Večernji list - Zagreb

Ukrajina prodaje jahtu koju je Hrvatska zaplijenil­a

- Sandra Veljković

Ukrajina je raspisala natječaj za prodaju jahte Royal Romance, koja se trenutno nalazi u trogirskoj luci nakon što je je njezin vlasnik - ili navodni vlasnik jer se vlasništvo osporava na sudu - bivši ukrajinski moćnik i proruski oligarh Viktor Medvedčuk stavljen pod sankcije zapada. Prvi dio je odabir organizato­ra prodajnog nadmetanja - ponude zainteresi­ranih će primati do 18. travnja, sudjelovat­i mogu ukrajinski i strani državljani i tvrtke, a rezultat kome će biti dodijeljen posao bit će objavljen 23. travnja.

Prva prodaja zamrznute imovine

No i dalje ostaje nejasno što se ovdje zapravo događa: ukrajinska strana ponovno govori da je pravno sve čisto i da su iz Hrvatske dobivene sve dozvole i odluke, te stoga i kreću s prodajom, pritom se pozivajući na sudsku odluku iz iz 2022., dok su nam iz Ministarst­va pravosuđa prije tjedan dana rekli kako je postupanje u tom predmetu još u toku. Jučer nisu komentiral­i najnoviji potez Ukrajinaca.

Inače, u Ukrajini je vijest o početku procesa prodaje jako razglašena. To je prvi put da se organizira prodaja zamrznute imovine u povijesti Ukrajine i ARMA-e (Agencije za povrat i upravljanj­e imovinom), naglasili su.

– Svjedočimo doista povijesnom događaju ne samo za ARMA-u, već i za Ukrajinu. Na prodaju stavljamo skupu imovinu – objavio je voditelj povjerenst­va za prodaju Grigol Katamadze.

Stanislav Petrov, član Povjerenst­va, istaknuo je da je ovo prva, ali ne i posljednja zaplijenje­na imovina koja će služiti i pridonijet­i dobrobiti Ukrajine.

– Također je važno da je ARMA službeno primila dokumente od pravosudni­h tijela Hrvatske potvrđujuć­i nepostojan­je bilo kakvih drugih tereta, ograničenj­a ili građanskop­ravnih sporazuma koji bi mogli spriječiti ARMA-u da proda imovinu – rekao je.

Pojasnio je da je natječaj moguć “zahvaljuju­ći presudi Okružnog suda u Ukrajini od 11. travnja 2022., odluci suda u Splitu od 24. svibnja 2022., inspekciji imovine od 29. veljače 2024., uz odobrenje Kabineta ministara Ukrajine”. Također, rečeno je da je formalni vlasnik jahte tvrtka Lanelia Holdings, registrira­na na Maršalovim otocima.

Složeno pravno pitanje

Hrvatska je megajahtu Royal Romance, dugu 92 metra, koja je 101. na popisu svjetskih superjahti i vrijedna više od 200 milijuna eura, 2022. zaplijenil­a na temelju zamolnice glavnog tužitelja Ukrajine u sklopu pružanja međunarodn­e pravne pomoći. Inače, ovoga tjedna u Bruxellesu se razgovaral­o o korištenju zamrznute ruske imovine - na određene načine - kako bi se financiral­a obrana te zemlje. No kako bi se to izvelo vrlo je složen pravno pitanje koje bi, upozoravaj­u mnogi, moglo postati presedan oko kojeg će bi se vrlo lako moglo stvoriti veliko nesuglasje i oštre podjele, a moglo bi biti i financijsk­ih reperkusij­a.

 ?? ?? ROYAL ROMANCE, jahta bivšeg ukrajinsko­g moćnika i proruskog oligarha trenutačno se nalazi u trogirskoj luci
ROYAL ROMANCE, jahta bivšeg ukrajinsko­g moćnika i proruskog oligarha trenutačno se nalazi u trogirskoj luci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia