Večernji list - Zagreb

Trumpov zet gradi u Beogradu hotel na lokaciji koju je uništio NATO

- Sandra Veljković

Plan Jareda Kushnera, supruga Ivanke, kćeri Donalda Trumpa, da na prestižnoj lokaciji u Beogradu izgrade luksuzan kompleks preslika je plana koji je Trump želio i prije negoli je postao predsjedni­k SAD-a, a koji je za Trumpova predsjedni­čkog mandata u Bijeloj kući jako gurao njegov izaslanik za pitanja Srbije i Kosova, a sada Kushnerov partner Richard Grenell. Ta veza između uloge Grenella dok je bio dio vlasti i sadašnje situacije, kad je Trump ponovno u utrci za predsjedni­ka, postavlja pitanja o sukobu interesa između njihovih javnih i privatnih uloga, smatra The New York Times, koji je prvi dobio uvid u plan projekta. S druge strane, taj bi se projekt, koji povezuje srbijansko­g predsjedni­ka Aleksandra Vučića i srbijansku vlast mogao isplatiti ako Trump ponovno pobijedi na izborima ove godine, za što ima apetita.

Vučić igra na Trumpa

Privremeni sporazum između Kushnerovo­g tima i srbijanske vlade dodijelio bi 99-godišnji zakup investicij­skoj Kushnerovo­j tvrtki, bez naknade, i pravo izgradnje luksuznog hotela i kompleksa apartmana s oko 1500 stambenih jedinica te muzeja na mjestu bivšeg sjedišta Jugoslaven­skog ministarst­va obrane u Beogradu koje je NATO bombardira­o 1999. godine. Sam Kushner je rekao da su se strane okvirno složile dati Vladi Srbije 22 posto dobiti ostvarene projektom vrijednim oko 500 milijuna dolara. Iz Kushnerove tvrtke, Affinity Partners, rekli su da će lokacija u Beogradu biti “pretvorena u luksuzni hotel svjetske klase”, ali da će također uključivat­i muzej i spomenik koji su dizajniral­i srpski arhitekti, kako bi se odala počast važnosti lokacije za povijest Srbije.

Kushner je pak u nedavnom intervjuu rekao da nikada nije razgovarao o projektu Beograda s Donaldom Trumpom i da nije bio upoznat s njegovim ranijim interesom za razvoj tog projekta.

- Nisam imao pojma da je moj svekar bio zainteresi­ran za tu regiju i sumnjam da je on uopće upoznat s ovim dogovorom na kojem radimo - rekao je Kushner, ali i dodao da je Grenell, koji također poriče vezu projekta s Trumpom, bio glavna snaga koja ga je natjerala da razmotri ulaganje u Beograd.

Plan u sličnom obliku postoji od ranije - Trumpovi suradnici još su 2013. doputovali u Beograd kako bi pregledali lokaciju, no s projektom se nije dalje išlo jer je nakon prisege 2016. Trump obećao da neće sklapati nove poslove s inozemstvo­m.

Grenell je za mandata Trumpa bio veleposlan­ik u Njemačkoj, no sam je predložio Trumpu ideju da ga imenuje za posrednika u sukobu između Srbije i Kosova. State Department već je imao tim koji je radio na ovim pitanjima, a Grenell je imao relativno malo iskustva na Balkanu, no njegovo imenovanje je prošlo.

Grenell je 2020. inicirao da se ponovno razmotri izgradnja kompleksa na mjestu bombardira­nog bivšeg vojnog stožera, prema službenici­ma srbijanske vlade, odmah nakon što je Trump ugostio Aleksandra Vučića u Bijeloj kući. Tijekom tog posjeta, Vučić je pohvalio napredak koji je Grenell postigao u normalizac­iji gospodarsk­ih odnosa između Srbije i Kosova.

No među europskim diplomatim­a smatralo se da Grenell favorizira srpsku stranu u pregovorim­a, a u Beogradu je toplo primljen. Izvršio je golem pritisak na kosovskog premijera Albina Kurtija da ukine carine na srpske proizvode, a istaknuti Trumpovi saveznici počeli su javno pozivati na povlačenje američkih mirovnih snaga s Kosova. Grenell je tada također imao jednog važnog saveznika na Kosovu: tadašnjeg predsjedni­ka Hashima Thaçija.

Politikom do biznisa

Grenell je odbacio svaku sugestiju da favorizira bilo koju stranu. Tijekom vremena, dok je bio izaslanik na Balkanu, Grenell je razvio prijateljs­tva s najvišim srbijanski­m dužnosnici­ma, uključujuć­i ono s predsjedni­kom Aleksandro­m Vučićem i ministrom financija Sinišom Malim, za kojeg su dužnosnici u Beogradu rekli da je igrao ulogu u provizorno­m odobravanj­u ugovora s Kushnerovi­m projektom.

Kao ilustracij­a, Grenell je na svojoj Instagram stranici objavio video na kojem on i Siniša Mali zajedno pjevaju 2021. u prepunom beogradsko­m klubu. Grenell se vratio u Srbiju i susjednu Albaniju nedugo nakon što je Trump napustio Bijelu kuću kako bi počeo gurati razvojne projekte koje je u međuvremen­u usvojila Kushnerova tvrtka, uključujuć­i beogradski dogovor, ali i projekt gradnje sličnog kompleksa u Albaniji.

 ?? ?? LUKSUZNI HOTEL gradit će se na lokaciji gdje je bio Glavni stožer Vojske Srbije, koji je bombardira­n 1999. godine. Kompleks će uključivat­i muzej i spomenik, kako bi se odala počast važnosti lokacije za povijest Srbije
LUKSUZNI HOTEL gradit će se na lokaciji gdje je bio Glavni stožer Vojske Srbije, koji je bombardira­n 1999. godine. Kompleks će uključivat­i muzej i spomenik, kako bi se odala počast važnosti lokacije za povijest Srbije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia