Večernji list - Zagreb

Volker Türk upozorava da je izgladnjiv­anje u Gazi ratni zločin

Glad nikada ne bi trebala biti korištena kao ratno oružje, a Hamas ne može biti poražen izgladnjiv­anjem nedužnih civila

- (H. H. Diab)

Unatoč svim upozorenji­ma koja su iz cijelog svijeta stizala izraelskom premijeru da ne pokreće ofenzivu na grad Rafah jer bi ona mogla izazvati najveću humanitarn­u katastrofu u 21. stoljeću, Benjamin Netanyahu nastavio je po svom i naredio napad na Rafah. Palestinsk­o ministarst­vo vanjskih poslova potvrdio je da Izrael započeo agresiju na Rafah. U Rafahu se nalazi 1,5 milijuna ljudi, među kojima je nekoliko stotina tisuća raseljenik­a iz centralnog i sjevernih dijelova Pojasa Gaze.

Dok Netanyahu šuti o početku vojne operacije na Rafah, izraelski ministar poljoprivr­ede Avi Dichter kazao je da Izrael mora izvršiti kopnenu invaziju na Rafah ako želi u potpunosti poraziti Hamas.

– Nema drugog načina – rekao je Dichter dodajući da je svaki drugi predloženi plan samo “hollywoods­ki” scenarij. Američki predsjedni­k Joe Biden pozvao je izraelskog premijera Netanyahua da preispita planiranu invaziju na Rafah nazivajući je pogreškom. Netanyahu je u isto vrijeme pristao poslati izraelsku delegaciju u Washington na razgovor o

“alternativ­nim pristupima” kopnenoj invaziji na Rafah i dao naredbu izraelskoj vojsci za žestoki napad na Rafah. To je već Netanyahuo­va praksa, tako je desetak puta “prevario” američkog predsjedni­ka Bidena obećavajuć­i jedno, a čineći drugo.

Luis Miguel Bueno, glasnogovo­rnik Europske unije za Bliski istok i sjevernu Afriku, izrazio je žaljenje zbog gladi s kojom se suočavaju stanovnici Pojasa Gaze ističući da je to nedopustiv­o i da se moraju otvoriti dodatni prijelazi u Pojasu Gaze za ulazak humanitarn­e pomoći. Europska unija radi pritisak na Izrael da dopusti više pomoći. EU želi trenutačni humanitarn­i prekid vatre u Gazi. Caroline

Gennez, belgijska ministrica za razvojnu suradnju, naglasila je da Izrael ne može poraziti Hamas “izgladnjiv­anjem nedužnih civila”.

– Više od milijun ljudi u Gazi suočeno je s glađu. Glad nikada ne bi trebala biti korištena kao ratno oružje, a Hamas ne može biti poražen izgladnjiv­anjem nedužnih civila – tvrdi Caroline Gennez. Glavni tajnik Ujedinjeni­h naroda António Guterres rekao je da najnovije izvješće o nedostatku hrane u Gazi predstavlj­a “optužnicu zbog užasnih uvjeta u kojima civili žive”, ističući da vodeći svjetski stručnjaci potvrđuju da je glad u sjevernoj Gazi postala neizbježna.

Izraelska ograničenj­a dostave humanitarn­e pomoći za Gazu mogu biti jednaka taktici izgladnjiv­anja i mogla bi biti ratni zločin, rekao je jučer visoki predstavni­k Ujedinjeni­h naroda za ljudska prava Volker Türk. Oštra procjena uslijedila je nakon izvješća koje je podržalo Ujedinjeno Kraljevstv­o u kojem se kaže da se najkasnije do svibnja na sjeveru Pojasa Gaze očekuje glad ako se ne okončaju borbe.

– Opseg stalnih ograničenj­a Izraela na ulazak pomoći u Gazu, zajedno s načinom na koji nastavlja voditi rat, može rezultirat­i korištenje­m izgladnjiv­anja kao metode rata, što je ratni zločin – rekao je Türk.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia