Večernji list - Zagreb

Kako pronaći osobnog asistenata koji bi bio voljan raditi samo tri sata

-

pružatelji­ma usluge da bi se udruge uopće upustile u tako ozbiljan posao kao što je pružanje konkretne pomoći osobama s autizmom i njihovim roditeljim­a i skrbnicima. Većina pružatelja usluga osobne asistencij­e proizašla je iz udruga tjelesnih invalida i pitanje je imaju li oni uopće interes i kapacitete pružati ovu uslugu osobama s intelektua­lnim poteškoćam­a i autizmom. A nepostojan­je kapaciteta za pružanje usluge primjerice osobama s autizmom vezano je uz način financiran­ja.

- Državni i nedržavni pružatelji usluga različito su financiran­i, što dovodi do nepravde unutar sustava i nejednake investicij­e sustava u ljude zbog kojih on postoji. Primjerice, cijena usluge boravka za sve nedržavne pružatelje usluge ista je bez obzira na populaciju s kojom radite unatoč tome što je ta cijena u pravilniku vrlo različito definirana. Zatim, u odnosu na prošlu godinu cijena je povećana za samo dva posto dok su istovremen­o državnim pružatelji­ma usluge povećani koeficijen­ti i cijena rasla sigurno za više od dva posto kaže B. Rozman.

I Igor Ružić iz Udruge za autizam - Zagreb (UAZ) ističe da je “civilni sektor strukturno podfinanci­ran u odnosu na institucio­nalne, dakle državne, županijske, gradske… pružatelje istih (!) usluga”.

- Tako, na primjer, asistenti u zajednicam­a organizira­nog stanovanja UAZ-a imaju 30-40% manja primanja od kolega koji isti posao rade u institucij­ama jer je sustav glavarina (iznosa koji financijer, u ovom slučaju Ministarst­vo, plaća po korisniku), nedovoljan za ugovorom definirano “zadovoljen­je svih potreba korisnika” - upozorava Ružić ističući da Zakon definira satnicu za osobne asistente, koja se zbraja u mjesečni dohodak gotovo dvostruko veći od onoga koji je UAZ u mogućnosti pružiti asistentim­a u svojim zajednicam­a organizira­nog stanovanja. Time bi se, dodaje, UAZ doveo u nemoralnu i neodrživu situaciju da djelatnici­ma koji rade teži posao daje manju plaću nego onima s lakšim.

Upiti roditelja

Sve je to rezultiral­o time da se, kao što piše SUZAH, od 20 udruga s kojima komunicira ovaj savez, niti jedna nije odlučila na ugovaranje ove usluge s resornim ministarst­vom. U Savezu ističu kako je njihov djelatnik na SOS telefonu dobio upite brojnih roditelja vezano uz osobnu asistencij­u te ih je savjetovao da se obrate lokalnoj podružnici Hrvatskog zavoda za socijalni rad “koja bi po svakoj logici sustava socijalne skrbi trebala imati informacij­u o pružatelju usluga te i daje rješenje u samom pružanju te usluge”, da bi u konačnici iste te podružnice SUZAH molile za pomoć u nalaženju pružatelja ove usluge.

Što zaključiti nego da Zakon o osobnoj asistencij­i, koji je usvojen još 1. srpnja prošle godine a čija je primjena odgođena već tri puta, očito mora na doradu i prije nego što uđe u primjenu.

 ?? ?? RODITELJI sami moraju pronaći asistenta jer de facto takvi pružatelji usluge ne postoje
RODITELJI sami moraju pronaći asistenta jer de facto takvi pružatelji usluge ne postoje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia