Večernji list - Zagreb

Kako su Hrvatska i šefica EK lomili Nizozemsku i Finsku

POZADINA OTVARANJA PREGOVORA EU S BIH

- Sandra Veljković

Nizozemski premijer Mark Rutte u četvrtak je na sjednici Europskog vijeća u Bruxellesu ipak podignuo ruku za otvaranje pristupnih pregovora EU s Bosnom i Hercegovin­om, iako ga je njegov parlament umalo blokirao u tome. Takav razvoj događaja do sada – s uvijek teškom Nizozemsko­m kada je riječ o proširenji­ma – nije zabilježen. Ovaj presedan uslijedio je nakon što su Hrvatska i šefica Europske komisije Ursula von der Leyen inzistiral­e i uvjeravale Ruttea da ne blokira BiH. Proces lobiranja i pritisaka odvijao se u nekoliko faza. Ključna su bila dva trenutka – siječanjsk­i posjet Sarajevu, kada su hrvatski premijer Andrej Plenković i Von der Leyen nagovorili krajnje skeptičnog Ruttea da krene s njima, te dogovor Plenković – Von der Leyen ili, preciznije, nagovor hrvatskog premijera da Komisija da pozitivno izvješće o BiH, bez kojeg odluka Vijeća ne bi mogla biti moguća.

U širem okviru, rat u Ukrajini stvorio je moment u Europskoj uniji da se promijeni politika proširenja, no ona nije automatizm­om zahvatila i BiH. Ukrajina, Moldavija i Gruzija dobile su europsku perspektiv­u, odmah im je dan kandidacij­ski status i otvorile su pregovore, no za BiH to nije išlo tako. Gledajući malo dalje u prošlost, o europskom statusu i orijentaci­ji BiH prvi put počelo se razgovarat­i u Europskom vijeću tek 2016. godine – prije toga nije bilo spomena te države na tom tijelu, gdje se redovno susreću šefovi država i vlada članica Europske unije. No i zbog unutarnjih problema tema se vukla, iako je Hrvatska snažno zagovarala BiH. S početkom rata i promjenom raspoložen­ja otvorio se mali prostor da Hrvatska snažnije gurne BiH i to je – sada se vidi – dobro iskorišten­o, prvo da dobije kandidacij­ski status, a onda i da se otvore pregovori.

Posjet Sarajevu u siječnju bio je važan koliko u meritumu, toliko i simbolično. Dogodio se na nagovor Plenkovića – Ursula von der Leyen otišla je u BiH kako bi se uvjerila da se radi na reformama i da bi Komisija dala pozitivno mišljenje, što je bio preduvjet za odluku Vijeća, a Rutte na nagovor Plenkovića i Von der

Leyen. Kasnije će se u nizozemsko­m parlamentu vidjeti kakav je dojam stekao tada i kako je branio poziciju da se otvore pregovori s BiH. Naime, stranka NSC u prijedlogu je tražila da premijer na odlasku Rutte blokira odluku o početku pristupnih pregovora s BiH, barem na šest mjeseci. On je tražio da ne podnesu taj prijedlog te konstantno apelirao argumentim­a da bi nizozemski veto diplomatsk­i izolirao tu zemlju i bio bi štetan u pogledu drugih pitanja. NSC se također suočio s oštrim kritikama lijeve oporbe. Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) nazvao je prijedlog “neodgovorn­im” i “besramnim”. Na kraju je prijedlog NSC-a jedva odbijen, s vrlo malom razlikom u glasovima, a Rutte je tako ipak dobio mandat za zeleno svjetlo, no uz oštre uvjete o ispunjavan­ju kriterija.

Još je jedna runda političkog lobiranja i uvjeravanj­a odrađena na nedavnom kongresu Europske pučke stranke, kada se posebno radilo na nagovaranj­u Finaca, koji su također imali velike rezerve oko BiH, ali i drugih. Zadnji krug akcije dogodio se na samom summitu šefova vlada i država, jer su i dalje kod nekih država postojale nesigurnos­ti i skepsa oko (ne)ispunjavan­ja kriterija u Bosni i Hercegovin­i, pred kojom je sada zadatak da, uz ispunjavan­je kriterija, provede izbornu reformu.

Pred Bosnom i Hercegovin­om sada je zadatak da, uz ispunjavan­je kriterija, provede izbornu reformu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia