Večernji list - Zagreb

Putinova Rusija napokon priznala da je u ratu

-

Rusija smatra da je u ratu zbog intervenci­je Zapada na strani Ukrajine i kaže da ne može dopustiti da na njezinim granicama postoji država koja je pokazala spremnost da upotrijebi bilo koju metodu za preuzimanj­e kontrole nad Krimom, objavio je Kremlj u petak. Komentari glasnogovo­rnika Kremlja Dmitrija Peskova za rusku publikacij­u “Argumenti i činjenice”, jedni od najoštriji­h o Ukrajini, uslijedili su nakon velikog ruskog noćnog napada na ukrajinsku energetsku infrastruk­turu.

– Mi smo u ratnom stanju. Da, počelo je kao specijalna vojna operacija, ali čim je ova skupina formirana, kad je kolektivni Zapad postao sudionik u ovome na strani Ukrajine, to je za nas postao rat – rekao je Peskov. – Uvjeren sam u to. I to bi svatko trebao shvatiti, zbog svoje unutarnje motivacije – dodao je. Ruski dužnosnici, uključujuć­i predsjedni­ka Vladimira Putina, postupno su s vremena na vrijeme govorili o “ratu” nakon što su prije toga dugo inzistiral­i da se taj izraz izbjegava. Peskov je rekao i da Rusija mora u potpunosti “osloboditi” svoje “nove regije” kako bi omogućila sigurnost tamošnjim stanovnici­ma, misleći na četiri ukrajinske regije anektirane 2022. godine.

Kijev proziva Rusiju za nezakonito otimanje zemlje i kaže da se neće zaustaviti dok svi ruski vojnici ne budu izbačeni s ukrajinsko­g tla. Ukrajina je odlučna i u vraćanju crnomorsko­g poluotoka Krima koji je Rusija anektirala 2014. Moskva, koja je puno uložila u Krim, tvrdi da je poluotok dio Rusije i da je njegov status riješen jednom zauvijek. U međuvremen­u je Financial Times izvijestio kako su Sjedinjene Države pozvale Ukrajinu da prestane s napadima na rusku energetsku infrastruk­turu te upozorile da bi napadi bespilotni­m letjelicam­a mogli izazvati odmazdu i povećati svjetske cijene nafte. (h)

 ?? ?? MOSKVA tvrdi da mora u potpunosti “osloboditi svoje nove regije” kako bi omogućila sigurnost tamošnjim stanovnici­ma
MOSKVA tvrdi da mora u potpunosti “osloboditi svoje nove regije” kako bi omogućila sigurnost tamošnjim stanovnici­ma

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia