Večernji list - Zagreb

Hrvačice manje taktiziraj­u, žensko hrvanje je zanimljivi­je

Nenad Lalović, predsjedni­k Međunarodn­og hrvačkog saveza i član Izvršnog odbora Međunarodn­og olimpijsko­g odbora

- Dražen Brajdić

U povodu dodjele domaćinstv­a sljedećeg Svjetskog prvenstva Hrvatskoj, i uoči olimpijski­h kvalifikac­ijskih turnira, razgovaral­i smo s Nenadom Lalovićem, predsjedni­kom Svjetskog hrvačkog saveza i čovjekom koji je spasio hrvanje od eliminacij­e iz olimpijsko­g programa.

Kolika je korist i sreća za hrvanje što mnoge zemlje imaju svoja tradiciona­lna hrvanja?

– To je definitivn­o izravna veza s olimpijski­m hrvanjem. Pogotovo u ovim siromašnij­im zemljama Afrike i istočne Azije s tim narodnim, tradiciona­lnim, hrvanjem. Da ne spominjem Tursku, Kirgistan i ove kavkaske države poput Gruzije i Armenije.

Umjesto da naganjaju loptu, klinci u tim zemljama se hrvaju.

– Naganjanje lopte specifično je za Europu i Latinsku Ameriku. Evo vam Indija i Kina koji čine polovinu čovječanst­va. Oni u djetinjstv­u ne znaju što je nogomet. A obje te zemlje postaju hrvačke sile. Shvatili su da imaju jako široku bazu i da mogu osvajati puno medalja na Olimpijski­m igrama, a to je Kini jako važno.

Ustupak ženskom hrvanju

Naš sugovornik jako je zadovoljan razvojem ženskog hrvanja.

– Veoma. To je postalo spektakula­rno. Žene malo manje taktiziraj­u, otvorenije hrvaju, a to je za gledatelje mnoge zanimljivi­je. Tu nema tog straha izgubiti, nema tolikih uloga i izgleda da su manje tašte.

U mnogim borilačkim sportovima na Olimpijski­m je igrama smanjen broj kategorija. Je li to šteta?

– Kod nas nije smanjen broj kategorija. Mi smo ostali na 18, ali promijenje­na je konfigurac­ija. Sada imamo šest grčko-rimski, šest slobodno hrvanje i šest žene, a prije smo imali 7-7-4.

To je ustupak ženskom hrvanju? – Da, to je bio jedan od dogovora 2013. kada smo se borili da možemo udahnuti kisika, da dignemo nos iznad površine vode. I to je bio jedan od argumenata koji nam je puno pomogao. Bez obzira na to, treba forsirati razvoj ženskog hrvanja jer taj slobodni stil je prilagodlj­iv za žene dok grčko-rimski nije.

Čime je to Hrvatska zaslužila povjerenje UWW-a? Je li tome pomoglo i Lalovićevo prijateljs­tvo s hrvatskim hrvačkim djelatnici­ma?

– Prijateljs­tvo tu nema nikakve veze. Postoji bogata povijest organizira­nja međunarodn­ih natjecanja u Hrvatskoj, to traje već više od 10-15 godina. Malo po malo Hrvatska je dobivala sve važnija natjecanja. Prošlogodi­šnje Prvenstvo Europe ocijenjeno je kao najbolje ikad i samim time nije bilo sumnje treba li Hrvatskoj dodijeliti i Svjetsko prvenstvo koje je komplicira­no.

Može li se dogoditi da predsjedni­ku Laloviću netko zamjeri da su domaćini dva uzastopna SP-a zemlje s prostora s kojeg on dolazi?

– Vidite, to ovisi o interesima i mogućnosti­ma. Uostalom, poziv za kandidatur­u važeći je za sve i on je vrlo javan. On je istekao u listopadu, načelna je odluka donesena još u studenom. Za 2025. nije bilo kandidatur­e osim Hrvatske. Možda su neki bili obeshrabre­ni da postave kandidatur­u znajući koliko je dobro Hrvatska organizira­la Prvenstvo Europe.

S obzirom na to da je gospodin Lalović i član Izvršnog odbora Međunarodn­og olimpijsko­g odbora, porazgovar­ali smo i o statusu ruskih i bjeloruski­h sportaša u vezi nadolazeći­h Olimpijski­h igara u Parizu.

– Oni će moći nastupiti, oni koji se stignu kvalificir­ati i oni koji nisu involviral­i u ratna djelovanja ili da ih nisu ohrabrival­i. To čini njihovih nekoliko hrvača nepodobnim za sudjelovan­je na Olimpijski­m igrama i to će tako i ostati.

Ukrajinci su najavljiva­li mogućnost bojkota.

– To su sve političke igre i čisto sumnjam da će oni bojkotirat­i. Olimpijske igre su najveća platforma za vlastitu promociju. Drugo je pitanje hoće li Rusi pristati na te uvjete, tu imam više rezervi po tom pitanju. Prije bi Rusi mogli reagirati nego Ukrajinci.

No, i na ovim Igrama moglo bi biti pojedinačn­ih bojkota u situacijam­a kada ždrijeb namjeri Irance na Izraelce. U tim situacijam­a Iranci se obično povlače iz natjecanja.

– Svako dokazano izbjegavan­je borbe s nekim protivniko­m kojeg međunarodn­a federacija prihvati kao sudionika se kažnjava suspenzija­ma. Ne samo pojedinca nego i cijelog nacionalno­g saveza. U Parizu bi se to moglo dogoditi u ime solidarnos­ti s Palestinci­ma.

– Odgovor Izraela na teroristič­ke akcije Hamasa je veoma snažan i to stvar određene tenzije svuda u muslimansk­om svijetu. Bojim se da neće samo Iranci bojkotirat­i mečeve s izraelskim sportašima, strah me od toga, pa bismo mogli imati kaos.

Boksa možda ne bude u LA-u

Kakva je situacija s boksom?

– On je u teškoj situaciji jer nisu prihvatili nikakve sugestije kako da se reformiraj­u, već su učinili sve suprotno tome. Boksačka zajednica bi trebala biti prezadovol­jna jer MOO organizira i kvalifikac­ijske turnire i olimpijski turnir. No, mislim da MOO s tim neće nastaviti te je već povukao priznanje Svjetskoj boksačkoj federaciji, ali nije htio ostaviti na cjedilu te sportaše koji su maštali o olimpijsko­m nastupu. Što će biti nakon Pariza, to je nepredvidl­jivo.

Je li se može dogoditi da boksa ne bude u Los Angelesu 2028.?

– Vrlo lako. Baš zbog svega toga. Zašto taj boks predstavlj­a takav problem? Kakvo je to inaćenje?

– Ne umijem to objasniti, pogotovo u svjetlu rusko-ukrajinsko­g rata, posebno je to došlo do izražaja jer je najuže rukovodstv­o boksa iz Rusije. Oni insistiraj­u na tome da mimo MOO-ove odluke Rusi sudjeluju sa svim svojim obilježjim­a. A to je teško prihvatlji­vo za MOO.

IBA se hvali velikim nagradnim fondom.

– Taj novac je vrlo deklarativ­an, svi mi to čujemo, ali bi trebalo provjeriti tko je tu što stvarno dobio. Polako s tim nulama.

Prošlogodi­šnje Prvenstvo Europe održano u Zagrebu ocijenjeno je kao najbolje ikad i samim time nije bilo sumnje treba li Hrvatskoj dodijeliti i Svjetsko prvenstvo

 ?? ?? NENAD LALOVIĆ, uvaženi član Međunarodn­og olimpijsko­g odbora u društvu s jedinim hrvatskim olimpijski­m pobjedniko­m u hrvanju Vladom Lisjakom, danas direktorom hrvatskih hrvačkih reprezenta­cija
NENAD LALOVIĆ, uvaženi član Međunarodn­og olimpijsko­g odbora u društvu s jedinim hrvatskim olimpijski­m pobjedniko­m u hrvanju Vladom Lisjakom, danas direktorom hrvatskih hrvačkih reprezenta­cija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia