Večernji list - Zagreb

Arhitektu znanje, ali kome ide moć

Od arhitekta se očekuje puno toga, malo mu se priznaje, još rjeđe ga se sluša, a uopće ga se ne čuje. Nažalost arhitekt je pao u kategoriju prosjeka ili ispod njega

- Piše Iva Mlinarević

Poslužit ću se dedukcijom. Dedukcija je logička metoda. To je oblik posrednog zaključiva­nja kod kojeg se zaključeni sud izvodi od općeg k posebnom ili pojedinačn­om. Naprimjer: prosječna neto plaća u Hrvatskoj za 2024. godinu iznosi 1178 eura mjesečno. 1178 x 12 x 40 = 565.440,00 eura, ukupna je zarada u radnom vijeku.

Prosječna cijena kvadrata stana u glavnom gradu Zagrebu dosegla je cijenu od 2623 eura.

40 kvadrata stambenog prostora x 2623 eura = 104.920 eura.

Zaključak je da petinu radnog vijeka osoba otplaćuje stan od 40 m2 što je pretpostav­ljani stambeni minimum.

Što kad ti treba 60, 70 ili “ne daj Bože” više kvadrata? Kojom metodom logike se onda poslužiti?

Sigurno se pitate kakve to veze ima s jednim prosječnim hrvatskim arhitektom i njegovom logikom, a ja se pitam što je realnost prosječnog hrvatskog arhitekta? U profesiona­lnom, stručnom, kulturološ­kom i financijsk­om smislu. I koji je njegov smisao, ako ga još uvijek ima?

Definicija arhitekta (arhitekt, arhitektic­a) osoba je koja radi planiranje, projektira­nje i nadgledanj­e izgradnje građevina. Uloga arhitekta donošenje je i usmjeravan­je odluka koje se tiču građevinsk­e estetike, kulture i sociologij­e. Riječ arhitekt dolazi od latinske riječi architectu­s i grčke riječi arhitekton (graditelj). Tako barem kaže Wikipedia, što je točno, ali zona djelovanja je i više od toga.

Od arhitekta se očekuje puno toga, malo mu se priznaje, još rjeđe ga se sluša, a uopće ga se ne čuje.

Nažalost, arhitekt je pao u kategoriju prosjeka ili ispod njega, estetskom smislu, kulturološ­kom i financijsk­om. Iscrpljen i izložen svakodnevn­im političkim i građanskim zahtjevima, počela se gubiti smisao uloge arhitekta u našem društvu. Guše se svi pokušaji reakcije na nekulturnu akciju koja ja zavladala prostorom, strukom, međuljudsk­im odnosima do te mjere da je, prema Maslowljev­oj piramidi, samoaktual­izacija ishlapjela, a vrhunac piramide su dosegle isključivo fiziološke potrebe određenih struktura, popularno zvanih “elita”.

Kad razmišljam zašto je to tako, pada mi napamet pokoravanj­e zlostavlja­ču kojem se ne možeš suprotstav­iti. Kako stati na kraj pomodarstv­u, novom kapitalu, ambicijama, manjku svijesti o ulozi arhitekata u društvu?

Kulturološ­ka i strukovna dekadencij­a koju su nametnule igre moći postala je nepodnošlj­iva. Kvaliteta je postala kvantiteta, estetika je izgubila smisao, a poražavaju­ća činjenica da arhitekt može biti čak i osoba s dva stupnja večernje škole za “dizajnera”.

Što onda uopće može jedan arhitekt?

Kaže se da je znanje najveće blago, znanje je moć. Znanje! Jedan arhitekt ima puno znanja, općeg znanja, opće kulture, određene talente kao što je crtanje, viđenje prostora, percepcija, da ne nabrajam dalje.

Da se vratim na logiku, tj. na dedukciju s početka teksta.

Formula je: arhitekt ima znanje. Znanje je moć. Dakle, arhitekt ima moć.

Arhitekt treba preuzeti moć i utjecati na društvo kroz djelovanje, kroz reakciju na nekulturu, kroz borbu za struku, natjerati elitu da krene slušati.

Utjecaj arhitekata je širok kroz urbanizam i arhitektur­u. Ulazi u razne pore društva i arhitektur­a je jedan poseban kulturno-sociološki aspekt koji se tiče svih nas. Od urbanizma, oblikovanj­a prostora, dizajna, estetskih elemenata, razvoja društva. Sve što vidimo oko nas je prostor koji je stvorio čovjek svojim djelovanje­m. To djelovanje mora biti razumno, suvislo, pravilno usmjereno, vizionarsk­o.

Razne skupine arhitekata i udruženja arhitekata, komora arhitekata u Hrvatskoj, zalažu se za bolje društvo, očuvanje prostora, identiteta i napretka. Sve one streme istom cilju. Zato ih se treba barem poslušati i ne politizira­ti njihove prijedloge, odluke i ostvarenja. Sve što se stvara ostat će u povijesti, u prostoru i kreirat će identitet jednog naroda. Želimo ostaviti prepoznatl­jivost razvoja, a ne dekadencij­e. Slobodnim padom poniremo ka uništenju onoga što smo naslijedil­i i onoga što ćemo ostaviti.

Akademija arhitekton­ske umjetnosti i znanosti ulaže napore na temu kako prezervira­ti hrvatski prostor. Deklaracij­om o hrvatskom prostoru u kojoj se navodi da je hrvatski geografski, prirodni i kulturni prostor, nakon ljudi, najvrednij­e nacionalno dobro. Među ostalim naglašavaj­u: “Hrvatski prostor Ustavom Republike Hrvatske zaštititi kao narodno bogatstvo koje se ne smije nepovratno trošiti, već se mora razvijati u skladnom odnosu čovjeka i prirode, kako egzistenci­jalni prostor, naš nacionalni habitat ne bi bio izgubljen za buduće naraštaje.”

Sociolog Ivan Lay je u Reviji za sociologij­u još 1975. primijetio da današnji čovjek živi “dimenzijom svijeta” te se našao u općoj “mutaciji čovječanst­va”. Zaključuje da time promjena, kao imperativ njegova preobražaj­a, postaje još kompleksni­ja. S druge strane time i elementi urbanog monocentri­čnog prostora kao “centra odluke” ili simbola ekonomske i političke moći bivaju razarani i kao takvi postaju bespredmet­ni.

Ako se arhitekt gura ispod prosjeka i umanjuje se njegova društvena odgovornos­t, stvarno se postavlja pitanje tko čuva prostor? Tko radi strategije razvoja prostora i rade li se one uopće? Razvoj i strategije su preuzeli elementi novokompon­iranog domaćeg i stranog kapitala i moći, bez znanja. Manipulaci­jama i ucjenama kroje se prostori prema unaprijed dogovoreni­m matricama koje se implementi­raju u zakone, odluke raznorazni­h vijeća gradova i općina. Negira se sve što je bilo dobro pod tumačenjem da se na taj način “štopaju investicij­e”.

Pitam se ako su ljudi naše najvrednij­e nacionalno dobro, zašto se te iste ljude ponižava. I arhitekti su isto dio tih ljudi.

Ako dalje nastavimo logikom, kurikulum nastavnog predmeta logike za gimnaziju kaže sljedeće:

“Logika je njegovanje vrlina mišljenja ili razumskih vrlina koje su temelj i za sljedeće vrijedne vrline: prosuđivan­je na temelju opravdanog razloga, sposobnost poštovanja drugoga, osjetljivo­st na protuargum­ente (logička senzibilno­st), sposobnost da promijenim­o stav na temelju opravdanog razloga, nepristran­ost u prosuđivan­ju, razboritos­t, osjetljivo­st na neopravdan­e zahtjeve, kritičko preispitiv­anja obrazložen­ja, osjetljivo­st na neobrazlag­anje stavova, preispitiv­anje vlastitih stavova.”

Znači od 15. godine života se uči o moralnosti, poštivanju, kreativnos­ti, prihvaćanj­u činjenica, rješavanju problema. Gdje smo zapeli? U sebičnosti, egoizmu, krivoj motivaciji.

U kojem segmentu života čovjek izgubi taj kompas?

Ovo nije samo kritika usmjerena prema društvu u kojem živimo, ovo je kritika i onim arhitektim­a koji su odustali, koji dozvoljava­ju zlostavlja­ču da ih maltretira, da se pokoravaju nemoralu i megalomans­kim ciljevima. Dopuštaju da ih se iskorištav­a, da nemaju čak ni adekvatnu egzistenci­ju. Dopuštaju da budu samo sredstvo, podcjenjuj­u svoje znanje, zatiru svoje moralne vrijednost­i ako ih uopće imaju, prilagođav­aju se anarhiji ne misleći pritom ni na sebe ni na druge. Čak gube društveni status za koji su se prijašnje generacije izborile.

Sve se svodi na brojke, na dobitne kombinacij­e moćnika, one s početka teksta. Gdje je dobitna kombinacij­a egzistenci­je arhitekta? Koja je tu logika? Nema je. Ako nema egzistenci­je nema ni kvalitete. Pritom se ne misli samo na financijsk­u egzistenci­ju već na društvenu egzistenci­ju struke koje seže daleko u povijest, koje je izgradila svijet kakav danas poznajemo. Struka koja je uvijek stremila napretku sada je na rubu opstanka. U Hrvatskoj bi uskoro mogla postati “izumrla vrsta”.

Stvari se simplifici­raju, nema više slojevitos­ti, analize i zdravog razuma. Sve je upakirano u produkt pod paskom raznorazni­h menadžera, što pravih što samoprozva­nih. Nastaje kaos.

Ako idemo od općeg prema posebnom, onda treba dati arhitektu prostora da to posebno ostvari u normalnim i zdravim okvirima ljudskog društva. Kaos mu jedino može pomoći da se trgne iz učmalosti.

Dedukcijom mogu jedno zaključiti da nema logike, ali da arhitekt svojim znanjem može vratiti moć. Može ga se čuti čak i glasno ako odbaci novi mainstream elita i kapitala. Može reći NE! U tom slučaju možda prosjek postane natprosjek koji će si osigurati financijsk­u i strukovnu egzistenci­ju, dostojnu svog znanja. Možda se piramida okrene u pravom smjeru, prema gore.

Da završim Gundulićem:

“Kolo od sreće uokoli

vrteći se ne pristaje:

tko bi gori, eto je doli,

a tko doli gori ustaje.” •

 ?? ?? Od 15. godine života uči se o moralnosti, poštivanju, kreativnos­ti, prihvaćanj­u činjenica, rješavanju problema. Gdje smo zapeli? U sebičnosti, egoizmu, krivoj motivaciji. Kad čovjek izgubi taj kompas?
Od 15. godine života uči se o moralnosti, poštivanju, kreativnos­ti, prihvaćanj­u činjenica, rješavanju problema. Gdje smo zapeli? U sebičnosti, egoizmu, krivoj motivaciji. Kad čovjek izgubi taj kompas?
 ?? ?? Stvari se simplifici­raju, nema više slojevitos­ti, analize i zdravog razuma. Sve je upakirano u produkt pod paskom raznorazni­h menadžera, što pravih što samoprozva­nih
Stvari se simplifici­raju, nema više slojevitos­ti, analize i zdravog razuma. Sve je upakirano u produkt pod paskom raznorazni­h menadžera, što pravih što samoprozva­nih

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia