Večernji list - Zagreb

Čak će se i SAD teško obračunati s najvećim tehnološki­m divovima

- Zoran Vitas

Američko ministarst­vo pravosuđa zajedno s još 15 američkih država pokrenulo je u četvrtak tužbu protiv Applea tvrdeći da je proizvođač popularnog iPhonea monopolizi­rao tržište pametnih telefona i pri tome naštetio konkurenci­ji slabijoj od sebe te povećao cijene uređaja. Appleove dionice pale su nakon te objave za više od četiri posto.

Naviknuti na tužbe

To je još jedan pokušaj američke administra­cije da dovede u red ponašanje velikih tehnološki­h kompanija koje već desetljeći­ma ostvaruju nemoguće profite temeljene na strahovito brzom razvoju tehnologij­e. Apple se sada pridružio Googleu, Meti i Amazonu, prema kojima su isto stajalište imale i Trumpova i sada Bidenova administra­cija. Microsoft, prvi zaista globalni tehnološki gigant, ima cijelu povijest tužakanja, ne samo s državom nego s nizom suparnika u različitim sektorima. I uvijek je temelj isti – monopoliza­cija.

Najpoznati­ja je od ovih tužbi svakako ona s prijelaza stoljeća kada je američka vlada optužila Microsoft za nelegalno monopolizi­ranje tržišta internetsk­ih pretraživa­ča za njegov operativni sustav Windows, jer je tvrtka onemogućil­a uklanjanje njezina Internet Explorera te otežavala instaliran­je i korištenje nekog od tada popularnih pretraživa­ča kao što je bio Netscape ili softvera poput Jave. Okružni sud odlučio je da se

Microsoft mora razdijelit­i u dvije kompanije, jednu koja će proizvodit­i operativni sustav i drugu koja će izrađivati ostale softverske komponente. Microsoft se žalio pristajući promijenit­i svoje ponašanje, a podjela kompanija na kraju nije odobrena. Iz najnovijeg primjera Applea vidimo da se malo toga promijenil­o.

– Potrošači ne bi smjeli plaćati više cijene zato što kompanije krše zakone o zabrani monopola. Ako se to dopusti, Apple će samo nastaviti jačati svoj monopol na tržištu pametnih telefona – rekao je Merrick Garland, državni odvjetnik, o slučaju proizvođač­a iPhonea. Američko pravosuđe rezonira da Apple naplaćuje i 1599 dolara za jedan iPhone pri čemu ostvaruje veći profit od bilo koga drugoga u toj industriji, a pri tome naplaćuje i nizu svojih poslovnih partnera, od proizvođač­a softvera do kartičarsk­ih kompanija, pa čak i vlastitom rivalu Googleu iz sjene na načine koji konačno utječu na cijenu i donose Appleu profit.

Poslovni je model Applea da nudi kupcima uređaje pri čemu on određuje praktički sve detalje o tome kako će taj uređaj funkcionir­ati i kako se može koristiti. Poznato je, recimo, da je softverski ekosustav za iPhone zatvoren, odnosno predložena aplikacija treće strane prolazi ekstenzivn­e procjene prije negoli se dopusti da se ona ponudi. Kod Googleova Androida radi se o bitno olakšanom procesu, a tu je i sam taj sustav otvorenog koda. Ministarst­vo pravosuđa sada želi preinačiti takav poslovni model tako da korisnik ima više izbora oko toga kako će aplikacije funkcionir­ati u uređaju koji dolazi iz Applea.

”Ova tužba prijeti našem identitetu i principima koji Apple izdvajaju od ostalih u vrlo kompetitiv­nom tržištu. Ako ovo uspije, smanjit će našu sposobnost da stvaramo tehnologij­u koja se od Applea očekuje, gdje se hardver, softver i usluge preklapaju”, poručuju iz Applea. No tužbu podupire i Bijela kuća, iz koje se poručuje da se podupire pravedna i robusna primjena zakona o monopoliza­ciji. I ovdje se iz američkog pravosuđa javljaju ideje o podjeli ili smanjenju Appleove veličine.

Posebno se podvlači pet primjera kod kojih Apple koristi mehanizme kojima se sprečavaju tehnologij­e koje bi povećale konkurenci­ju na tržištu pametnih telefona. To su superaplik­acije, aplikacije za igranje u oblaku, aplikacije za komunicira­nje, pametni satovi i digitalni novčanici. I to se radi tako da se otežava funkcionir­anje konkurents­kih aplikacija za komunicira­nje ili su prakse kod Appleove platforme za skidanje aplikacija takve da štete konkurents­kim platformam­a za streamanje igara.

Recimo, Apple se optužuje da je teško povezati iPhone s pametnim satovima konkurenci­je, a bankama i financijsk­im institucij­ama blokira se pristup sustavu za plaćanje na dodir pa profit većinom zadržava sebi. No ono što zapravo smeta američkoj administra­ciji jest što Apple, prema procjenama, ima čak i više od polovine američkog tržišta, prema nekima i 75 posto. Pa se pozivaju na jedan e-mail Stevea Jobsa još iz 2011. godine kojemu, prema ovome, “nije bilo zabavno” gledati kako korisnici lako prelaze s iPhonea na Androide te je odredio da se “natjera” razvojne programere i studije da naplatu svojih i za svoje aplikacije obavljaju putem Appleova platnog sustava kako bi se njih i korisnike zadržalo na iPhoneu.

Ogromna kompanija

Samo pravosuđe nije konkretizi­ralo što treba učiniti da se Apple u ovome spriječi. S time da kompanija koju vodi Tim Cook ima iskustva, tuže ih i u Europi i u Japanu, Južnoj Koreji, kao i korporacij­e poput Epic Gamesa, proizvođač­a igara. Vjerojatno ni američki sudac neće znati što sve poduzeti da se “obnove konkurentn­i tržišni uvjeti na koje je utjecalo Appleovo nezakonito ponašanje”. Ili kako spriječiti Apple da ne kontrolira distribuci­ju aplikacija, ugovore i korištenje sučelja kako bi omeo konkurenci­ju. Kako se uopće boriti protiv kompanije koja bi, da je država, po vrijednost­i bila sedma na svijetu i ispred koje bi bile samo najveće svjetske ekonomije, a godišnje prihoduje više od Katara?

Ova tužba prijeti našem identitetu i principima koji Apple izdvajaju od ostalih u vrlo kompetitiv­nom tržištu, govore iz kompanije

 ?? ?? AKCIJA BIDENOVE VLADE Tužbu podupire i Bijela kuća, iz koje se poručuje da se podupire pravedna i robusna primjena zakona o monopoliza­ciji. I sada se u američkom pravosuđu javljaju ideje o podjeli ili smanjenju Appleove veličine
AKCIJA BIDENOVE VLADE Tužbu podupire i Bijela kuća, iz koje se poručuje da se podupire pravedna i robusna primjena zakona o monopoliza­ciji. I sada se u američkom pravosuđu javljaju ideje o podjeli ili smanjenju Appleove veličine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia