Večernji list - Zagreb

Bilo je ponuda da kao magistar odem na brod, ali nisam još sve rekao u gimnastici

- Damir Mrvec

Riječki gimnastiča­r Marko Jovičić prije godinu dana imao je premijeru na Svjetskom kupu u Osijeku, a priliku da nastupi još jednom na velikoj sceni u Gradskom vrtu imat će i 4. travnja.

– Nadam se i 6. travnja, kada je finale muškog partera – poželio je 25-godišnji Riječanin, specijalis­t za parter i otprije nekoliko mjeseci magistar elektroteh­nike.

Motivacija me uvijek gura

– Diplomirao sam elektroteh­niku na Pomorskom fakultetu u Rijeci. Bilo je prilika da odmah počnem raditi, bilo je ponuda čak i da odem na brod, ali i za poslove na kopnu.

No Marko nije pristao. Bar ne još. – Nekada se i sam sebi čudim što sam uz gimnastiku uspio u roku završiti fakultet. Sjedio sam na dvije stolice. I nije bilo jednostavn­o. Bilo je obroka u automobilu, spavanja u autobusima i na prvom satu u školi jer sam treninge imao kasno navečer… Bilo je jako zahtjevno. Ali, nikada nisam bio za to da se zanemari akademski, edukacijsk­i, intelektua­lni aspekt života. Uvijek sam se divio sportašima koji su kompletne osobe, multidimen­zionalne. I ja sam svoj smisao vidio tako da napredujem kroz sport i obrazovanj­e, ali sada kada sam odradio jedan bitan segment u životu, odlučio sam se potpuno posvetiti gimnastici. Htio bih dati više u gimnastici. Ionako ću raditi cijeli život.

Priznaje da je imao jako puno padova u karijeri.

– Ali, neka intrinzičn­a motivacija uvijek me gurala i gura me i dalje. Nisam motiviran nekim vanjskim faktorima poput, možda, pozornosti ili novca. Volim ovaj sport, volim zadovoljst­vo koje sport donosi, volim napredovat­i… Za mene su već i sam odlazak na Svjetsko i Europsko prvenstvo, Univerzija­du i svjetske kupove velik uspjeh. Sve sam to uspio dosegnuti, ali jednom kad to napraviš, hoćeš dalje, hoćeš finala pa iz finala medalje.

Marko je prvo finale ostvario na

Svjetskom kupu u Kairu 2021. I to na parteru, koji u svojoj rodnoj Rijeci uopće nema.

– Htio sam se baviti i prečom na nekoj višoj razini, često sam išao na treninge u Zagreb, ali ne možeš očekivati da ćeš napraviti neke veće stvari ako jednom tjedno treniraš uz prave uvjete za preču.

Ali nema u Rijeci uvjete ni za parter.

Trenira na parternoj stazi.

– Radiš u jednom smjeru pa trčkaraš nazad. I tako milijun puta. Kad dođeš u velike, prave gimnastičk­e dvorane, imaš osjećaj kao da si u nekom svemirskom brodu.

Marko je vrhunske gimnastičk­e uvjete protekla tri mjeseca potražio u Osijeku, no sada se ponovno vratio u rodnu Rijeku.

– Rijeka je dobila plivalište, bazen za skokove u vodu, atletsku dvoranu, nogometni stadion, jedino nedostaje gimnastičk­a dvorana. Nadam se da će se tijekom sljedećeg olimpijsko­g ciklusa i to napraviti. Motiv mi je da ostvarim još bolje rezultate pa da možda oni potaknu ljude u Gradu Rijeci da ovaj bazični sport dobije adekvatne uvjete.

Nadam se finalu

Prilika za “još bolje rezultate” već je pred vratima. Do DOBRO World Cupa u Osijeku ostalo je još samo 14 dana.

– Kao klinac dolazio sam gledati natjecanje u Osijek i već kad ga imaš priliku gledati uživo, to je ogromna stvar za nas hrvatske gimnastiča­re. Onda sam prošle godine prvi put nastupio, evo i sada se ježim kad se sjetim. Mogu samo zamisliti kako je onda nastupiti u finalu, za vikend, kada je Gradski vrt pun. Imam ogroman motiv nastupiti onako kako najbolje znam, uživati u svemu što Osijek nosi sa sobom i nadati se da ću imati priliku nastupiti u finalu – poželio je Marko Jovičić, koji će na parteru nastupiti uz Osječanina Aurela Benovića.

Bio je i sudionik Svjetskog prvenstva u Japanu prošle godine.

– Da mi je netko prije tri godine rekao da ću nastupati na svjetskoj smotri, rekao bih mu da mogu samo sanjati o tome – zaključio je Jovičić.

Marko je prvo finale ostvario na Svjetskom kupu u Kairu 2021. I to na parteru, kojeg u Rijeci uopće nema

 ?? ?? MARKO JOVIČIĆ: Volim ovaj sport, volim zadovoljst­vo koje sport donosi, volim napredovat­i… Za mene su već i sam odlazak na Svjetsko i Europsko prvenstvo, Univerzija­du i svjetske kupove velik uspjeh
MARKO JOVIČIĆ: Volim ovaj sport, volim zadovoljst­vo koje sport donosi, volim napredovat­i… Za mene su već i sam odlazak na Svjetsko i Europsko prvenstvo, Univerzija­du i svjetske kupove velik uspjeh

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia