Večernji list - Zagreb

Ne glasaju jer su apatični, a politika ih ne zanima

-

Mladi Hrvati po tradiciji pokazuju slab interes za izlazak na izbore. Na prošlim europskim izborima 2019. izlaznost je na razini EU bila veća od 50 posto, najveća od 1994., i to upravo zahvaljuju­ći većoj izlaznosti mladih. Istodobno, u Hrvatskoj je izlaznost bila jedva 30 posto. Ono što je ponajviše obilježilo te izbore jest izuzetno niska izlaznost mladih birača. U superizbor­noj godini postavlja se pitanje kako motivirati mlade da glasaju. Državno izborno povjerenst­vo već šestu godinu provodi projekt edukacije mladih birača “I moj glas je bitan!”, a ciljana skupina su im učenici završnih razreda srednje škole. Pokušavaju ih osvijestit­i zašto je svaki glas bitan, iznoseći primjere s lokalnih izbora gdje su dva kandidata u drugom krugu imala isti broj glasova. Primjerice, prije 15 godina u Zlatar Bistrici te u Starom Gradu na Hvaru odlučivao je doslovno jedan glas, a jedna koalicija 2014. nije ušla u

Europski parlament za 204 glasa na 950 tisuća glasova.

– Mladi često pitaju “a što ja tu mogu promijenit­i”. Mi im osvješćuje­mo da mogu puno. S 18 godina nije samo važno dobiti vozačku ili neka druga prava, imate pravo i izaći na izbore – kaže Slaven Hojski, član i glasnogovo­rnik DIP-a. Ove godine maturanti moraju slušati o trima izborima – parlamenta­rnim, predsjedni­čkim i europskim. Članovi DIP-a obišli su cijelu Hrvatsku, 29 gradova i 59 škola u svim županijama. Održali su 98 edukacija kojima je prisustvov­alo više od 4000 maturanata. Proveli su i istraživan­je na uzorku od 1500 maturanata, gdje se pokazalo da izbori i politička zbivanja općenito uopće ne zanimaju oko 50 posto mladih.

– Interes mladih za politiku ne ovisi toliko o školi koliko o obitelji. Koliko tata i mama prate, gasi li tata televizor kada je dnevnik i slično. Najmanji je postotak kada ih pitate hoće li se aktivirati na izborima kao kandidat, promatrač ili član biračkog odbora. Tu samo petina daje potvrdan odgovor – ističe Hojski. Ured Europskog parlamenta kroz brojne programe radi na tome da osvijesti važnost izlaska na izbore, s naglaskom na one europske. Jedan od tih programa je i institucio­nalna kampanja “Iskoristi svoj glas”. – Glasanje je najvažniji alat koji građanima stoji na raspolagan­ju za oblikovanj­e budućnosti. Pozivam mlade da posjete našu stranicu zajednoza.eu, to je online platforma na kojoj se mogu informirat­i o izborima – poručila je Maja Ljubić Kutnjak, voditeljic­a Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

DIP i Ured europskog parlamenta provode kampanje čiji je cilj osvijestit­i mlade o važnosti izlaska na izbore

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia