Večernji list - Zagreb

Filip Hrgović Duboisa ću smlaviti na presici i u ringu

- Damir Mrvec (D. Brajdić)

Bit će jako teško nadmašiti Igre u Riju po broju medalja, ali ja vjerujem u nas

Nije je dugo bilo u medijima, a sada uoči početka sezone na otvorenome odlučila je podijeliti nekoliko najnovijih vijesti vezanih za njezine skorašnje planove. Prvi put izlazi u javnost s novim prezimenom. Naravno, riječ je o Sandri Elkasević, nekad Perković. Posljednji­h je godina nismo viđali na proglašenj­ima najboljih hrvatskih sportašica i sportaša. Čini se da su nakon dugogodišn­je dominacije Blanke Vlašić i nje same “vlast” tamo preuzele osvajačice odličja u borilačkim sportovima.

Ne zanimaju me tuđa mišljenja

– Atletika je kraljica sportova i

Ugledni boksački trener Ronnie Shields ovih je dana objavio vijest vezanu za Filipa Hrgovića i prije no što je ovaj to stigao. Gostujući u jednom podcastu, američki trener hrvatskog teškaša kazao je kako će se njegov pulen boriti 1. lipnja, i to protiv Engleza Daniela Duboisa.

A te će večeri glavna borba priredbe biti okršaj između Artura Beterbijev­a i Dimitrija Bivola za objedinjen­je poluteškaš­kih pojaseva, ali i šlag na torti u večeri borbi boksača dvaju velikih promotora. Pet svojih boraca dat će Eddie Hearn, a pet Frank Warren i u ovoj bi priči Hrgović vjerojatno predstavlj­ao Hearnov Matchroom Boxing.

Ima tome mjesec i nešto dana kada je Daniel Dubois prozvao Filipa Hrgovića, na što mu je ovaj, ni ne znajući da će ih promotori upariti, zasluženo smo Blanka i ja opravdaval­e taj naziv, i dalje držimo zajedno uvjerljivo prvo mjesto po broju titula. Iznimno sam sretna i ponosna što se sport u Hrvatskoj razvija iz godine u godinu, pogotovo u ženskim kategorija­ma. Već dugi niz godina postižemo vrhunske rezultate i u ostalim sportovima. Mi Hrvati smo borbeni i vatreni, pa je također logično da su naše cure najbolje u borilačkim sportovima. Kako kaže ona naša slavna uzrečica, poručio:

– Daniele, pripazi što želiš jer bi ti želja mogla postati stvarnost. I to brutalna. Bit ćeš smlavljen na presici, a potom i u ringu. Sjeti se, bio si smlavljen i prije puno godina u Londonu, prigodom jednog našeg sparinga.

U duhu “trash talka” koji prodaje borbe, uputio je Hrgović svom budućem protivniku i jedan prilično nizak ‘malo nas je, al’ nas ima’ – priča Sandra.

Nakon samo jednog natjecanja bez odličja mnogi su skloni ustvrditi da je Sandrino vrijeme prošlo ili barem vrijeme njezinih vrhunskih rezultata i pobjeda, naročito nakon udaje. No, time se ona previše ne zamara.

– Vrijeme će pokazati, a nagađanja prepuštam onima koji se time bave. Da sam ikad razmišljal­a o tuđim mišljenjim­a, nikad ne bih bila ovo što jesam jer ono što moj tim i ja radimo teško je i zamisliti, a kamoli ostvariti – rekla je.

Plan za ovu sezonu bio je odraditi pripreme izvan Zagreba i Hrvatske, negdje u toplijim krajevima, što će se i ostvariti.

– Nakon toliko godina treniranja u Hrvatskoj po svim vremenskim uvjetima – kiša, sunce, snijeg, vjetar udarac.

– To je jedini borac iz engleskog govornog područja s kojim se mogu natjecati i na presici. Engleski ne pričam dobro, ali sam pametniji od njega. Mogu ga dobiti na presici, a potom i u ringu.

Ono što Hrgovića dovodi u nezgodnu situaciju jest da je odabran i za prvu rezervu ako, kojim slučajem, odustane nekoga između Usika i Furyja, teškaških prvaka koji se trebaju boriti 18. svibnja. A kako se vjeruje da bi se to prije moglo dogoditi nestalnom Furyju, Hrgoviću bi se pak dogodilo da mora u ring s borcem koji se bori u kontragard­u, s desnom rukom kao prednjom. A Dubois pak stoji u klasičnom gardu. Pripremiti se dobro za obje opcije jako je teško.

– U ugovoru mi stoji da moram

– odlučili smo to promijenit­i i tražiti samo lijepo vrijeme za trening, kako bih se lakše i bolje mogla posvetiti treningu jer tijelo najviše pati i dodatno se iscrpljuje na hladnoći i u neodgovara­jućim uvjetima za trening. Ove godine imam samo jedan cilj – biti prava kad to bude najpotrebn­ije te se po ne znam koji put opet dati cijela u taj proces. Olimpijske igre u Parizu te mjesec i pol dana ranije Europsko prvenstvo u Rimu moji su ciljevi za ovu godinu te sam od 1. siječnja pa sve do 15. rujna u svojevrsno­j karanteni radi ostvarivan­ja svog sna.

Branim šest zlata

Dvostruku olimpijsku pobjednicu i šesterostr­uku europsku prvakinju suvišno je pitati koji su joj rezultatsk­i ciljevi na spomenutim natjecanji­ma, no može li Sandra ponovno bacati preko 70 metara?

– Prošle sam godine bila jako blizu da napravim čudo te sam u tom zanosu i napravila korak previše. Želje i ciljevi uvijek su isti, ali idemo korak po korak. Znam samo da će se u Parizu za ono što ja želim morati jako daleko bacati, na razini Londona 2012. i Rija 2016. i vidjet ćemo koja će od nas upravo to tamo i ostvariti. Spomenutih 70 metara velika je brojka, to je nešto što prije mog dolaska nitko nije bacio 30 godina. Uvijek se taj rezultat mora poštovati i ne smije se olako shvaćati – istaknula je Sandra.

Europsko prvenstvo i Olimpijske igre u istoj godini...

– Nije nešto što u atletici nismo vidjeli i ranije. EP 2012. u Helsinkiju i EP 2016. u Amsterdamu također su bili mjesec, mjesec i pol dana prije Igara. Dosta sportaša kalkulira, ali ja nikad nisam bila jedna od njih, ni tada ni prije. Ja idem braniti svojih šest europskih titula u Rim te potom u bazu za OI u Parizu braniti svoja dva olimpijska zlata.

Sandra smatra da u Hrvatskoj još nema sve što bi kao najbolja sportašica posljednje­g desetljeća trebala imati, ali priznaje da nije ni daleko od toga.

– Imam ono što sam sama stvorila i što sam sama skupljala sa svojim timom. Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatski atletski savez tu su, naravno, bili od pomoći, ali da ne trajem toliko dugo i da svake godine ne uložimo u nešto novo, ne bih imala sve što trebam. Ni sada nemam sve, ali mislim da ću za koju godinu imati baš sve. Iako smo i sada jako blizu.

Naša najbolja atletičark­a još ne razmišlja o karijeri nakon sportske karijere jer je to, kako kaže, još jako daleko...

– Ja sam i dalje profesiona­lna bacačica diska i ne namjeravam još završiti svoju karijeru. Ne razmišljam čime bih se mogla baviti u budućnosti jer svoju budućnost i dalje vidim ovdje gdje trenutno jesam. Ljubav, ponos i rad ne napuštaju se tako lako – zaključila je Sandra. biti spreman uskočiti ako netko od njih dvojice otpadne i ja ću biti spreman. Sparirat ću i s teškašima u kontragard­u. Nezgodno je to, moram se spremati za 18. svibnja, ali i za lipanj, za dva datuma. Ako je to prilika koju ne smijem propustiti, ja sam tu.

U razgovoru za “Tru School Sports”, Hrgović je ovako opisao svoju potrebu da nekad iziđe iz okvira standarnog­a, kao što su izjave poput “ja sam najbolji pjevač i plesač među teškašima”.

– Ne volim pričati puno, ali imam svoje trenutke. Više volim raditi u miru, no katkad mogu biti i zabavan.

U tom je stilu odgovorio i onim suparnicim­a koji misle da je u ringu spor.

– Tko misli da sam spor, dobro je došao u ring meni sučelice.

Hrgović se sprema za dvije borbe od kojih će se dogoditi samo jedna – ili će upasti kao rezerva Usiku i Furyju ili će se boriti s Duboisom

 ?? ?? LUKA STEPANČIĆ postigao je tri pogotka za Szeged u susretu protiv Plera
LUKA STEPANČIĆ postigao je tri pogotka za Szeged u susretu protiv Plera

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia