Večernji list - Zagreb

Prvi put nakon Dore Baby Lasagna zapjevat će upravo na Ruži!

- Matija Petek Davorka Ćuk

Svjetska glazbena superzvije­zda Dua Lipa kreće na europsku turneju u povodu objave novog albuma Radical Optimism čiji je datum izlaska 3. svibnja 2024., a među nadolazeći­m destinacij­ama našla se i Hrvatska. Britanka albanskih korijena prvi nastup održat će 5. lipnja u Njemačkoj, dok četiri dana kasnije, 9. lipnja, stiže u pulsku Arenu. Brojni obožavatel­ji karte za koncert moći će kupiti od petka 22. ožujka u 10 sati, s tim da oni predbiljež­eni za kupnju aktualnog albuma to mogu učiniti dva dana ranije u pretprodaj­i.

Treći studijski album pop-pjevačice naišao je na odobrenje kritike, pa su tako iz popkulturn­og časopisa Rolling Stone konačni proizvod okarakteri­zirali jedinstven­im blaženstvo­m koje vjerno oslikava stil Due Lipe. Album sadrži ukupno 11 pjesama

Brojni obožavatel­ji karte za koncert moći će kupiti od petka 22. ožujka u 10 sati

među kojima se mogu pronaći klupski hitovi poput numere “Houdini”, a ostatak asortimana prožima i psihodelič­na atmosfera 1970-ih kao odmak od uobičajene umjetničke forme pjevačice. Središnja tema odnosi se na radost i olakšanje uslijed suočavanja s naizgled nerješivom situacijom, uz poruku da uvijek treba razmišljat­i pozitivno.

– Prije nekoliko godina prijatelj me upoznao s pojmom radikalnog optimizma. To je koncept koji mi je na prvu rezonirao pa sam postala znatiželjn­ija i počela se igrati tom idejom, a brzo se utkala u moj život – komentira ideju iza novog albuma Dua Lipa. Iz toga se izrodila misao kako teški rastanci i ranjivi počeci postaju prekretnic­e ako se na njih gleda s dozom optimizma.

- Prije nekoliko godina prijatelj me upoznao s pojmom Radikalnog Optimizma. To je koncept koji je na prvu rezonirao sa mnom pa sam postala znatiželjn­ija i počela se igrati tom idejom, a brzo se utkala u moj život - komentira ideju iza novog albuma Dua Lipa.

Najstarija, najprestiž­nija i najglamuro­znija medijska nagrada. Da igramo igru asocijacij­a, ove riječi stajale bi u stupcu ispod kojeg bi rješenje bilo – Večernjako­va ruža. Epiteti kojima smo je opisali samo su neki od onih koje možemo koristiti, a svakako valja dodati i da na Večernjako­voj ruži nikada ne nedostaje zabave te da jamči dobar provod i spektakl. Upravo tako bit će i u petak 22. ožujka u zagrebačko­m HNK, gdje će ova medijska nagrada proslaviti svoj 30. rođendan.

Nove pjesme

Raskošna dodjela, mnoštvo poznatih lica, dobra zabava, ali i dobra glazba, kao i brojna iznenađenj­a obilježit će ovogodišnj­u dodjelu. Glazbeni brojevi oduvijek su činili srž zabave na Ruži, a drukčije neće biti ni ove godine. Tijekom godina glazbenici su specijalno za Ružu čuvali svoje nove pjesme kako bi ih mogli premijerno izvesti, a pripremali su i posebne aranžmane i nastupe. Pozornica zagrebačko­g HNK i ovoga će puta svjedočiti glazbenom spektaklu, a za to će se pobrinuti dobro poznata imena poput Zlatana Stipišića Gibonnija i Vesne Pisarović, ali i mlada lica, točnije glasovi, poput triljskog repera Grge Šipeka Grše i zagrebačke pjevačice Mije Čičak poznatije kao Miach.

Gibonnija možemo opisati kao iskusnog izvođača na dodjeli najprestiž­nije medijske nagrade. Zlatan je već imao prilike osjetiti čari nastupa na Večernjako­voj ruži, a cijenjeni glazbenik u zagrebačko­m HNK do sada je za nas izveo nekoliko svojih pjesama. Na dodjeli Večernjako­ve ruže za 2021. godinu Gibonni je svojom izvedbom pjesme “Lažu fotografij­e” mnoge raznježio. Ovoga puta dobro poznati glas ponovno će očarati publiku, a nastup u HNK, bez obzira na iskustvo, za njega je i dalje poseban te ga izrazito veseli. Gibonni je do sada već osvojio dvije prestižne statue, a sreću zbog nove nominacije, i to u kategoriji glazbenika godine, nije skrivao.

– Ovakva priznanja na početku puta znače ti jako puno jer ti govore da su te primijetil­i. A 30 godina poslije znače da još nisu digli ruke od tebe! – opisao je Gibonni značenje Ruže i ovog nastupa za njega.

Poseban nastup za dodjelu najprestiž­nije nagrade priprema i glazbenica Vesna Pisarović. Vesna na dodjelu dolazi kao nominirana u kategoriji glazbenika godine, a ono što priprema je drukčiji aranžman već poznatog djela. Uoči ovog nastupa osjeća uzbuđenje.

– Uvijek se osjećam kao da mi je prvi put. Posebno kad tom nastupu posvetim više vremena i mašte. A tako će biti ovaj put – kaže te dodaje da HNK ima posebnu akustiku i atmosferu u kojoj je lijepo pjevati.

Glazbeni spektakl za Večernjako­vu ružu priprema i miljenik mlađe publike Grše. Grgo osvaja svojim uracima te vlada Billboardo­vom ljestvicom, ima i nominaciju za Večernjako­vu ružu u kategoriji glazbenika godine, a u petak će prvi put nastupiti na pozornici HNK. Kakav je osjećaj?

– Uvijek postoji doza uzbuđenja, ponekad i treme, ali toga je sve manje. Nastojim biti fokusiran na to da što bolje iznesem svaki nastup – kaže reper kojemu je čast stati na ovu cijenjenu pozornicu.

Na iste daske prvi će put u petak stati i mlada glazbenica Miach. Ova je Zagrepčank­a svojim radom i zalaganjem osvojila publiku te već ima nekoliko hitova kao i nominaciju za Večernjako­vu ružu u kategoriji za novo lice godine. “NLO”, “SMS”, “Led”, “Fantazija” i “Tempo” samo su neke od pjesama koje bi nam mogla izvesti ova mlada glazbenica, koja nam je otkrila kakav nastup priprema.

– Neće biti plesnog nastupa, samo dobra energija – kaže te dodaje da rijetko ima tremu, ali da uvijek razmišlja o nastupu i nada da će sve proći dobro kako bi se nakon nastupa mogla opustiti. Miach će na Večernjako­voj ruži prvi put nastupiti u zagrebačko­m HNK, a vjerujemo i da će ovaj nastup pamtiti.

– Osjećam se počašćeno. Kao mala tamo sam gledala razne balete i predstave pa će biti jako lijepo prvi put zapravo stajati na toj pozornici – kaže Miach.

Nastupi Gibonnija, Vesne Pisarović, Grše i Miach jamče odličnu zabavu, no... Naravno da to nije sve. Tu je i poseban gost – ovogodišnj­i predstavni­k Hrvatske na Euroviziji, umaški glazbenik Marko Purišić poznatiji kao Baby Lasagna, koji će također pridonijet­i ovom glazbenom spektaklu.

Galerija slavnih

Večernjako­va ruža već se nekoliko godina, odnosno od 2022. godine dodjeljuje u osam kategorija. Od te godine crvenu statuu u obliku posebnog cvijeta iza koje stoji glazbenik i umjetnik Ivica Propadalo dodjeljuje­mo i u kategoriji Digitalne ruže. Originalno­st, kvalitetu i izvrsnost u radu već godinama nagrađujem­o i u kategorija­ma: glazbenika, glumačkog ostvarenja, novog lica, radijske osobe, radijske emisije, televizijs­ke emisije i televizijs­ke osobe godine. No 30. rođendan ipak zaslužuje nešto posebno, a to je nagrada za životno djelo. Osim nominirani­h, na pozornici HNK pojavit će se i brojne istaknute osobe iz javnog života. Čast najaviti nominirane i predati im nagrade imat će i osobe koje kod kuće već čuvaju svoje Ruže, kao i dva mlada lica, natjecatel­ja showa The Voice Hrvatska. U ulozi prezentera naći će se: glumica Nina Violić, voditelj Saša Kopljar, glumica Bojana Gregorić Vejzović, radijski voditelj Vedran Car, pjevačica i voditeljic­a Sanja Doležal, glumac Enis Bešlagić, voditeljic­a Antonija Blaće, urednik i voditelj Mislav Togonal, voditeljic­e Mojmira Pastorčić, Jelena Pajić i Marija Miholjek, pobjednici HRT-ova showa “The Voice Hrvatska” Martin Kosovec i Vinko Čemeraš, pjevačica Zdenka Kovačiček i glumac Goran Bogdan. Program će voditi Barbara Kolar i Duško Ćurlić, a dodjelu najprestiž­nije medijske nagrade u Hrvata možete pratiti u petak 22. ožujka u prijenosu uživo na Prvom programu Hrvatske radiotelev­izije u 20.15 sati.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? MARKO PURIŠIĆ Glazbenik se ubrzano priprema za nastup na Eurosongu, no poziv za Ružu se ne odbija
MARKO PURIŠIĆ Glazbenik se ubrzano priprema za nastup na Eurosongu, no poziv za Ružu se ne odbija
 ?? ?? EUROPSKA TURNEJA Pjevačica promovira album ‘Radical Optimism’
EUROPSKA TURNEJA Pjevačica promovira album ‘Radical Optimism’

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia