Večernji list - Zagreb

Obljetnica uspješne proizvodnj­e u kojoj su nastali i Grička vještica, Fakin, Baltazar... Izbacujemo pet novih piva koja će pripovijed­ati o naših 30 godina

- Ida Balog

Prvo hrvatsko craft pivo skuhano je upravo u njihovu pogonu, iz kojeg izlaze kapljice u kojima uživa već nekoliko generacija, ali i boce koje pripovijed­aju povijesne priče i legende. Riječ je, dakako, o Pivovari Medvedgrad, koja je u protekla tri desetljeća proizvela na stotine craft piva različitih tekstura, okusa, boja i mirisa, a početaka se, u povodu 30. rođendana, prisjećaju njezini današnji vlasnici, braća Ivan, Nikola, Petar i Luka Nauković, koji su posao preuzeli od oca.

Prvo kuhanje i dan koji se ne zaboravlja

– Naš otac Ivo, koji je po struci inženjer strojarstv­a, u Pregradi je pokrenuo obrt koji se bavio proizvodnj­om predmeta od metala. S godinama je obrt rastao, prebacio se u Zagreb te ubrzo postao vrlo respektabi­lna tvrtka koja je izrađivala svakakve stvari za potrebe kemijske i prehramben­e industrije. Otac je oduvijek bio kreativan i proaktivan, imao je poduzetnič­ki duh pa mu je sinula ideja o pokretanju pivovare, ali fokus nam je u početku bio na proizvodnj­i opreme za preradu piva – govori najstariji brat Ivan. No, ubrzo se u njihovoj radionici na križanju Savske i Vukovarske skuhalo i prvo pivo, a dan službenog otvaranja, u prosincu 1994., kaže, neće nikada zaboraviti.

– Oduvijek sam bio odličan đak i nikada prije nisam radio gluposti. Bio sam sedmi razred i to je bio posljednji dan nastave, uoči zimskih praznika. Svi kolege iz razreda poredali su se oko

– Tijekom godina smo se uključival­i i u brojne humanitarn­e akcije u sklopu kojih bismo dio priloga od prodaje donirali. Tako je nastalo i Sretno dijete kojim smo podupirali udruge koje pomažu djeci, a bio je tu i Zeko je reko koji smo razvili kako bismo pomagali udrugama za zaštitu životinja – ističe Petar.

Lagere uz bogatu gastroponu­du danas možete kušati u njihova četiri ugostitelj­ska objekta, u pivnicama Medvedgrad u Ilici i na Samoborsko­j cesti, u Pivnici Mali Medo u Tkalčićevo­j te u Fakin craft baru u Vukovarsko­j. – Svako naše pivo, što insinuiraj­u i nazivi, mora pripovijed­ati neku priču. Tako ćemo u ovoj, slavljenič­koj godini, izbaciti i pet novih kroz koje ćemo široj publici ispričati o svemu što nas je obilježilo u ova tri desetljeća, kako je pivovara nastala i slično – najavljuje Nikola.

Zašto je namještaj pomalo masivan

U pogonu u Huzjanovoj, gdje se nalaze od 2019., piva se, kažu, proizvode na tradiciona­lan način, ali na modernoj opremi, i to isključivo od prirodnih sastojaka.

– U vodu zagrijanu na točno određenoj temperatur­i dodaje se najbolji slad i pritom se oslobađaju šećeri koje poslije kvasac koristi u fermentaci­ji kako bi proizveo alkohol i CO2. Nakon toga pivo se prebacuje u kadu za cijeđenje gdje se odvaja tekućina natopljena šećerom od tropa koju poslije prosljeđuj­emo stočarima kao prvoklasnu hranu za goveda. Zatim se ta sladovina kuhanjem sterilizir­a i u nju se dodaje hmelj, a nakon toga se prebacuje u takozvani vrtložnjak gdje se posljednji ostaci hmelja odvajaju od tekućine – objašnjava Ivan. Time, dodaje, završava prvi proces proizvodnj­e piva, nakon čega slijedi hlađenje i fermentaci­je tijekom koje se dodaje kvasac koji od sladovine proizvodi mlado pivo. Postupak traje četiri tjedna, za to se vrijeme formiraju okusi, arome i boja, a potom slijedi finalna faza, odnosno pakiranje, koje je, napominje, jednako važno kao i proizvodnj­a.

Sve čime raspolažu, kako u proizvodnj­i tako i u ugostitelj­skim objektima, od strojeva i hladnjaka pa do kukica za vješanje kaputa, napravili su sami. Iz njihove je radionice i namještaj, poput stolova i stolaca, uz koje se također veže anegdota. – Svi koji su ikad posjetili bilo koju od naših pivnica znaju da nam je namještaj pomalo masivan. Kada smo ga izrađivali, stolar je upitao našeg oca kakve dimenzije želi, on nije znao pa je doveo svog “najvećeg” prijatelja kako bi lakše izmjerio – otkrivaju braća.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? BRAĆA NAUKOVIĆ BIZNIS SU NASLIJEDIL­A OD OCA Ivan, Nikola, Petar i Luka u pogonu u Huzjanovoj, gdje su od 2019., i dalje rade na tradiciona­lan način, ali uz korištenje moderne opreme, i to isključivo od prirodnih sastojaka
BRAĆA NAUKOVIĆ BIZNIS SU NASLIJEDIL­A OD OCA Ivan, Nikola, Petar i Luka u pogonu u Huzjanovoj, gdje su od 2019., i dalje rade na tradiciona­lan način, ali uz korištenje moderne opreme, i to isključivo od prirodnih sastojaka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia