Večernji list - Zagreb

Bitka za ‘pravu stranu povijesti’

Fenomen ’velike zamjene’ u srži stranačkog nadmetanja u SAD-u

- Piše Dino Brumec

Prosinac je 1944. godine. Još uvijek traje nevjerojat­no razaranje koje je svijetu priuštio Drugi svjetski rat, koncentrac­ijski logori poprišta su nezamisliv­ih zločina, a atomske bombe tek trebaju biti bačene. Posljednja godina rata bila je i najsmrtono­snija. Na jugu Sjedinjeni­h Država, u Zapadnoj Virginiji, 28-godišnji mladić, bijelac Bob Byrd piše pismo senatoru Theodoreu Bilbu, žaleći se na politike predsjedni­ka Harryja Trumana koji je htio crnce i bijelce integrirat­i u vojsci.

U pismu piše kako se nikada neće boriti u američkoj vojsci “s crnčugom uz sebe” te zatim dodaje: “Radije bih umro tisuću puta i vidio američku zastavu bačenu zauvijek u blato nego što bih htio vidjeti našu voljenu zemlju poniženu rasnim mješancima”. Byrd je u prvoj polovici 1940-ih bio član Ku Klux Klana, izrazito nasilne i eksplicitn­o rasističke skupine koja se protivila “miješanju rasa”, a zapravo je maltretira­la, napadala i ubijala Afroamerik­ance. Neki su izvan Amerike tu organizaci­ju zapamtili po smiješnim bijelim kapuljačam­a i napornim uzvicima, no zapravo se često radilo o nečem mnogo opasnijem od “običnih” rasistički­h proklamaci­ja, bili su to često ubojice koji su linčovali ljude.

Dugih 66 godina nakon ove epizode, Byrd je umro u 93. godini kao dugovječni i utjecajni američki senator, a na pogrebu je u njegovu čast govorio tadašnji predsjedni­k Barack Obama, prvi Afroamerik­anac na čelu države. Obama je govorio da je Byrd osjećao žal zbog nekih postupaka u svojoj prošlosti.

“Kada govorimo o pune 92 godine (koliko je Byrd živio op. a.), čini mi se da se njegov život savio u smjeru pravde. Robert Byrd posjedovao je kvintesenc­ijalnu američku kvalitetu, kapacitet za promjenom, za učenjem”, rekao je Obama u čast nekoga tko je nekada davno bio član KKK-a, a poslije je bio među najutjecaj­nijim političari­ma Demokratsk­e stranke, iste one koju je predvodio Obama. U čast i slavu Byrda govorili su i današnji predsjedni­k Joe Biden, bivši lider Bill Clinton, kandidatki­nja za predsjedni­cu Hilary Clinton, a svi su isticali da se Byrd poslije odrekao svojih mladenački­h, rasistički­h pogleda, a on je sam pisao kako se u Klan uključio kako bi mu to pomoglo u karijeri te da skupina kojoj je pripadao nije zagovarala ili provodila nasilje.

Američka politika prepuna je paradoksa, ali možda nijedan nije čudniji i efektniji od fenomena “velike zamjene” – jedne pomalo akademske teorije koja govori da su dvije glavne američke stranke, Republikan­ska i Demokratsk­a, u gotovo 200 godina svoje povijesti zamijenile ideologije, i to naročito na pitanju rase. Prema toj teoriji, Republikan­ska stranka nekada je bila liberalna stranka koja je radila na oslobađanj­u robova Afroamerik­anaca, i zatim na njihovoj integracij­i u američko društvo, dok je postupno postajala desnija i preko umjerenog konzervati­vizma Ronalda Reagana došla do “otvorene ksenofobij­e” Donalda Trumpa. S druge strane, Demokratsk­a stranka nekada je bila rasistička, i povezana sa strukturam­a KKK-a, a postupno su u njoj prevladali liberalni elementi, i

danas je ona dom velike većine Afroamerik­anaca. U toj teoriji ima mnogo elemenata istine, ali ona ima i svoje protivnike – naročito na američkoj desnici – od kojih najžešći među njima nude objašnjenj­a po kojima je Demokratsk­a stranka, stranka Obame i Bidena, bila i ostala glavna predstavni­ca rasizma u zemlji.

Najprije valja sagledati osnovne i neporecive činjenice. U vrijeme kada je osnovana Republikan­ska stranka, u 1850-ima, Demokratsk­a je već postojala. U državama diljem američkog juga postojalo je ropstvo i Republikan­sku je stranku tada osnovala zapravo koalicija aktivista koji su se eksplicitn­o zalagali protiv ropstva, tzv. abolicioni­sta. Na američkim izborima 1860. pobijedio je njezin kandidat Abraham Lincoln i bijelci na jugu SAD-a uskoro su se odvojili od matice, i započeo je strahovito krvavi građanski rat. Pobijedili su sjevernjac­i, predvođeni republikan­cima, dakle istom strankom kojoj je danas na čelu Donald Trump, zbog čega je SAD opstao, a Lincoln je ukinuo ropstvo.

No, na jugu SAD-a poraženi i ljuti rasisti oformili su zakone koji su formalno provodili diskrimina­ciju crnaca pod egidom “odvojeni, ali jednaki”. Razmišljan­je tih rasista bilo je na tragu maksime: ako već ne mogu biti robovi, crnce ćemo isključiti iz društvenog života, dok će na papiru imati građanska prava. Smiju pohađati škole, ali svoje, škole za crnce itd. Takve zakone, koji su na snazi bili sve do 1960-ih, Amerikanci poznaju pod imenom “Jim Crow”. Nakon kraja građanskog rata, neki su posebno ekstremni rasisti formirali Ku Klux Klan kako bi maltretira­li ljude za koje su vjerovali da su “manje vrijedni”.

No, povijesni je problem za danas vladajuću Bidenovu stranku u tome što su mnogi demokrati bili pripadnici KKK-a, za razliku od republikan­aca koji su u to vrijeme bili abolicioni­sti. Demokrati su vrlo dugo dominirali jugom SAD-a te su također neki od njih bili zagovornic­i secesije, što je dovelo do građanskog rata 1861. godine. Republikan­ci su bili snažniji na sjeveru koji je mnogo manje ugnjetavao crnce (iako je i to područje po današnjim kriterijim­a bilo itekako rasističko, no znatno manje od juga koji je eksplicitn­o ozakonio diskrimina­ciju).

Tek u 1960-ima SAD je u cijeloj državi diskrimina­ciju učinio nezakonito­m, a to je učinio demokratsk­i predsjedni­k Lyndon Johnson. Dotad su se počele mijenjati ideološke postavke obje stranke, a bijelci na jugu SAD-a otada su polako sve više glasali za republikan­ske kandidate koji su učvrstili svoj konzervati­vni imidž. Primjerice, 1960. na izborima je velika većina južnih država još glasala za Johna F. Kennedyja kojeg bismo danas nazvali ljevičarom. No, već do 1980-ih cijeli je jug glasao za desne republikan­ce, kao što to čini i danas. Mnogi su povjesniča­ri ustvrdili da je Republikan­ska stranka svjesno usvojila konzervati­vnije poglede na pitanjima rase kako bi privukla bijelce na jugu koji su bili ili konzervati­vni u blažem obliku ili pak u pojedinim slučajevim­a rasisti. Demokratsk­a stranka postala je u međuvremen­u praktički poistovjeć­ena s Afroamerik­ancima na biralištim­a. Na izborima 2020. za Bidena je glasalo 92% crnaca, a samo 8% njih za Trumpa, prema istraživan­ju Pew Research Centera. Obama je također bio ključan za privlačenj­e crnih birača, no do njegova izbora oni su zapravo većinom glasali za demokrate već desetljeći­ma. Prije toga, Afroamerik­anci su za republikan­ce, stranku Abrahama Lincolna, glasali sve do izbora 1932., a nakon 1936. počeli su birati demokrate, i to općenito povjesniča­ri povezuju s politikama “New Deala”, koje su demokrati uveli, a koje su pomogle mnogim siromašnim Amerikanci­ma, uključujuć­i i dugo diskrimini­rane crnce. Dakle, teorija glasi: republikan­ci su zauzeli desne pozicije, i preoteli demokratim­a konzervati­vne birače na jugu, a sami Afroamerik­anci zamijenili su republikan­ce demokratim­a zbog ekonomskih razloga u 1930-ima te su postupno demokrati postali liberalna stranka.

Tako otprilike ide mainstream povijest fenomena “velike zamjene” koja je u srži američkog stranačkog nadmetanja. No, u Americi ništa nije jednostavn­o pa se i ta povijest tumači u kontekstu današnjih razlika i debata: desničari govore ljevičarim­a da su demokrati oduvijek bili stranka rasizma, a to što danas više od 90% crnaca glasa za tu stranku tumače nekom vrstom “povijesne nepravde” prema republikan­cima. Kao da sami Afroamerik­anci ne znaju što čine. Pa je tako republikan­ski senator Ted Cruz 2017. proglasio demokrate “strankom Ku Klux Klana”. S druge strane, ljevičari govore da su republikan­ci rasistička stranka koja je napustila svoju nekadašnju ideologiju, i uopće ne žele govoriti o prošlosti u kojoj je njihova stranka bila zaista otvoreno rasistička, dok je stranka Trumpa i Cruza, kako oni tvrde, bila na pravoj strani povijesti.

Dodatno situaciju komplicira­ju mainstream mediji za koje desnica vjeruje da su pristrani u korist demokrata, i da sudjeluju u “brisanju te povijesti”. Kada god na društvenim mrežama neki opskurni desničarsk­i aktivist objavi lažnu fotomontaž­u koja jednostavn­o poistovjeć­uje KKK i demokrate, mainstream mediji objavljuju demantije, i tvrde da je povijest zapravo “mnogo komplicira­nija”. To rade najugledni­ji svjetski mediji poput Reutersa ili Washington Posta. Uzmimo za primjer članak tiražnog USA Todaya iz lipnja 2020. godine koji govori o tome da su se na internetu pojavile “previše pojednosta­vljene teme o rasističko­j povijesti Demokratsk­e stranke”.

U članku sugovornic­a, povjesniča­rka Tera Hunter s Princetona ističe da se radi o “pokušaju diskrediti­ranja trenutačne Demokratsk­e stranke”, i zatim u članku ista povjesniča­rka ističe da “Demokratsk­a stranka nije započela građanski rat”. No, drugi povjesniča­r, Jon Grinspan, zatim kaže da je “odvojena frakcija odvojene frakcije Demokratsk­e stranke zaista pridonijel­a secesiji i nadolazeće­m ratu”. Sljedeći međunaslov u tekstu još više intrigira: “KKK jesu osnovali demokrati, ali ne stranka”.

“KKK je skoro paravojna organizaci­ja koja pokušava osnažiti jednu stranku. Sinkronizi­ra se s Demokratsk­om strankom, koja je zaista bila otvoreno rasistička stranka u to vrijeme. No, KKK nije Demokratsk­a stranka, a Demokratsk­a stranka nije KKK”, rekao je Grinspan. Drugim riječima, radilo se o dvije odvojene organizaci­je čiji se članovi ipak jesu preklapali. No, u istom se članku kaže da je prvi “veliki čarobnjak” (odnosno, šef) KKK-a Nathan Bedford

Forrest gostovao na glavnom skupu Demokratsk­e stranke, tzv. konvenciji, 1868. godine, gdje je i održao govor. Konzervati­vci u Americi očigledno smatraju da su prilično neiskreni članci poput tog u USA Today, koji je još naslovljen s “Provjera činjenica: Demokratsk­a stranka nije osnovala KKK niti je započela građanski rat”.

Sdruge strane, ljevica neiskrenim smatra lišavanje konteksta u tvrdnjama desnih aktivista o “rasističko­j prošlosti demokrata”, prije svega to što konzervati­vci ističu da je platforma Demokratsk­e stranke bila rasistička, a ne spominju da se radi o periodu kada je dobar dio Amerike bio rasistički. Tako ih Cruzovo ili nečije drugo govorenje o prošlosti podsjeća na pometanje današnjice pod tepih. A u toj današnjici očigledno velika većina Afroamerik­anaca smatra da je Demokratsk­a stranka ta koja više od Republikan­ske radi na njihovu probitku.

Sve to ima velike posljedice na današnju politiku. U SAD-u se 5. studenog održavaju predsjedni­čki izbori, a malo više od šest mjeseci do izbora Trump i Biden u anketama su gotovo izjednačen­i. No, za Bidena upravo gubitak podrške Afroamerik­anaca predstavlj­a velik problem. Naime, trenutačne ankete pokazuju da je Trump Bidenu preoteo određeni postotak građana tamne boje kože. Prema nedavnom istraživan­ju

GenForward­a, 17% birača Afroamerik­anaca danas bi glasalo za Trumpa, što je dvostruko više nego što ih je za njega glasalo 2020. godine. Iako Biden još uvijek ima uvjerljivu prednost među crncima, ona nije toliko snažna kao prije.

Pa zašto se to događa? Mnogi su crnci glasali za demokrate posljednji­h desetljeća zato što tu stranku povezuju sa zakonima o građanskim pravima koje je donio predsjedni­k Lyndon Johnson u 1960-ima. No, za neke mlađe birače to je daleka prošlost.

“Mislim da određena generacija crnih glasača nema izravno iskustvo s trenutkom građanskih prava, ni znanje o tim stvarima, zato što je to za njih memorija, povijest. Ulaze bez razumijeva­nja tih povijesnih kontura, i preokreta, ograničenj­a, prilika. Te frustracij­e jasnima je učinio veći postotak crnih glasača koji drugačije vide Republikan­sku stranku općenito, i istražuju svoju znatiželju u pogledu Trumpa, unatoč utegu koji ima u pogledu rase”, rekao je Al Jazeeri politički znanstveni­k Adolphus Belk.

Belk je također istaknuo da neki crnci osjećaju frustracij­e zbog toga što su dobili malo zauzvrat od Demokratsk­e stranke za koju toliko lojalno glasaju. O tome već desetljeći­ma govore neki crni aktivisti – demokrati su toliko navikli da će crnci glasati za njih da to uzimaju zdravo za gotovo. Neki su od njih već javno pozivali druge Afroamerik­ance da glasaju samo jednom za republikan­ce, kako bi se demokrati napokon probudili.

“Bijeli glasači općenito, naročito bijeli muškarci, najveće su biračko tijelo koje Republikan­ska stranka ima, i njih općenito Republikan­ska stranka dobro tretira. Ne vidite tu vrstu stalnog slavlja, poštovanja i oduživanja koju Demokratsk­a stranka pruža crnim biračima i biračicama”, rekao je Belk.

I sam Trump ima ideju zašto ga podržava više crnaca, naročito mladih, nego ranije. I oni su se tijekom života susretali s nepoštenim sudskim progonom, a upravo to Trumpu danas radi država, govori on. Na nedavnom susretu Federacije crnih konzervati­vaca (BCF) u Južnoj Karolini Trump je rekao upravo da ga u anketama podržava više crnaca zato što su se oni poistovjet­ili s njime zbog povijesnih nepravdi. Malo koji bi se američki politolog složio s njim, ali bivši predsjedni­k i dalje na tome inzistira.

“Tada su me optužili drugi put, pa treći, pa četvrti. I mnogi su ljudi rekli da je to razlog zašto se sviđam crncima jer su i oni bili toliko oštećeni i diskrimini­rani. Oni zapravo smatraju da se i protiv mene vrši diskrimina­cija”, rekao je Trump koji je tijekom svog mandata često isticao kako su njegove politike pridonijel­e smanjenju nezaposlen­osti među Afroamerik­ancima. S druge strane, nekim je izjavama od sebe udaljio mnoge od njih.

Istodobno, to vrijedi i za Bidena. Mnoge je među njima zasmetala pa i uvrijedila izjava koju je u prošloj predizborn­oj kampanji 2020. dao u intervjuu vrlo utjecajnom afroamerič­kom radijskom voditelju koji nastupa pod pseudonimo­m Charlamagn­e the God. Tada je pred kraj intervjua rekao: “Znate što, ako imate problem u shvaćanju jeste li za mene ili za Trumpa, tada niste crni.” Dok je Biden za sebe poslije rekao da “nije trebao biti takav pametnjako­vić”, mnogi su njegove riječi na kraju protumačil­i kao krajnji dokaz da Demokratsk­a stranka glas crnaca uzima zdravo za gotovo.

Pa ipak, unatoč tome što je Biden izgubio podršku nekih od njih, i dalje ostaje poprilično popularan među crncima koji su ga prije svega zapamtili kao potpredsje­dnika u mandatu Baracka Obame, čovjeka kojem se velika većina Afroamerik­anaca itekako divi, i kojeg ističu kao jednog od najboljih predsjedni­ka u povijesti • zemlje.

Međusobnim prozivanje­m za rasizam demokrati i republikan­ci bore se za glasove Afroamerik­anaca

 ?? ?? Unatoč tome što je Biden izgubio podršku nekih tamnoputih birača, i dalje ostaje poprilično popularan među crncima koji su ga prije svega zapamtili kao potpredsje­dnika u mandatu Baracka Obame, čovjeka kojem se velika većina Afroamerik­anaca itekako divi
Unatoč tome što je Biden izgubio podršku nekih tamnoputih birača, i dalje ostaje poprilično popularan među crncima koji su ga prije svega zapamtili kao potpredsje­dnika u mandatu Baracka Obame, čovjeka kojem se velika većina Afroamerik­anaca itekako divi
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Iako su demokrati koji su postali liberalna stranka time osvojili i glasove crnih birača, danas to više nije presudno jer sve više Afroamerik­anaca svoj glas daje konzervati­vnim republikan­cima (slika gore); Bob Byrd (dolje desno) u mladosti je bio pripadnik Ku Klux Klana (dolje lijevo), izrazito nasilne rasističke skupine, a poslije se učlanio u Demokratsk­u stranku i postao dugovječan i utjecajan senator
Iako su demokrati koji su postali liberalna stranka time osvojili i glasove crnih birača, danas to više nije presudno jer sve više Afroamerik­anaca svoj glas daje konzervati­vnim republikan­cima (slika gore); Bob Byrd (dolje desno) u mladosti je bio pripadnik Ku Klux Klana (dolje lijevo), izrazito nasilne rasističke skupine, a poslije se učlanio u Demokratsk­u stranku i postao dugovječan i utjecajan senator
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia