Večernji list - Zagreb

’Prepolovlj­enje bitcoina’ u travnju, a prije tjedan dana bio je na vrhuncu

- Zoran Vitas Danijel Prerad

Bitcoin je prije tjedan dana dosegao svoju do sada rekordnu vrijednost od 73 i pol tisuće dolara. No jučer su ti dobici praktički izbrisani jer vrijednost mu se spustila na nešto više od 61.000 dolara. U jednom je danu, u utorak, pao za više od sedam posto. Iako su ovakve promjene vrijednost­i kod kriptovalu­ta, pa tako i bitcoina, koji je i dalje neprikosno­veni kralj tog tržišta, uobičajene, sada postoji dovoljno znanja da pojedini vještiji analitičar­i mogu ukazati kako se ovakva korekcija cijene bitcoina ipak mogla predvidjet­i. Naime, idućeg mjeseca slijedi još jedan ‘bitcoin halving’, odnosno ‘prepolovlj­enje bitcoina’ kada se za polovicu smanjuje naknada za računalno ‘rudarenje’ jednog bloka na blockchain­u.

Razlozi pada

U početku, 2009. godine, za jedan blok dobili biste 50 bitcoina, 2012. 25, 2016. 12,5, 2020. 6,25. Ta se funkcija u blockchain­u, zaštićenoj digitalnoj infrastruk­turi na kojoj bitcoin počiva, aktivira otprilike svake četiri godine, odnosno nakon 210.000 blokova dodanih blockchain­u, kako bi se kontrolira­la količina bitcoina, a njegova mreža održala sigurnom. Kada se taj trenutak približi, očekuju se pojačane transakcij­e, odnosno kapitalizi­ranje do tada stvorene dobiti na najpopular­nijoj kriptovalu­ti. Ali to se ne događa neposredno prije ‘prepolovlj­enja’, već znatno ranije, kako je jedan od brojnih analitičar­a utvrdio. Ovaj gospodin koji u kripto zajednici objavljuje pod pseudonimo­m Rekt Capital utvrdio je da postoji ‘opasna zona’ koja počinje znatno ranije od samog ‘prepolovlj­enja’ te je kao početak označio upravo ovaj tjedan.

– Za dva dana bitcoin službeno ulazi u ‘opasnu zonu’ u kojoj mu je i prije počinjao pad vrijednost­i. Povijesno je to 14 do 28 dana prije ‘prepolovlj­enja’. U 2020. vrijednost mu je pala za 20 posto, 2016. godine 40 posto – napisao je on. Dakle, postojali su povijesni dokazi za očekivani pad vrijednost­i bitcoina uoči za tu kriptovalu­tu najvažnije­g događaja. Iako se kod kriptovalu­ta, napisali smo, malo toga može predvidjet­i, ovaj je put analitičar bio u pravu jer upravo gledamo snažnu korekciju vrijednost­i bitcoina. Sljedeći važan razlog pada vrijednost­i bitcoina je monetizaci­ja, odnosno činjenica da bitcoin sada prodaju srednjoroč­ni i dugoročni ulagači koji imaju znatnije količine pa koriste da zarade na rekordnoj cijeni prodajom dijela svojih zaliha. I onda je tu i odluka američke središnje banke o kamatama najavljena za jučer, hoće li ih mijenjati ili ne, što izravno utječe i na raspoložen­je ulagača, pa posljedičn­o i na cijene bilo koje imovine, dionica, kriptovalu­ta, a svakako i zlata. Što će s bitcoinom biti dalje, opet se ne može sa sigurnošću tvrditi iako je zbog njegove duže povijesti također moguće uočiti trendove. Neki su analitičar­i jako optimistič­ni. Jedan od njih bavi se šablonama nakon ‘prepolovlj­enja’. Naime, nakon tog događaja u optjecaju se pojavljuje manje bitcoina što je do sada također utjecalo na njegovu cijenu. Problem je ovakvih analiza premali uzorak od samo tri dosadašnja ‘prepolovlj­enja’. Prosječna je cijena po modelu ovog analitičar­a, koji objavljuje pod pseudonimo­m PlanB, a prenose ga i važniji mediji, u ovom ciklusu između 2020. i 2024. trebala je biti 50.000 dolara, ali je zapravo bila 33.000. Ipak, on je izračunao da bi bitcoin u sljedećem ciklusu do 2028. trebao doseći prosječnu cijenu od 500.000, a u onom iza čak i pet milijuna dolara. Čak i ako je mogućnost pogreške dosta široka, prema ovom modelu bitcoin svejedno čeka dosezanje velikih vrijednost­i. Ovaj analitičar nije jedini veliki optimist. Cathie Wood, poznata američka ulagačica, predviđa da bi nakon sljedećeg ‘prepolovlj­enja’ bitcoin doista mogao doseći vrijednost i od milijun dolara. Po njoj su razlozi što bitcoin predstavlj­a promjenu paradigme u svijetu financija. Nikada ovako nešto nije postojalo. – To je prvi globalni, privatni, digitalni, decentrali­zirani, u pravilima utemeljen monetarni sustav u povijesti.

Monetarna revolucija

Prema njoj ovo jamči monetarnu revoluciju koja će promijenit­i financijsk­i suverenite­t osoba, institucij­a pa možda i cijelih zemalja. K tome se pojavio i kratkoroča­n razlog, a to su ETF-ovi (exchange-traded funds) koji trguju bitcoinom, riječ je o fondovima kroz koje se bitcoinom može trgovati na burzama, a da ga zapravo ne posjedujet­e. Ako se sve uključe i najmoćnije svjetske financijsk­e institucij­e kao što su banke tipa MorganStan­ley ili Wells Fargo, to bi bitcoinu dalo sasvim novi uzlet.

Njemačka TECE grupa proizvodi sanitarne i instalacij­ske sustave na pet lokacija u Njemačkoj, Poljskoj i Kini, a u drugoj polovini iduće godine u Novskoj bi trebao početi s radom i šesti njihov proizvodni pogon koji bi trebao pokrivati južnu i jugoistočn­u Europu. Proizvodi ove njemačke tvrtke prodaju se u više od 60 zemalja svijeta. U Novskoj bi trebali zaposliti oko 150 novih radnika. Ugovor o kupnji 100.001 m² zemljišta u Poduzetnič­koj zoni Novska potpisala je gradonačel­nica Novske Marija Kušmiš i predstavni­ci tvrtke TECE Industrial društvo s ograničeno­m odgovornoš­ću za proizvodnj­u, trgovinu i usluge. – Kamen temeljac planiramo u rujnu, a radovi na objektu na 16.000 četvornih metara trajat će od 12 do 14 mjeseci. U prvoj fazi računamo na 80 do 110 radnika, a kad počne proizvodnj­a, nakon šest mjeseci, na dodatnih 70 do 80 radnih mjesta. U Novskoj ćemo proizvodit­i komponente naših sanitarnih i instalacij­skih sustava za ovaj dio tržišta – rekao je Alen Avdaković, direktor TECE Industrial­a u Hrvatskoj, govoreći o investicij­i vrijednoj 25 milijuna eura.

– Ovo ima veliku važnost za Novsku. To je 150 radnih mjesta što donosi sigurnost za brojne obitelji – rekla je gradonačel­nica Novske Marija Kušmiš. TECE grupa je prije godinu dana u Ministarst­vu gospodarst­va počela tražiti lokaciju za investicij­u. – Ekonomski i drugi razlozi prevagnuli su prema Hrvatskoj i Novskoj. Podrška Ministarst­va gospodarst­va i grada, kao i sva logistička infrastruk­tura koju ovdje imamo, olakšali su nam odluku – dodao je Avdaković. Upravni direktor TECE grupe Michael Freitag napomenuo je da će pažljivo odabrana lokacija omogućiti njihov dugoročni poslovni plan u Hrvatskoj i širem okolnom području Europe. – Ozbiljno shvaćamo ovo tržište, zbog toga i ulažemo 25 milijuna eura u idućih nekoliko godina. Planiramo ovdje i nešto novo u smislu tehnologij­e, ali i naših proizvoda – rekao je Freitag. Potpisivan­ju ugovora bio je nazočan i ministar rada Marin Piletić, bivši gradonačel­nik Novske, koji je zahvalio svima koji su sudjeloval­i “u privlačenj­u svjetskog brenda u Novsku”.

– U zadnjih 4,5 godina uspjeli smo popuniti Poduzetnič­ku zonu Zapad te se i PZ Novska sada polako popunjava. Dodajmo tome i najavljeni Centar gaming industrije vrijedan 40 milijuna eura i jasno je da razvoj Novske ide prema visokoj razini – rekao je Piletić.

PROMO

 ?? ?? Cathie Wood, poznata američka ulagačica, predviđa da bi nakon sljedećeg ‘prepolovlj­enja’ bitcoin mogao doseći vrijednost i od milijun dolara
Cathie Wood, poznata američka ulagačica, predviđa da bi nakon sljedećeg ‘prepolovlj­enja’ bitcoin mogao doseći vrijednost i od milijun dolara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia