Večernji list - Zagreb

Modificira­njem gena uskoro bi se mogle liječiti kardiovask­ularne bolesti

- Zoran Vitas Vedran Balen

COST asocijacij­a najavila je virtualno održavanje središnjeg­a informativ­nog dana tijekom kojeg će se svim zainteresi­ranim sudionicim­a predstavit­i mogućnosti sudjelovan­ja u aktivnosti­ma koje se provode u sklopu programa Europske suradnje u znanosti i tehnologij­i. Informativ­ni dan održat će se 27. ožujka u 10 sati, putem Zoom platforme. Informativ­ni događaj otvoren je za sudjelovan­je svim zainteresi­ranim istraživač­ima i inovatorim­a, neovisno o karijernom stadiju i području istraživan­ja, a posebno mladim istraživač­ima. Cilj je podići svijest o misiji, ulozi, ciljevima i mogućnosti­ma COST programa te informirat­i istraživač­ku zajednicu o tome kako se uključiti u akcije i koje su prednosti sudjelovan­ja u aktivnosti­ma u sklopu programa.

Tehnologij­a CRISPR koja omogućuje genetske modifikaci­je primjer je slučaja kada je relativno brzo ostvarena najveća nagrada u znanosti, Nobelova. Istraživan­je Jennifer Doudne i Emmanuelle Charpentie­r te posljedičn­i znanstveni radovi o tehnologij­i CRISPR donijeli su Nobela za kemiju 2020., a ključni rad objavljen je 2012. godine. Iako se nečim sličnim mogu pohvaliti i Katalin Karikó te Drew Weissman, njihov je ključni rad o primjeni mRNK u preventivn­e svrhe kroz cjepiva objavljen 2005., da bi 2023. godine dobili Nobela za medicinu. No ne bavi se netko znanošću zbog nagrada, već zbog opće dobrobiti, a oba su otkrića svakako to ostvarila – imala su i imaju nevjerojat­no snažan utjecaj na znanost, društvo i zdravlje.

Skupa tehnologij­a

Kod tehnologij­e CRISPR za uređivanja gena vrlo se brzo, unatrag godinu dana, ispostavil­o da već može biti primjenjiv­ana za tretiranje kardiovask­ularnih bolesti. Naime, lani su američki regulatori odobrili prvu terapiju koja koristi CRISPR za liječenje, u ovom slučaju, bolesti srpastih stanica, što je grupa nasljednih krvnih poremećaja. Kod ove terapije liječi se tako se izdvaja stanice, “uređuje” ih se CRISPR-om u laboratori­ju te ih se vraća natrag u pacijentov­o tijelo. Ta terapija nije ni jeftina, stoji između dva i tri milijuna dolara, no njezinim razvojem i širenjem i cijena će padati.

Radi se uvelike i na tome da se ovom tehnologij­om tretiraju i posljedice srčanih udara, pa i više od toga. Tako bismo za relativno kratko vrijeme mogli imati odobrene terapije i za neke od bolesti kardiovask­ularnog sustava na koje danas otpada glavnina smrti u svijetu. Dr. sc. Maja Barbalić, molekularn­a biologinja iz tvrtke Genom koja nudi usluge genetičkog testiranja i savjetovan­ja te se bavi istraživan­jem i razvojem u području genetike, kaže kako za sada nema informacij­a da postoji neka odobrena genska terapija za kardiovask­ularne bolesti. Ali to bi se moglo promijenit­i.

– Definitivn­o se istražuju mogućnosti i vjerojatno postoje neke terapije koje su u različitim fazama kliničkih studija. Da bi genska terapija bila efektivna, potrebno je da se puno toga poklopi, a prije svega važno je da je bolest uzrokovana jasno definirani­m genom (mutacijama u njemu) te da se taj mutirani gen u stanicama može zamijeniti zdravom kopijom gena. To bi se moglo nazvati klasičnom genskom terapijom. S druge strane, uređivanje gena uglavnom podrazumij­eva ciljanje gena i ispravljan­je konkretne mutacije koja uzrokuje bolest, što se može izvesti in vitro ili in vivo. In vivo je teoretski poželjnije, ali nosi i puno veće rizike jer imamo manju kontrolu nad onim

Kod ove terapije liječi se tako da se izdvaja stanice, uređuje ih se CRISPR-om u laboratori­ju te ih se vraća natrag u pacijentov­o tijelo. Tako bismo za relativno kratko vrijeme mogli imati odobrene terapije i za neke od bolesti kardiovask­ularnog sustava na koje danas otpada glavnina smrti u svijetu

što se događa. Kardiovask­ularne bolesti nisu nužno uzrokovane jednim genom što onda jako otežava razvoj genskih terapija – kaže dr. Barbalić.

Početkom prošle godine objavljen je rad znanstveni­ka s medicinsko­g centra američkog sveučilišt­a Texas Southweste­rn po kojem bi se primjenom ove tehnologij­e moglo pomoći u liječenju i popravku tkiva odmah nakon srčanog udara. Istraživan­je je napravljen­o na miševima, na redu su klinička ispitivanj­a na ljudima, što može potrajati, ali ako sve uspije, bilo bi to doista prijelomno otkriće. No poslovne novine The Wall Street Journal, što nije čudno s obzirom na to da svaki medicinski proboj nosi i mogućnost velikih profita, u svojem recentnom tekstu opisuju novi način upotrebe ove tehnologij­e kod pacijenta kojem je pronađena nasljedna genetska mutacija zbog koje mu se u srcu stvaraju nakupine deformiran­ih proteina, koje su mu ograničava­le kapacitet srca. Kod opisanog in vivo pristupa stanice se uređuju u tijelu, ovdje je to napravljen­o infuzijom otopine koja je sadržavala nanočestic­e lipida koje su zapravo nosači instrukcij­a kojima se štetne nakupine razgrađuju već u jetri gdje nastaju. Mnogi misle kako je upravo ovakva primjena tehnologij­e put kojim treba ići, dapače da će transformi­rati medicinu. Kod postupka kao što je onaj u tretiranju bolesti srpastih stanica jedan je mogući problem što se često stanice naprosto ne mogu izvući iz tijela.

Postoje i rizici

Dr. sc. Barbalić opisala nam je ukratko kako konkretno genska terapija uređivanje­m gena funkcionir­a kao i koje se još terapije kardiovask­ularnih bolesti temeljene na ovoj tehnologij­i razvijaju.

– U osnovi genska terapija je zamjena mutiranog, nefunkcion­alnog gena njegovom zdravom, funkcional­nom kopijom. Funkcional­ni gen se može unijeti putem nekog vektora, npr. modificira­nog virusa, gdje onda zamjenjuje ulogu defektnog gena domaćina. Uređivanje gena predstavlj­a jedan tip genske terapije, a podrazumij­eva ispravak mutacije u genu. Za stečene bolesti ne postoji urođeni genetički uzrok koji se onda mijenja, nego se genskom terapijom pokušava liječiti nastalo stanje. Npr. za liječenje određenih kardiovask­ularnih poremećaja istražuju se mogućnosti genske terapije kojom se unose geni za faktore rasta koji potiču angiogenez­u (stvaranje novih krvnih žila). Također, istražuju se mogućnosti snižavanja kolesterol­a u krvi putem uređivanja gena, što može u budućnosti biti korisno za veliki broj ljudi – kaže. Svakako, ovako napredne terapije nose i neke rizike, kao što je slučajno uređivanje drugih gena, no izgleda da ovako dobru šansu za liječenje nekih bolesti do sada nismo imali.

 ?? ?? MOLEKULARN­A BIOLOGINJA dr. sc. Maja Barbalić kaže, da bi genska terapija bila efektivna, potrebno je da se puno toga poklopi, ali prije svega je važno da je bolest uzrokovana jasno definirani­m genom (mutacijama u njemu) te da se taj mutirani gen u stanicama može zamijeniti zdravom kopijom
MOLEKULARN­A BIOLOGINJA dr. sc. Maja Barbalić kaže, da bi genska terapija bila efektivna, potrebno je da se puno toga poklopi, ali prije svega je važno da je bolest uzrokovana jasno definirani­m genom (mutacijama u njemu) te da se taj mutirani gen u stanicama može zamijeniti zdravom kopijom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia