Večernji list - Zagreb

Nova nastavna godina trebala bi početi 2. rujna i trajala bi do 18. lipnja

-

vraćaju na nastavu.

– Iznimno, učenici u strukovnim programima/kurikulumi­ma čiji se veći dio izvodi u obliku praktične nastave i vježbi i/ili koji imaju stručnu praksu, mogu imati i drukčiji raspored odmora, s tim da im ukupni odmor tijekom školske godine ne može biti kraći od 45 radnih dana sukladno Zakonu o strukovnom obrazovanj­u – pojašnjava­ju u Ministarst­vu obrazovanj­a.

Ljetni odmor počeo bi 19. lipnja 2025., osim za učenike koji polažu predmetni, razredni, dopunski ili razlikovni ispit, koji imaju dopunski nastavni rad, završni rad ili ispite državne mature, za učenike u programima čiji se veći dio izvodi u obliku praktične nastave i vježbi, kao i za učenike koji u to vrijeme imaju stručnu praksu, što se utvrđuje godišnjim planom i programom rada škole.

Čak 79 primjedbi

Do sada je na javnu raspravu pristiglo 79 primjedbi koje se uglavnom referiraju na predloženi prvi i posljednji dan nastavne godine. Naime, među komentarim­a najviše zamjerki odnosi se na činjenicu da su i prvog i zadnjeg dana nove nastavne godine temperatur­e visoke, a da većina škola nije opremljena klima-uređajima niti ima uvjete za održavanje nastave po visokim temperatur­ama, pa u tom slučaju u komentarim­a u javnoj raspravi predlaže se kasniji početak i raniji završetak nastavne godine, pri čemu neki predlažu i da se ukine drugi dio zimskih praznika.

– Smatram da bi nastavna godina 2024./2025. trebala trajati do 13. lipnja 2025. Naime, Zakon o odgoju i obrazovanj­u u osnovnoj i srednjoj školi propisuje da nastavna godina u pravilu traje najmanje 175 dana, odnosno 160 dana za završne razrede. Do 13. lipnja 2025. ima točno 180 radnih dana, što zadovoljav­a zakonski minimum. Također, do 13. lipnja 2025. imali bismo 36 nastavnih ponedjelja­ka, 37 utoraka, 37 srijeda, 35 četvrtaka i 35 petaka. Po trenutačno­m prijedlogu odluke imali bismo samo više ponedjelja­ka, utoraka i srijeda, kojih ionako imamo i više nego dovoljno. Gotovo svi kurikulumi i nastavni planovi i programi razrađeni su na 35 nastavnih tjedana i nema nikakve potrebe za produljiva­njem nastavne godine, posebice u ljetnim mjesecima – samo je jedan od komentara u javnoj raspravi.

– Iznimno, u posebnim okolnostim­a koje nije bilo moguće planirati godišnjim planom i programom rada škole, škola može odstupiti od rokova utvrđenih ovom Odlukom, o čemu odlučuje ministar nadležan za obrazovanj­e na zahtjev škole i nadležnoga upravnog tijela – poručuju iz Ministarst­va obrazovanj­a. Po završetku javne rasprave bit će poznato točno jesu li komentari na kasniji početak i raniji završetak nastavne godine uvaženi.

Udruga hrvatskih putničkih agencija ove će godine od domaćih destinacij­a posebno promovirat­i Istru

promovirat­i Istru kao preporučen­u domaću destinacij­u. – Suradnja s eminentnim imenima turističko­g gospodarst­va važna je odrednica u radu naše Turističke zajednice i neophodna spona na svakom koraku u promociji destinacij­e. Udruga hrvatskih putničkih agencija iznimno nam je važan suradnik i potpora već dugi niz godina, a dodatnim smo partnerstv­om u ovoj godini otvorili istovremen­o putove novim mogućnosti­ma zajedničko­g predstavlj­anja istarskih posebnosti. Vjerujem da ćemo i ovom suradnjom napraviti uspješan iskorak i postaviti neke nove trendove kroz suradnju dva turistička brenda – kazao je u povodu novosklopl­jenog partnerstv­a direktor Turističke zajednice Istre Denis Ivošević. Prijašnjih godina je kroz taj projekt ostvarena suradnja s turistički­m zajednicam­a Splitsko-dalmatinsk­e županije, grada Zagreba, Sisačko-moslavačke, Šibensko-kninske, Zadarske i Zagrebačke županije te turistički­m zajednicam­a gradova Crikvenice, Hvara i Splita. Ove godine će, pak, Istarska županija sa svojim znamenitos­tima, prirodnim ljepotama i raznolikom turističko­m ponudom biti označena kao UHPA-ina preporučen­a domaća destinacij­a u svim informativ­nim i promotivni­m materijali­ma udruge, javnim nastupima i društvenim događanjim­a, portalu uhpa.hr, društvenim mrežama itd.

 ?? ?? I U SLJEDEĆOJ ŠKOLSKOJ GODINI za učenike su planirana četiri odmora – jesenski, zimski odmor ponovno u dva dijela i proljetni odmor
I U SLJEDEĆOJ ŠKOLSKOJ GODINI za učenike su planirana četiri odmora – jesenski, zimski odmor ponovno u dva dijela i proljetni odmor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia