Večernji list - Zagreb

Ukrajina sve karte baca na dronove: ‘Jedini način da pobijedimo brojnije Ruse’

Bespilotne letjelice nanose ozbiljnu štetu ruskoj Crnomorsko­j floti i rafinerija­ma

- Zoran Vitas

Ukrajina je krajem prošle godine najavila da ove godine namjerava izraditi oko milijun dronova. A sada je to obavezu potvrdio i novi zapovjedni­k ukrajinske vojske general Oleksandr Sirski.

“Razvoj autonomnih sustava, ili dronova, ključan je da ostvarimo prednost u odnosu na brojčano nadmoćne ruske snage. Razvoj korištenja bespilotni­h sustava moj je prioritet. Tražimo asimetričn­a rješenja kako bismo dobili kvalitativ­nu prednost nad brojčano nadmoćnim neprijatel­jem”, napisao je na svojem Telegramu Sirski nakon sastanka sa svojim zamjenikom Vadimom Suharevski­m. Ovo je i osobni zaokret kod Sirskoga s obzirom na to da je cijelo vrijeme bio na glasu kao časnik nesklon novim tehnologij­ama, a skloniji tradiciona­lnima, odnosno borbi konvencion­alnim oružjem i korištenju pješaštva kao ključne vojne snage.

Smjena admirala

Kako svjedočimo posljednji­h mjeseci, podjednako su važne vijesti postale one o udaru dronovima po neprijatel­jskoj pozadini kao i one o proboju negdje na fronti. Ukrajinske su snage uspjele nanijeti velike štete ruskim rafinerija­ma zbog čega je rusko gospodarst­vo barem privremeno ostalo bez značajnog prihoda, iako i dalje raspolaže velikim količinama sirove nafte koju sada ponovo namjerava prodavati. Procjena je da je u prvom kvartalu ove godine onesposobl­jeno sedam posto ruskih rafinerijs­kih kapaciteta. Suharevski je ovdje bitan jer je imenovan da vodi razvoj bespilotni­h sustava i edukaciju o njihovu korištenja u ukrajinsko­j vojsci. Početkom veljače predsjedni­k Volodimir Zelenski zapovjedio je uspostavu posebne grane ukrajinski­h oružanih snaga koja bi koristila samo dronove smatrajući da se radi o oruđu koje je ključno u borbi protiv Rusije. Sjećamo se kako je Ukrajina u početku rata imala odsudnu prednost nad ruskim snagama kada se radi o dronovima jer Rusi praktički nisu raspolagal­i takvim oružjem, a pogotovo nisu imali znanja i iskustva u koordinaci­ji i sprezi snaga na terenu s dronovima, odnosno postrojba

Novi zapovjedni­k ukrajinske vojske Oleksandr Sirski odbacio je tradiciona­lni način ratovanja i okrenuo se novim tehnologij­ama

ma koje bi njima upravljale. U ovom periodu rata Ukrajina nadoknađuj­e manjak streljiva upravo dronovima koji joj donose i tehnološku prednost nad ruskim snagama koje su u međuvremen­u usvojile korištenje dronova, nabavile velike količine iz Irana te razvile i vlastite poput Lanceta kojima također izazivaju štete ukrajinski­m snagama.

U pozadini se uz onaj na bojišnici odvija i rat, odnosno utrka u razvoju dronova koji postaju ključna komponenta, gotovo ravna kralju bojišnice, glavnom borbenom tenku. Kako to obično biva, naučili smo kroz povijest, najveći se tehnološki napreci, nažalost, događaju upravo u ratnim okolnostim­a. Tako su u ovom ratu dronovi postali brži, ubojitiji i većeg dosega. Ukrajina je uspjela još u nečemu – dronovima je nanijela ozbiljnu štetu ruskoj Crnomorsko­j floti te otvorila vodeni put iz Odese. I zbog toga ruska ratna mornarica ima novog zapovjedni­ka: admirala Nikolaja Jevmenova zamijenio je zapovjedni­k Sjeverne flote admiral Aleksandr Moisejev.

Susret u Ramsteinu

Ukrajina se uglavnom u razvoju i proizvodnj­i dronova oslanjala na vlastite kapacitete, hoće li joj se olakšati raspravlja se upravo danas u bazi Ramstein na redovitom sastanku kontaktne skupine za obranu Ukrajine. Glavna je tema američki zastoj u pomoći Ukrajini gdje je ministar obrane Lloyd Austin nastojao uvjeriti 50 članica skupine da nema promjene u politici Joea Bidena te da je zastoj samo privremen. U međuvremen­u će stići pomoć vrijedna 300 milijuna dolara koja je omogućena uštedama Pentagona na nekim ugovorima s dobavljači­ma. Možda toga bude još, spominjalo se na marginama Ramsteina, no sasvim sigurno to ne može dostići razinu od 60 milijardi dolara o kojoj odluka stoji u američkom Senatu.

Jučer je objavljeno da ruski predsjedni­k Vladimir Putin u svibnju odlazi u posjet Kini gdje bi se trebao susresti s kineskim predsjedni­kom Xi Jinpingom.

 ?? ?? MILIJUN DRONOVA Ukrajina je krajem prošle godine najavila da namjerava ove godine izraditi oko milijun dronova. A sada je to obavezu potvrdio i novi zapovjedni­k ukrajinske vojske general Oleksandr Sirski
MILIJUN DRONOVA Ukrajina je krajem prošle godine najavila da namjerava ove godine izraditi oko milijun dronova. A sada je to obavezu potvrdio i novi zapovjedni­k ukrajinske vojske general Oleksandr Sirski

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia