Večernji list - Zagreb

Dalić će na kraju vagati između dvojice vršnjaka: Labrovića i Kotarskog

- Tomislav Dasović

Otkad nastupa na europskim i svjetskim prvenstvim­a – a upravo se priprema za svoje trinaesto – hrvatska nogometna reprezenta­cija nikada na dva turnira zaredom nije imala trojicu istih vratara. Podsjetimo, na posljednje­m Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine vratari su bili Livaković, Ivušić i Grbić, godinu prije na Europskom prvenstvu Livaković, Kalinić i Sluga, a 2023. godine na završnici Lige nacija Livaković, Ivušić i Labrović.

Kotarski vrijedi 4 milijuna

Sada, uoči Eura 2024., vratarsku konkurenci­ju u vatrenima zaoštrava Zagorac Dominik Kotarski, 24-godišnjak iz PAOK-a, golman kojega je hrvatska javnost pobliže upoznala u nedavnim susretima njegova kluba s Dinamom u Konferenci­jskoj ligi. Mnogi smatraju da je upravo Kotarski bio ključna figura Dinamove eliminacij­e, obranivši šutove Špikića i Sučića u ključnim trenucima uzvratne utakmice.

Koje su Dominikove reference i čime je to osvojio Dalića i trenere vratara u reprezenta­ciji Mrmića i Subašića? Najprije, Dominik Kotarski u ovoj sezoni ima najviše klupskih nastupa, čak 41, a u 15 navrata nije primio pogodak. Njegova je tržišna vrijednost četiri milijuna eura te je nakon Dominika Livakovića (11 milijuna eura) drugi najvrednij­i hrvatski golman.

Za usporedbu, 29-godišnji Livaković u dresu Fenerbahçe­a ima 38 nastupa i 16 čistih mreža, njegov vršnjak Ivušić u ciparskom Pafosu 32 nastupa, od toga 14 s neprimljen­im pogotkom, a Nediljko Labrović u dresu Rijeke 33 nastupa i 16 bez primljenog­a gola. Dapače, u nepredvidi­vim, uzbudljivi­m i napetim ogledima SuperSport HNL-a kapetan Rijeke nije primio gol u posljednja tri nastupa (Varaždin 2:0, Osijek 3:0, Slaven Belupo 1:0), kao ni u jednoj domaćoj Rijekinoj utakmici ove godine na Rujevici. U njima Sopićeva momčad ima impresivnu gol-razliku 12:0!

Pitali smo stručnjake može li pojava debitanta Dominika Kotarskog poremetiti vratarsku hijerarhij­u i proizvesti novoga putnika na Europsko prvenstvo.

– Kotarski u kontinuite­tu brani dobro u PAOK-u, bori se za naslov prvaka. Od sve trojice naših vratara on uvjerljivo najbolje igra nogom, na liniji je odličan, a jedino na čemu bi trebalo poraditi su izlasci na centaršuto­ve. Osobito je bitan ovaj segment igranja nogom, što su Kotarskoga naučili u Ajaxu, u kojem su vratare oduvijek na terenu tretirali kao igrače – kaže proslavlje­ni vratar Tomislav Ivković, sudionik SP-a mladih (1979.), Mediterans­kih igara (1979.), Olimpijski­h igara (1980.), EP-a (1984.) i SP-a (1990.) te nastavlja:

– Po meni, Livaković i Labrović trebali bi biti broj 1 i broj 2 za Euro. Ne znam kakva je situacija s Ivušićem na Cipru, koliko je snažna tamošnja liga, ali s obzirom na njegovu dob, nekako mi se čini da bi 24-godišnji Kotarski trebao biti broj 3. Naime, Ivušiću je 29 godina, Grbiću 28 i oni bi u toj dobi – ako ih se već zove u reprezenta­ciju – trebali u njoj braniti, a u ovim okolnostim­a to je nemoguće. Uglavnom, Kotarski je u perspektiv­i vrlo zanimljiv, vidjet ćemo kako će se nakon PAOK-a razvijati njegova karijera.

Nekadašnji vratar Osijeka Miroslav Žitnjak također smatra da je Dominik Kotarski u ovom trenutku, iako novi na popisu i debitant, ozbiljan kandidat za odlazak na Europsko prvenstvo.

– Da, stojim pri tome jer je Dominik mlad golman. I da, znam da je Labrovićev vršnjak, ali Kotarski brani u inozemstvu, u jakome klubu, i to ga stavlja u obećavajuć­u poziciju u kontekstu Eura. Odluka je na stožeru, ovisi tko će im više odgovarati, koga vide kao budućega Livakoviće­va nasljednik­a. Pretpostav­ljam da su

Livaković i Ivušić sigurni za Euro te da će dvojba biti Labrović ili Kotarski. Da se mene pita, znao bih koga bih odabrao – kaže Žitnjak i odmah otkriva karte:

– Labrovića poznajem iz razdoblja kad je branio u Šibeniku i Rijeci, Kotarskoga iz mladih selekcija. Obojica su odlični vratari, a ja bih ipak prednost dao Kotarskom.

Od svih hrvatskih vratara na najviše velikih natjecanja bio je Stipe Pletikosa (5), do njega je Danijel Subašić s njih četiri, Dominik Livaković ima tri, jednako koliko i Lovre Kalinić i Tomislav Butina, po dva Joey Didulica, Vladimir Vasilj, Marjan Mrmić i Dražen Ladić, po jedno Simon Sluga, Ivan Vargić, Ivan Kelava, Ivo Grbić, Mario Galinović, Vedran Runje, Oliver Zelenika i Tonči Gabrić.

Ivušić sjajan u Parizu

Od današnjih vratara najviše nastupa za Hrvatsku ima Livaković (51) i jedini je naš vratar koji u svojoj riznici ima dvije svjetske medalje! Tko zna hoće li ga ikada itko dostići!

Zanimljivo, rekorder po broju utakmica odgledanih s klupe reprezenta­cije ima Danijel Subašić, ima ih čak 42, drugi je Livaković s 37, dok je Nediljko Labrović čak 14 puta bio na klupi, a još uvijek je debitant.

Ivica Ivušić za sada ima pet nastupa za Hrvatsku, od kojih su neki bili antologijs­ki, poput onoga protiv Francuske u lipnju 2022. godine u Parizu, kada su vatreni slavili 1:0. Ta ga je utakmica i lansirala na Svjetsko prvenstvo u Katar.

Hrvatska nogometna reprezenta­cija do 17 godina nedavno je dobila novog izbornika. Nakon cijele afere oko Roberta Jarnija koji je smijenjen, mini vatrene preuzeo je Marijan Budimir i s mladom vrstom već ima važne zadaće. Naime, Hrvatska U-17 nastupa u elitnom kolu kvalifikac­ija za Euro, u okviru kojega će u Portugalu igrati protiv Njemačke, Portugala i Republike Irske.

Mladi vatreni otvorit će kvalifikac­ije u elitnom kolu protiv Njemačke, a susret je na rasporedu danas od 11 sati. Nakon toga slijedi druga utakmica protiv Portugala 23. ožujka (16 sati), a potom i posljednji susret protiv Republike Irske 26. ožujka (11 sati).

– Odradili smo maksimalno tri zajednička treninga prije odlaska u Portugal, nemamo ni vremena ni prostora mijenjati puno u načinu igre, dodali smo samo neke taktičke sitnice. Skupina je vrlo teška, ali dobro ćemo se pripremiti i nadam se da uz malo sreće možemo ostvariti plasman na Euro – rekao je u izbornik Budimir.

Od svih naših vratara Kotarski najbolje igra nogom, to su ga naučili u Ajaxu, tvrdi Tomislav Ivković

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? UZ LIVAKOVIĆA, koji je neosporna reprezenta­tivna jedinica, za preostala dva golmanska mjesta za Euro bore se Labrović, Ivušić i Kotarski
UZ LIVAKOVIĆA, koji je neosporna reprezenta­tivna jedinica, za preostala dva golmanska mjesta za Euro bore se Labrović, Ivušić i Kotarski

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia