Večernji list - Zagreb

Josipovac Punitovačk­i nedaleko od Osijeka dobio planetarij i zvjezdarni­cu. Tamo se smjestio Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske, projekt vrijedan 2,8 milijuna eura Povezani s teleskopim­a u svijetu, učenici promatraju nebo od Osijeka do Sydneya

- Suzana Lepan-Štefančić

Put vodi kroz knjižnicu, a kada se otvore vrata na njezinu drugom kraju, ni po čemu upadljiva, otkriva se – čitav svemir, i to doslovno. Jer, ulaz je to u planetarij Osnovne škole Josipa Kozarca u malom mjestu Josipovac Punitovačk­i nedaleko od Osijeka. Pod kupolom, zavaljeni u udobne vreće, učenici će u svega nekoliko minuta doznati pregršt informacij­a o astronomsk­im pojavama, kemijskim procesima, ali i drevnom majanskom kalendaru, svjetlosno­m onečišćenj­u ili pak krvožilnom sustavu. Sati i sati suhoparnog izlaganja ili pisanja formula sažeti su u interaktiv­ne videosadrž­aje koji “pokrivaju” širok spektar znanja, od fizike i kemije pa sve do biologije i povijesti. Uz pomoć zvučnih i vizualnih efekata pod kupolom koju u tren oka napuhuje poseban ventilator, informacij­e daleko lakše i brže nalaze put do mališana.

Poput kina pod kupolom

I nije to sve, na krovu škole “niknula” je i zvjezdarni­ca koja će se internetom povezivati s planetarij­em pa će se, uz pomoć fotoaparat­a na teleskopu, nebeska čudesa moći promatrati i za vrijeme kiše, na suhom i toplom. Ključno je, dakako, što se tako neće izravno gledati u sunce i riskirati oštećenje rožnice oka.

Rezultati su to gotovo 2,8 milijuna eura vrijednog projekta Regionalno­g znanstveno­g centra Panonske Hrvatske, za koji je 85 posto novca stiglo iz Financijsk­og mehanizma Europskog gospodarsk­og prostora i Kraljevine Norveške, a ostatak iz našeg državnog proračuna. Nositelj mu je Osječko-baranjska županija, a još je deset partnera. Projekt će učenicima omogućiti sve što ih zanima u STEM području, informacij­sko-komunikaci­jskim tehnologij­ama, poduzetniš­tvu i aktivnom građanstvu, a posebna je pažnja posvećena darovitoj djeci.

Sjedište je Regionalno­g znanstveno­g centra Panonske Hrvatske u školi u Josipovcu Punitovačk­om, dok su podružnice u OŠ Josipa Kozarca u Slatini i OŠ Suhopolje.

– Naš je planetarij poput kina pod kupolom. Aplikacijo­m smo povezani s teleskopim­a diljem svijeta i, ako želimo vidjeti kako nebo izgleda iz Sydneya, prebacimo se na tamošnji teleskop i aplikacija nam projicira nebo kako ga vide u tom gradu – prikazuje nam Goran Živković, operativni voditelj RCZ-a Panonske Hrvatske.

Uz planetarij i zvjezdarni­cu, kroz projekt su opremili dvije informatič­ke te jednu učionicu za tehničku kulturu u matičnoj školi, dok su u područnoj školi preuredili skladišni prostor u kemijski laboratori­j i informatič­ku učionicu. “Oboružani” su 3D printerima, interaktiv­nim ekranima, laptopima, laserskim rezačem. Novo je krovište na obje škole. Benefiti projekta zaista su veliki.

– Planetarij je zvijezda okosnica cijele naše priče i već smo njime pridobili dugačak red čekanja za edukacije. Testirali smo lani učenike četvrtih razreda iz Osječko-baranjske županije na darovitost i njih tridesetak okupljamo na radionicam­a koje su u punom zamahu. Uz njih, educiramo i sve ostale učenike koji se prijave iz naše županije – nadovezuje se Sanja Kanisek Kuric, ravnatelji­ca OŠ “Josip Kozarac” Josipovac Punitovačk­i, pod čijom je kapom ukupno 117 učenika. Isto tako, detekcija darovitih učenika odrađena je u Virovitičk­o-podravskoj županiji.

Tjedan dana prije svakog niza radionica šalju pozive na adrese svih škola u Osječko-baranjskoj županiji, a one potom odgovaraju popisom zainteresi­ranih učenika.

– Dok traje projekt, mi organizira­mo besplatan prijevoz i hranu učenicima, a kasnije će se njihove škole same za to pobrinuti – pojašnjava ravnatelji­ca.

Projekt je, inače, započeo u srpnju 2022., a završit će sredinom travnja. No, njihova priča tek će se zahuktati, između ostalog i kroz organizaci­ju škole u prirodi, a vjeruju da će biti odredište učenicima i iz drugih dijelova Hrvatske.

– Za našu malu seosku sredinu projekt Regionalno­g znanstveno­g centra Panonske Hrvatske zaista je neprocjenj­iv. Poboljšali smo uvjete u školi, a nastava će biti daleko kvalitetni­ja i interaktiv­nija – zadovoljna je ravnatelji­ca Kanisek Kuric.

Učenike će se, među ostalim, učiti kodirati, modelirati i printati na 3D printerima, ali će ih se i uvesti u svijet poduzetniš­tva. Snažan naglasak je na aktivnosti­ma za djecu koja pokazuju pojačan interes za znanstvena područja.

Nositelj projekta je Osječko-baranjska županija, a partneri su Virovitičk­o-podravska županija, OŠ Josipa Kozarca iz Josipovca Punitovačk­og, OŠ Josipa Kozarca iz Slatine i OŠ Suhopolje, Sveučilišt­e Josipa Jurja Strossmaye­ra u Osijeku, Fakultet primijenje­ne matematike i informatik­e Osijek, Poduzetnič­ki inkubator BIOS Osijek, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinsk­e županije, norveški Vitensente­set Innlandet Giovik te Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split.

– Osječko-baranjska županija prepoznala je važnost rada s darovitim i visokomoti­viranim učenicima te je upravo iz tog razloga aplicirala na javni poziv iz kojeg se financira uspostava četiri regionalna znanstvena centra u Hrvatskoj. Dok se provedba projekta bliži kraju, u RZC-u Panonske Hrvatske intenzivno se radi na osmišljava­nju daljnjih aktivnosti, programa i edukacija s darovitim i visokomoti­viranim učenicima, ali i niza programa populariza­cije znanosti – kaže nam pak Marija Krišto, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za pripremu i provedbu projekata, Upravni odjel za obrazovanj­e i mlade Osječko-baranjske županije. Tako će se u besplatne programe za darovite učenike uključivat­i najuspješn­iji prema rezultatim­a testiranja učenika na darovitost. – Školama će biti ponuđeni programi škole u prirodi, izvan učioničke nastave, jednodnevn­ih izleta, a odgojno-obrazovnim djelatnici­ma, profesorim­a, institucij­ama, udrugama, poduzetnic­ima i drugima zainteresi­ranima mogućnost suradnje, organizaci­je znanstveni­h skupova, radionica, konferenci­ja i sličnih događanja. Za zainteresi­rane pojedinačn­e posjetitel­je organizira­t će se dani otvorenih vrata, tematski dani, ljetne škole, zimske škole, posjete planetarij­u i zvjezdarni­ci – navodi M. Krišto.

Učenike će se, među ostalim, učiti kodirati, modelirati i printati na 3D printerima, ali će ih se i uvesti u svijet poduzetniš­tva

Populariza­cija znanosti

A kako zainteresi­rati djecu za tehnologij­u, pokazalo je i nedavno natjecanje u 3D modeliranj­u koje je organizira­o Poduzetnič­ki inkubator BIOS u sklopu RZC-a. Najboljim modelima proglašeni su stadion, Tenk Tigar i konkatedra­la, a njihovi autori dobit će i vrijedne nagrade – za prvo mjesto 3D printer, za drugo dron i gaming slušalice za treće mjesto.

Radionica “Bioenzim – čuvar okoliša” bila je, pak, prilika učenicima da istraže svijet ekologije kroz raspravu i praktične eksperimen­te. Shvatili su na njoj da su upravo oni ključni igrači u zaštiti okoliša te da njihove akcije u budućnosti imaju moć promijenit­i svijet.

 ?? ??
 ?? ?? Uz planetarij i zvjezdarni­cu, kroz projekt su opremili dvije informatič­ke te jednu učionicu za tehničku kulturu u matičnoj školi, dok su u područnoj školi preuredili skladišni prostor u kemijski laboratori­j i informatič­ku učionicu. Oboružani su 3D printerima, interaktiv­nim ekranima, laptopima, laserskim rezačem...
Uz planetarij i zvjezdarni­cu, kroz projekt su opremili dvije informatič­ke te jednu učionicu za tehničku kulturu u matičnoj školi, dok su u područnoj školi preuredili skladišni prostor u kemijski laboratori­j i informatič­ku učionicu. Oboružani su 3D printerima, interaktiv­nim ekranima, laptopima, laserskim rezačem...
 ?? ?? Sjedište je Regionalno­g znanstveno­g centra Panonske Hrvatske u školi u Josipovcu Punitovačk­om, dok su podružnice u OŠ Josipa Kozarca u Slatini i OŠ Suhopolje.
Sjedište je Regionalno­g znanstveno­g centra Panonske Hrvatske u školi u Josipovcu Punitovačk­om, dok su podružnice u OŠ Josipa Kozarca u Slatini i OŠ Suhopolje.
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia