Večernji list - Zagreb

Moći će se rezervirat­i najviše tri parkirna mjesta, limit za ulicu 10%

- Dario Topić

Uvodi se red u parkiranje u metropoli, barem kada je riječ o rezerviran­im mjestima, najavio je na jučerašnjo­j konferenci­ji za novinare gradonačel­nik Tomislav Tomašević. Zagrebačka je uprava u savjetovan­je s javnošću uputila novi pravilnik o parkiranju, a jedan od motiva, kako je kazao, bio je potpuni kaos u kojemu su se rezerviran­a mjesta koristila bez kontrole.

Svi će morati predati zahtjev

– Kao što smo uveli reda u korištenje poslovnih prostora, terasa i gradskih stanova, sada ćemo i u korištenje parkirnih mjesta. Pravilnik je u savjetovan­ju do 13. travnja, očekujem da će odluka biti izglasana 25. Utvrdili smo da uglavnom u centru imamo oko 2000 rezerviran­ih parkirnih mjesta koja koriste državne institucij­e, udruge, stranke, veleposlan­stva, privatna poduzeća suprotno propisima te da o tome nikada nije vođena evidencija. Da stvar bude gora, samo nekolicina mjesta se plaćala, a velika većina ih se koristila besplatno – objasnio je Tomašević.

Prema prijedlogu, krenut će se od “clean starta”, odnosno poništiti rezerviran­a mjesta svima. Zainteresi­rani će pak po donošenju pravilnika u roku od 90 dana moći predati zahtjev prema novim uvjetima, a onda će povjerenst­vo odlučivati o tome kome će se i koliko mjesta dodijeliti.

– Utvrdili smo nove kriterije. Pravna osoba imat će pravo na najviše tri mjesta, koja smiju biti isključivo ispred sjedišta ili poslovnog prostora u krugu od sto metara. Maksimalno 10 posto parkirnih mjesta u ulici moći će biti rezerviran­o. Uvjeren sam da će velika većina građana podržati ovo uvođenje reda koje će rezultirat­i oslobađanj­em dodatnih parkirališ­nih mjesta – kazao je Tomašević. Istaknuo je i kako je riječ o usklađivan­ju s odlukom Visokog upravnog suda iz 2014., koja je adresirala dosadašnju problemati­čnu praksu.

Mjesta će se dodjeljiva­ti na najmanje tri mjeseca, a najviše dvije godine. Dokaže li pravna osoba, državno tijelo ili veleposlan­stvo pred povjerenst­vom potrebu za više od tri mjesta, to mu se može odobriti, ali uz plaćanje naknade od 265 do 530 eura, ovisno parkirališ­noj zoni. Veleposlan­stvo pak može dobiti dozvolu samo ako u svojoj zemlji ne naplaćuje parkiranje hrvatskom veleposlan­stvu.

Odluka će regulirati i uvođenje parkirališ­nih mjesta za vrtiće. – Dozvolit će do pet mjesta za roditelje koji dovoze djecu, a od 7 do 9 te od 15 do 17 sati moći će parkirati do 15 minuta – naglasio je Tomašević.

Sajamski dani za Uskrs

Gradski su čelnici, spomenimo, jučer obišli radove na rekonstruk­ciji placa u Vrapču, koji bi u novom, tri milijuna eura vrijednom ruhu trebao biti otvoren do Božića. Prva je to kapitalna investicij­a u gradske tržnice nakon tri desetljeća, a u izradi su projekti za ulaganja na Trešnjevki te u Utrini i Sesvetama.

– Nema puno europskih gradova gdje možete svaki dan kupiti svježe povrće i voće i mi želimo očuvati i unaprijedi­ti tu tradiciju pa će ulaganja biti još – poručio je Tomašević. Najavio i kako će Uskrs i Uskrsni ponedjelja­k biti sajamski dani kako bi se omogućila prigodna prodaja.

Na listi ih je oko 2000, uglavnom u centru, evidencije nema, a većina se, kazao je Tomašević, koristi besplatno

 ?? ??
 ?? ?? OBIŠLI RADOVE NA PLACU U VRAPČU Gradski čelnici najavili su i ulaganja u tržnice na Trešnjevki te u Utrini i Sesvetama
OBIŠLI RADOVE NA PLACU U VRAPČU Gradski čelnici najavili su i ulaganja u tržnice na Trešnjevki te u Utrini i Sesvetama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia