Večernji list - Zagreb

I suci koje Milanović poštuje protiv su njegova angažmana za SDP

- (V. Balen) Marinko Jurasić

Tko pročita sadržaj mišljenja i troje, Zoranu Milanoviću jedinih ustavnih sudaca koje poštuje, mora se pitati zašto i oni nisu glasovali za upozorenje Ustavnog suda pa pisali izdvojeno podupiruće mišljenje. Ili, kako proizlazi iz komentara doc. dr. sc. Matije Miloša, mogla je i većina u US-u iznaći rješenje koje bi zadovoljil­o i njih troje. Jer u pogledu merituma, biti problema, Andrej Abramović, Lovorka Kušan i dr. sc. Goran Selanec slažu se s većinom ustavnih sudaca kao i sa stajališti­ma desetero profesora prava koji su tumačili da je nedopustiv izborni angažman predsjedni­ka RH. Ne slažu se s formom “upozorenja” jer drže da je prvo trebalo donijeti odluku o postupanju protivnom Ustavu, pa rješenje s upozorenje­m.

Predsjedni­k o formi u Rijeci

Zanimljivo, predsjedni­k Milanović u srijedu u podne u Rijeci je komentirao da je US donio upozorenje “potpuno neutemelje­no, u ovim se slučajevim­a donose odluke ili rješenja”. Do tada nitko nije problemati­zirao formu upozorenja, što je izrazito stručan pogled teško uočljiv i ne baš odveć bitan i prosječnom pravniku. Mišljenje troje sudaca tada još nije objavljeno u medijima, već je tek uz odobrenje predsjedni­ka US-a Miroslava Šeparovića omogućeno sucima da ga

Forma odlučivanj­a bitna je za troje sudaca radi poštivanja važnih postupovni­h jamstava. US odlučuje u formi odluke ili rješenja u postupcima koje iniciraju stranke, ali za troje sudaca potpuno je irelevantn­o što je ovdje US postupao na vlastitu inicijativ­u jer je odlučivao o pravima i interesima sudionika izbornog postupka. Za njih je ključno pitanje je li SDP povrijedio neku odredbu Ustava, kako se tvrdi u upozorenju, te prigovaraj­u što nije preciziran­o koje su to radnje, izjave ili odluke povrijedil­e Ustav. Iako, US je formalno na isti način odlučio i o upozorenju kod referendum­a o braku, a bez odluke i rješenja i 2011. u izbornom slučaju Branimira Glavaša. Nadzor izbora je zaseban postupak, u kojem se nije sudilo ni PRH-u ni SDP-u.

Upozorenje se bavilo izjavom PRH na Facebooku da će “ostati kandidat za premijera bez obzira na to hoće li ostati na listi SDP-a”. PRH je nestranačk­a osoba što je nespojivo sa sudjelovan­jem u stranačkim aktivnosti­ma te ako istupa kao budući kandidat za premijera mora dati ostavku. US je citirajući Ustavni zakon upozorio do čega može dovesti nepoštivan­je Ustava i zakona, te je pozvao PRH i SDP da prestanu s aktivnosti­ma suprotnim Ustavu, a DIP da osigura provođenje izbora u skladu s Ustavom, zakonima, svojim obveznim uputama i stajališti­ma iz upozorenja. Ali troje sudaca tumači da je prijetnja poništavan­jem izbora nerazumna, osobito prema SDP-u u odnosu na buduće postupke PRH koji nisu pod utjecajem SDP-a. Što reći, kreću u pobjedu”. Premda je SDP-ov spin da ne smiju izgovarati ime PRH. “Tumačenje upozorenja US-a koje pojedini političari propagiraj­u, a po kojem se Milanovića ne smije spomenuti, potpuno je pretjerano i oduzima biračima prostor i vrijeme da se informiraj­u o suštinskim idejama političkih stranaka i da sukladno tome ne odlučuju “za” i “protiv” kao da su na referendum­u ili u žiriju kakvog nakaradnog reality programa, već o politikama čije oživotvore­nje žele podržati za naredni mandat Hrvatskog sabora”, objavio je doc. dr. sc. Matija Miloš.

Prof. dr. sc. Frane Staničić osudio je ponovljene izjave PRH da neće poštovati odluku US-a jer se stavlja iznad zakona. Pozvao je sve nastavnike ustavnog prava kojima je Ustav na srcu da dignu glas. Prigovorio je i portalima koji koriste izdvojena mišljenja sudaca kao “dokaz” da je odluka US-a pogrešna. Iako se i tih troje sudaca s njom slažu, pa iz njihova mišljenja na 20 stranica izdvaja više citata u kojima izričito argumentir­aju da PRH-u nije mjesto u izbornom postupku. Staničić je najoštrije osudio retoriku “ili mi ili oni” s koje god strane političkog spektra dolazila jer to vodi “u raspad društva, gubitak socijalne kohezije i narušavanj­e arhitektur­e ustavne države”.

Ne treba nam dovitljivi krčmar

Prof. dr. sc. Sanja Barić pozvala se na Miloševu podulju Facebook-analizu koju vrijedi pročitati. Izdvojio je ključne stavove iz mišljenja troje sudaca. PRH ne smije se kandidirat­i i utjecati na predizborn­u kampanju. To ne znači da mora nestati iz javnog života. Postoje okolnosti u kojima bi PRH mogao postati aktivnim čimbenikom u prdizborno­j kampanji – kad je ugrožena opstojnost ustavne demokracij­e, što sada nije slučaj. Postoje ozbiljni problemi u pravosuđu, ali ne takvi da bi birači trebali dati svoj sud o djelovanju vladajućih (zbog imenovanja Ivana Turudića GDO-om, op. MJ), a PRH bi se mogao angažirati kada bi se pokazalo da to nije dovoljno kako bi se spriječilo dokidanje ustavne dmokracije. Ali ni tada kao prvak jedne političke opcije već kao predstavni­k RH i Ustava. PRH ne bi trebao biti dovitljivi krčmar koji upućuje manje ili više primjerene komentare i pamtljive metafore, već djelovati u interesu održanja ustavnosti političkih procesa, obrazlaže Miloš. I to što se PRH smije kandididar­ati na izborima za EP ne znači da se smije kandidirat­i i za Hrvatski sabor, jer su EU i RH dva različita konteksta, teza je i troje sudaca.

 ?? ?? SUCI Andrej Abramović, Lovorka Kušan i dr. sc. Goran Selanec slažu se s većinom ustavnih sudaca kao i sa stajališti­ma desetero profesora prava koji su tumačili da je nedopustiv izborni angažman predsjedni­ka RH. Ne slažu se s formom “upozorenja”
SUCI Andrej Abramović, Lovorka Kušan i dr. sc. Goran Selanec slažu se s većinom ustavnih sudaca kao i sa stajališti­ma desetero profesora prava koji su tumačili da je nedopustiv izborni angažman predsjedni­ka RH. Ne slažu se s formom “upozorenja”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia