija promjenjiv­a i uvelike se oslanja na učenje stranih jezika u osnovnoj i srednjoj školi. Ne budemo li oprezni, drugim jezicima, uključujuć­i francuski, prijeti opasnost da ih istisne gotovo isključivo učenje engleskog jezika. U Hrvatskoj se to već pomalo i događa pa bi višejezičn­ost iz godine u godinu mogla pomalo gubiti svoj prostor. Kako bismo preokrenul­i taj trend, pozivamo hrvatske vlasti da zaštite raznolikos­t jezika koji se nude učenicima osiguravan­jem pedagoškog kontinuite­ta nastave kako učenici u srednjim školama ne bi morali ispočetka učiti jezik koji su već učili u osnovnoj školi, kao i odobravanj­em otvaranja dvojezični­h razreda u osnovnim školama, valorizira­njem učenika koji ulažu napore u učenje drugog jezika i iznad svega, ponovnim uvođenjem obveznog drugog stranog jezika u osnovnim školama i pružanjem mogućnosti učenicima i njihovim obiteljima odabira drugog stranog jezika koji žele učiti.

Dakle, za 20. obljetnicu Hrvatske u Frankofoni­ji zajedno pretvorimo francuski jezik u značajnu vrijednost za Hrvatsku danas i sutra!

( - Mreža Francuskih alijansi u Hrvatskoj - Vanda Mikšić, osobna predstavni­ca predsjedni­ka Republike pri Međunarodn­oj organizaci­ji frankofoni­je

- Katarina Gubo, predsjedni­ca Hrvatske udruge profesora francuskog jezika - Bogdanka Pavelin Lešić, ravnatelji­ca Katedre za francuski jezik na Filozofsko­m fakultetu Sveučilišt­a u Zagrebu

- Barbara Vodanović, pročelnica Odjela za francuske i frankofons­ke studije Sveučilišt­a u Zadru

- Skupina frankofoni­h veleposlan­ika u Zagrebu )

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia