Večernji list - Zagreb

Iz Opereta nekretnina o trendovima Najtraženi­ji stanovi od 50 do 60 m², prodaja skočila u Varaždinu

-

ravak otvorenog tlocrta. Kvadratura od 65 četvornih metara najviše odgovara onima koji kupuju prvu nekretninu, a tražena je i za studente, veliki postotak klijenata iz Dalmacije i Slavonije kupuje takve stanove za djecu koja planiraju studirati – kaže M. Mataić Škugor pa dodaje da se nešto manji stanovi, oni od 30 do 40 kvadrata koriste za najam, s tim da se više klijenata koncentrir­a na dugoročni umjesto na dnevni najam. U cijenama najma nije došlo do većeg porasta, ali je porasla potražnja.

– Kad na jedan stan imate više klijenta, dođe do manjih povećanja cijena. U najam nekretninu traže najčešće studenti, mladi kojima je važna blizina tramvaja, odnosno javnog prijevoza i onda takvi stanovi imaju i nešto višu cijenu – kaže agentica za nekretnine.

Stanovi se najčešće traže na području Trešnjevke-sjever, a vjerne kupce imaju i Trešnjevka-jug, kao i Maksimir te centar. Određeni pad, pojašnjava agentica za nekretnine, dogodio se u Podsljemen­u. Ta je zona postala zanimljiva uglavnom onima koji grade kuće i žele dvorište, a stanovi se ondje baš i ne traže. Promatra li se Zagrebačka županija, sve veći interes bilježe Zaprešić i Velika Gorica, u kojima u ovom trenutku cijene stagniraju.

Porasla prodaja zemljišta

Odmaknemo li se od metropole, županije koja u 2023. bilježi najveći porast prodaje nekretnina jest Varaždinsk­a.

– Ondje je zabilježen­a 50 posto veća prodaja lani u odnosu na 2022., a Varaždinsk­u županiju slijedi Šibensko-kninska s porastom od 40 posto, a više se nekretnina prodavalo i u Istarskoj. Najveći pad zabilježil­e su Virovitičk­o-podravska, Požeško-slavonska i Ličko-senjska županija, između 13 i 16 posto. Što se samog Zagreba tiče, prodaja nekretnina je i ovdje pala, u 2023. sedam posto u odnosu na 2022. – kaže M. Mataić Škugor. Navodi da je lani za pet posto porasla prodaja građevinsk­og zemljišta, sedam posto pala prodaja stanova, a 11 posto prodaja kuća.

A kad je pravo vrijeme za kupnju nekretnine, odnosno treba li čekati i nadati se padu cijena?

– Kad se kupuje, uvijek je pravo vrijeme da se izađe na tržište i pogleda što se događa. Ako netko razmišlja o nekretnini, nema čekanja jer često se pokaže da klijenti vrlo brzo nađu stan koji im cjenovno odgovara. Također, bitno je provjeriti kreditnu sposobnost, odrediti si budžet pa ići u razgledava­nje – kaže Martina Mataić Škugor.

 ?? ?? Cijelu emisiju na Večernji TV-u pogledajte klikom na QR kod
Cijelu emisiju na Večernji TV-u pogledajte klikom na QR kod
 ?? ?? U Varaždinsk­oj županiji zabilježen­a je 50 posto veća prodaja lani u odnosu na 2022.
U Varaždinsk­oj županiji zabilježen­a je 50 posto veća prodaja lani u odnosu na 2022.
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia