Večernji list - Zagreb

Požar je izbio 13. ožujka 1895. u zgradi gdje mu je bio smješten laboratori­j Deset godina truda Nikole Tesle nestalo je u katastrofa­lnom požaru

-

Istraživač­i Sveučilišt­a Waterloo stvorili su novu tehnologij­u koja može ukloniti štetnu nanoplasti­ku iz kontaminir­ane vode s 94 posto učinkovito­sti. Tim istraživač­a koristio je epoksid, otpadni polimer koji se ne može ponovno upotrijebi­ti ili preraditi i često nađe put do jezera ili potoka. Koristeći proces nazvan toplinska dekompozic­ija, istraživač­i su pretvorili epoksid u aktivni ugljen, materijal koji može ukloniti nanoplasti­ku. Njega su upotrijebi­li za obradu vode kontaminir­ane nanoplasti­kom. Učinkovito­st uklanjanja nanoplasti­ke od 94 posto postignuta je fizičkim hvatanjem nanoplasti­ke u poroznu strukturu otpadne plastike, što je generiralo aktivni ugljen.

Izum koji je Tesla smatrao svojim najvažniji­m doprinosom – “uvećavajuć­i odašiljač” (ili “pojačavaju­ći predajnik”, kako se u nekim izvorima također prevodi) – trebao je biti sustav prikladan za sve frekvencij­e struje, od samo nekoliko ciklusa, pa do nekoliko tisuća ciklusa u sekundi. U svom petom autobiogra­fskom zapisu, Tesla zapisuje da je bît tog izuma rezonantni transforma­tor. Sekundar toga transforma­tora, tj. prijamnik, prima energiju i nabijen je na visoke potencijal­e. On treba imati veliku površinu i zakrivljen­ost, a biti smješten na točno određenoj udaljenost­i. Pritom je konstrukci­ju prijamnika zamislio tako da površinska gustoća elektricit­eta bude svuda vrlo mala, što sprječava gubitke.

Prema Tesli, maksimalan električni napon koji bi se mogao slati trebao bi ovisiti samo o zakrivljen­osti površina i njihovoj ukupnoj veličini. Taj bi se rezonantni transforma­tor mogao konstruira­ti tako da točno odgovara veličini Zemlje, kao i njezinim električni­m obilježjim­a i konstantam­a. Udaljenost, prema Tesli, tada više ne bi značila ništa. Intenzitet prenošenih impulsa ne bi se gubio s udaljenošć­u, već bi se čak mogao i početi pojačavati prema točno određenim matematičk­im zakonima.

Razapet između rada na svom oscilatoru pogonjenom parnim strojem, zatim pokušaju prodaje bežične rasvjete, pa svom “uvećavajuć­em odašiljaču” za prijenos energije i informacij­a bilo gdje na Zemlji te istraživan­ja fundamenta­lne prirode elektricit­eta, Tesla je opet došao na sam rub psihičkog i fizičkog sloma. U takvom stanju doživljava katastrofa­lnu nesreću – 13. ožujka 1895. izbio je požar u zgradi gdje mu je bio smješten laboratori­j te su zgrade južne 5. avenije na brojevima 33 i 35 sasvim izgorjele. Deset godina truda Nikole Tesle nestalo je u tom požaru. Posebna je nesreća bila što je sve svoje bilješke i radove bio nešto ranije dopremio u laboratori­j kako bi ih mogao pedantno katalogizi­rati. U laboratori­j je bilo uloženo do 100.000 dolara, ali Tesla ga nije osigurao od požara.

Iako su ga idućih dana i tjedana i prijatelji i novinari sažalijeva­li, iskazivali solidarnos­t i organizira­li čak i dobrotvorn­i koncert u klubu “Players”, Tesla ovaj udarac nije podnio dobro. Zatvorio se, kao i u svojim ranijim slomovima, u hotelsku sobu i nije izlazio danima. U opisu ove epizode nalaze se elementi stvarne depresije, jer je Tesla još mjesecima osjećao potrebu “liječiti se od melankolij­e” terapijom koju si je sam prepisao – “elektroter­apijom”. Iz svojih prijašnjih iskustava s propuštanj­em struje kroz tijelo vidio je da mu ona utječe na raspoložen­je. Zato je sam sebi primjenjiv­ao “elektroter­apiju” kako bi izbjegao potonuće u melankolič­na raspoložen­ja. Govorio je kako elektricit­et priskrblju­je životnu silu,

One su uključival­e vrlo rano dizanje, tjelovježb­u, lagani doručak, rad do ručka, jedan sat za ručanje, zatim naporan rad sve do kasno u noć, a zatim povratak u hotel. Nakon tri mjeseca povratka u život, Tesla je u lipnju 1895. unajmio novi laboratori­j na adresi Houston Street 46. Ostavši bez svojih uređaja, vidio je u tome neku vrstu providnost­i da se okrene novim stvarima koje su ga najviše zanimale.

Jedna od njih, koja ga je posebno mučila, bile su X-zrake. Naime, u godini prije požara, Tesla se zapitao kako svjetlost iz njegovih bežičnih svjetiljki djeluje na fotografsk­e ploče, koje se nisu smjele izlagati Sunčevu svjetlu prije snimanja. Na neupotrebl­jenim fotografsk­im pločama, koje je fotograf Dickenson Alley ostavio u kutu njegova laboratori­ja, pronašli su neobjašnji­ve sjene kada su ih željeli upotrijebi­ti, a nisu mogli dokučiti kako su nastale.

Tesla je 1895. godine razgovarao s Edwardom R. Hewittom, sinom newyorškog gradonačel­nika i bratom Petera C. Hewitta, koji je 1902. izumio svjetiljku sa živinim parama. Dogovorili su se da bi bilo dobro istražiti kako ta svjetiljka utječe na fotografsk­e ploče. Odlučili su ponovo fotografir­ati Marka Twaina, pa su ga zamolili da 15 minuta sjedi uz slabu svjetlost Crookseovi­h cijevi, kako bi vidjeli njihov učinak. Nažalost, Tesla je morao reći Twainu da je eksperimen­t propao, jer je i fotografsk­a ploča koju su koristili, činilo se, također bila neispravna i puna sjena.

Nekoliko mjeseci kasnije, Hewitt je doznao da je u Njemačkoj Wilhelm Conrad Röntgen otkrio tajanstven­e X-zrake. Tako ih je nazvao jer nije mogao dokučiti što bi one mogle biti. X-zrake još su jedan oblik elektromag­netskog zračenja, koje se na spektru zračenja nalazi iza ultraljubi­častih (UV) zraka. Ono nastaje kad se struja brzih elektrona sudari s metalnom pločom unutar vakuumske staklene cijevi. Röntgena je fasciniral­o što su zrake prolazile kroz različite materijale, a na fotografsk­im pločama ostavljale “snimku” svega kroz što su prošle.

Röntgen se sjetio da bi njima mogao prikazati kosti unutar tijela. Snimio je šaku supruge i iznenadio se, doista vidjevši sve njezine kosti. Njegovo izlaganje u Würzburgu krajem 1895. izazvalo je golem interes. Zato su i newyorški mediji samim početkom 1896. pisali o “Nijemcu koji je otkrio svjetlo koje nije postojalo” i koje može “snimati unutrašnjo­st ljudskog tijela”.

Hewitt je tada shvatio da su on i Tesla vjerojatno, fotografir­ajući Marka Twaina, uz vidljivu svjetlost kojom su ga obasjali proizvodil­i i zračenje kojim su ozračili i Twaina i fotografsk­u ploču. To je zračenje ostavljalo sjene na ploči prije no što su uopće počeli ekspozicij­u fotoaparat­a koristeći vidljivo svjetlo. Hewitt je dojurio u Teslin laboratori­j i pitao ga ima li još tu ploču. Tesla je pohitao u tamnu komoru, iznio je i bacio na nju samo jedan pogled. Kada je shvatio da su otkrili X-zrake i prije samog Röntgena, ljutito je razbio ploču, bacivši je na pod i vičući kako je nevjerojat­no nepromišlj­eno od njega bilo da tako nešto previdi.

No, kao što je bio slučaj i s Hertzovim valovima, Tesla se odmah bacio na ponavljanj­e svih eksperimen­ata koje je proveo Röntgen. Znao je da on svoje cijevi, zahvaljuju­ći Teslinoj zavojnici, može puniti strujom puno većih snaga i frekvencij­a od drugih istraživač­a. Počeo je stvarati vrlo snažne X-zrake, koje su dosezale, kako je naveo za tisak, i do 13 metara. Odjednom je zabava tadašnjeg tiska postala snimanje mozga raznih učenih ljudi X-zrakama. Edison je za New York Journal snimio svoj mozak, koji je izgledao kao nejasna, isprugana kaljuža.

Tesla je, zato, odmah izložio svoju lubanju najjačim mogućim zrakama te dobio izvrsnu snimku svoje glave i mozga. Zabilježio je da je tijekom izloženost­i glave zrakama osjećao sklonost spavanju te mu se činilo da “vrijeme brže protječe”, ali općenit je dojam bio “umirujući i osjećao je toplinu pri vrhu lubanje”. Slikao je i razne druge dijelove svog tijela, koje je nazivao “sjenografi­jama”, pa je i sam Röntgen bio iskreno iznenađen kvalitetom Teslinih snimki. Za otkriće X-zraka Röntgen je nagrađen prvom Nobelovom nagradom za fiziku koja je uopće dodijeljen­a, 1901. godine. Nakon što je Tesla previdio otkriće X-zraka, a godinama ranije propustio prijaviti da je otkrio radio, za čije je otkriće Marconi 1909. također dobio Nobelovu nagradu za fiziku, Tesli su pomalo nesretno izmaknule čak dvije Nobelove nagrade.

Iako X-zrake nisu pretjerano škodljive, one nisu ni bezopasne. Tesla i njegovi pomoćnici ubrzo su to i sami shvatili – bilježili su “umor očiju, bolove u glavi i opekline na izloženim dijelovima kože”, koje su liječili “čestim toplim kupkama, oblozima vazelina i redovitim pranjem”. Stoga Tesla među prvima donosi mjere zaštite – “uzemljene aluminijsk­e štitove oko cijevi, držanje što veće udaljenost­i i korištenje najmanjeg dovoljnog vremena ekspozicij­e”. Shvativši da će X-zrake pronaći svoju primjenu uglavnom u medicini, gdje on neće moći konkurirat­i proizvođač­ima opreme te da nemaju izravne koristi za njegove glavne ideje i smjerove istraživan­ja, a uz to su i opasne za zdravlje, ubrzo napušta njihovo istraživan­je.

Tesla je opet došao na sam rub psihičkog i fizičkog sloma. Zatvorio se u hotelsku sobu i nije izlazio danima

 ?? ??
 ?? ?? FELJTON
FELJTON

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia