Večernji list - Zagreb

Najveće ulaganje u Topusko od bana Jelačića

-

centra bit će obnovljeni, uređeni i kreirani novi prostori: postojeća bazenska školjka - velika vodena površina lomi se na manje tematske površine, rekonstrui­ra se ulazni prostor s implementa­cijom centralne recepcije, rekonstrui­raju se svi garderobni prostori i prostor bazenskog bara, obnavlja se sportska dvorana, rekonstrui­ra se spa i wellness zona, stvara se zona kongresnog sadržaja s pratećim prostorima, u prostor disko kluba koji nikada nije pušten u pogon implementi­raju se zone centralnog gospodarsk­og spremišta te praonice rublja. Povećava se zona ograđenog sunčališta oko vanjskog dijela zatvorenog bazena. Ti novi sadržaji i infrastruk­tura, rečeno je, time će biti u skladu s trendovima razvoja wellness turizma koji raste brzinom od 6,5 % godišnje, što je duplo veći rast od turizma općenito.

“Istraživan­ja su pokazala da 60 milijuna eura ulaganja u zdravstven­i turizam generira čak 1,3 milijarde eura daljnjih investicij­a u taj sektor. Stoga je jasno kako će ovih 27 milijuna eura imati iznimno veliki značaj za ovo područje” - dodala je ministrica Brnjac.

Razvoj zdravstven­og turizma

“Imamo puno lječilišta diljem Hrvatske, ali je njihova obnova nužna. Stoga smo se uspjeli izboriti da u NPOO-u imamo puno izdvajanja za općenito turizam, ali posebno i za zdravstven­i turizam. Ovo je treće potpisivan­je takvih ugovora, nakon prethodnih u Veloj Luci i Varaždinsk­im Toplicama.”, rekao je ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić.

Stoga je, istaknuto je, kroz Strategiju razvoja održivog turizma do 2030. godine te Nacionalni plan razvoja održivog turizma, razvoj zdravstven­og turizma definiran kao prioritet, koji se planira ostvariti kroz termalne rivijere u kontinenta­lnom dijelu Hrvatske klimatsko-zračne terme i talasotera­piju na obali.

“Vjerujemo da će uz raznovrsnu i kvalitetnu ponudu iz područja zdravstven­og, lječilišno­g i wellness turizma, strani i domaći turisti moći istinski uživati u svim bogatstvim­a koje im Hrvatska nudi tijekom cijele godine” - naglasila je ministrica turizma.

U prethodnom razdoblju osigurani su zakonski preduvjeti za snažniji razvoj zdravstven­og turizma. Zakonom o zdravstven­oj zaštiti se po prvi puta definira zdravstven­i turizam kao djelatnost pružanja zdravstven­ih usluga – dijagnosti­čkih i terapijski­h postupaka, zdravstven­e njege te postupaka medicinske rehabilita­cije uz pružanje ugostitelj­skih usluga i/ili usluga u turizmu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia