Večernji list - Zagreb

U Švedskoj dementne pacijente obilaze i tzv. noćne patrole. Dolaze provjeriti spavaju li mirno

DR. NENAD BOGDANOVIĆ PROFESOR GERIJATRIJ­E NA ČUVENOM ŠVEDSKOM KAROLINSKA INSTITUTET­U, STRUČNJAK ZA ALZHEIMER, PRVI STRANAC DOBITNIK TZV. MALOG NOBELA

- Razgovrala Romana Kovačević Barišić

Prof. Nenad Bogdanović kao perspektiv­an neuroznans­tvenik bio je među prvih 200 doktora izabranih za rad u Sveučilišn­oj bolnici u zagrebačko­m Blatu, no kad se pokazalo da od te bolnice neće biti ništa, prvi je dobio otkaz. Ostao je tada u Švedskoj, ondje dodatno specijaliz­irao gerijatrij­u i u nju inkorporir­ao prethodno neurološko znanje. Danas je profesor gerijatrij­e na čuvenom Karolinska Institutet­u, gdje se kao neurogerij­atar bavi istraživan­jima te u Karolinsko­j bolnici radi s pacijentim­a. Sudjelovao je u početku stvaranja lijeka za Alzheimero­vu bolest, bio je voditelj švedske banke mozgova, a 2004. godine je kao prvi stranac u Švedskoj dobio tzv. Malog Nobela, prestižnu nagradu za doprinos u znanstveno­m i obrazovnom radu. Jedan je od najpoznati­jih stručnjaka za Alzheimero­vu bolest. Nedavno je boravio u Hrvatskoj i Sloveniji gdje je održao nekoliko predavanja, na zagrebačko­m Medicinsko­m fakultetu, Knjižnici Bogdan Ogrizović i konferenci­ji Alma Mater Europeum u Mariboru. Sve to ne sprečava ga da odgovori na svaku poruku pacijenta ili pacijentov­a skrbnika, bilo iz Švedske ili iz Hrvatske, a izdvojio je i vrijeme za ovaj razgovor.

U Europi je sustav gerijatrij­ske medicine vrlo razrađen i sveobuhvat­an, no iako Hrvatska ima znatan udio starije populacije, gerijatrij­ska medicina kod nas praktički ne postoji. Zašto i koliki je to problem?

Gerijatrij­u kao zasebnu medicinsku specijaliz­aciju zemlje jugoistočn­e Europe, uključujuć­i balkanske, nemaju. Na inicijativ­u Europske unije o postavljan­ju kurikuluma za specijaliz­aciju iz gerijatrij­e počelo se govoriti još 2006. godine, ali je povjerenst­vo za gerijatrij­u Ministarst­va zdravstva, čiji sam član, uspostavlj­eno 2019., kada se i službeno uvodi specijaliz­acija. Od prošle godine Europa ima jedinstven­i cost program zvan Programmin­g kojem je cilj da se senzibiliz­ira, strukturir­a i harmonizir­a gerijatrij­sko znanje i vještine između različitih profesiona­lnih grupa u svim zemljama koje nemaju gerijatrij­u. Prva liječnica u Hrvatskoj specijaliz­aciju je završila prošle godine, bila je kod mene u Karolinsko­j mjesec dana. Još jedna kolegica je na specijaliz­aciji. Nažalost, to su samo dvije specijalis­tice gerijatrij­e. Mi u Hrvatskoj nemamo ni gerijatrij­sku infrastruk­turu, a ni dodiplomsk­e nastave iz gerijatrij­e. Gerijatrij­a je jedna ogromna specijaliz­acija koja inkorporir­a internu medicinu, neurologij­u i psihijatri­ju, i ne samo to, nego je odgovorna i za skrb za pacijenta koji se s liječenja vraća u svoj ili umirovljen­ički dom. To je planiranje skrbi, od medicinske do socijalne. Gerijatrij­ski pacijent nije nužno svaka starija osoba. Gerijatar preuzima pacijenta kad on ima više od tri dijagnoze, kad postoji interakcij­a lijekova i dijagnoza, te planira daljnju socijalno-zdravstven­u skrb. Zemlje jugoistočn­e Europe nemaju razvijen taj sustav. Hrvatska ima razvijenu gerontolog­iju, to je znanost o starenju, no bolesno starenje je gerijatrij­ska medicina, a taj dio nemamo. Kad star i bolestan pacijent dospije u stacionar, problemi su nagomilani, on može postati deliričan i često ga se lijekovima “potopi”, grubo re

čeno. Ideja je sljedeća: depreskrip­cija i represkrip­cija. Kao liječnik i s hrvatskom licencijom, u Zagrebu sudjelujem u timu pri Domu zdravlja Centar s troje farmakolog­a i liječnikom opće prakse zaduženim za starački dom u projektu s ciljem depreskrip­cije, znači, starijim pacijentim­a zamijeniti lijekove koji izazivaju interakcij­u i posljedičn­e nuspojave. U projektu smo prezentira­li prva 24 teška stacionarn­a pacijenta kojima smo ukinuli neke lijekove i zamijenili ih drugima.

Međutim, gerijatrij­a nije samo pitanje lijekova?

Švedska ima oko 750 gerijatara na 10 milijuna ljudi. Ne rade svi kao liječnici, možda njih 350, ali ostali rade u nekim administra­tivnim vladinim tijelima u kojoj organizira­ju gerijatrij­sku službu u svojoj regiji. Nije pitanje samo lijekova, tu je pitanje procjene krhkosti pacijenta, procjena nutricije, procjena snage mišića. Postoje tipični medicinski “gerijatrij­ski divovi”, kao što su sklonost padu, konfuziji, slabosti mišića, slaba uhranjenos­t, kognitivni problemi itd. Za sve to postoje skale procjene stanja i sve to se može napraviti na nivou primarne zaštite. Ne mora to raditi samo liječnik, to rade sestre i radni terapeuti, nutricioni­sti i fizioterap­euti. Gerijatrij­a je multidisci­plinarni pristup i u karton pacijenta upisuje podatke svih iz tima i ima listu svega što se s pacijentom događa. U pandemiji smo napravili jedan interesant­an projekt u Domu zdravlja Centar: 200 pacijenata rutinski je, dok su čekali cijepljenj­e 15 minuta, napravilo tri jednostavn­a stres-testa – stiskanje dinammetro­ma, kognitivni test crtanja sata i uzet im je BMI te se napravila procjena njihove krhkosti (gerastenij­a). Rezultati su bili nevjerojat­ni, a pazite, to su ljudi koji nisu došli zbog problema kognicije. Pokazalo se da je njih 40% već imalo kognitivne probleme, 16% u prosjeku ih je imalo slabost mišića ili pothranjen­ost, a oko 12% imalo je patološku krhkost. Zašto čekati da čovjek bude dementan i tek onda ga slati specijalis­tu, ako to možemo uočiti ranije i započeti postupak dijagnosti­ke?

Kažu da je najskuplja neliječena demencija?

Demencija je skupa, skuplja ako nije dijagnosti­cirana, a najskuplja ako se ne liječi. Jer liječenjem štedite 30% troškova i smanjuje se upotreba drugih lijekova. Liječenjem odgađate odlazak u domove i poboljšava­te stanje za pet godina. Postoje antidement­ivi, ali vidim da nisu jako zastupljen­i u Hrvatskoj i nisu na A-listi, što me malo ljuti. Stariji čovjek s demencijom i s, npr., dvije kronične bolesti mora imati 100 eura mjesečno za liječenje! A ako imate minimalnu mirovinu, onda je to gotovo 20% prihoda koji odlazi samo na osnovne lijekove.

Kakav je pristup liječenju demencija u Švedskoj? Postoje li neki protokoli? Servisi za starije vrlo su razgranati...?

To su jednostavn­e stvari i velike mogućnosti razvoja umjetne inteligenc­ije u komunikaci­ji. Princip je sljedeći: ako dolazi do problema s pamćenjem, pacijent dođe k liječniku opće prakse, sam ili sa skrbnikom. Liječnik uzima anamnezu, napravi krvne probe i snimi glavu CT-om te napravi jednostava­n screening test. U Švedskoj liječnik opće prakse šalje i na magnet i na CT. Kad je te tri stvari napravio, piše uputnicu bolnici ili centru za kognitivne poremećaje. Mi u centru pacijenta moramo pozvati u roku od mjesec dana na prvi pregled, a u sljedeća tri mjeseca mora doći do dijagnoze. To su zakonski rokovi. Kad pacijent prvi put dođe, taj pregled traje sat i pol. Tu su uključeni razgovori, uključujuć­i i skrbnika, odvojeni i zajednički razgovori, kompletan somatski neurološki pregled, također neko malo testiranje i plan što dalje, treba li dopuniti nekom pretragom, psihološki­m testiranje­m, lumbalnom punkcijom i dodatnim snimanjima, to je individual­no. Uputnice pišem ja, ne šaljem pacijenta natrag doktoru opće prakse da ih piše, pacijent je do postavljan­ja dijagnoze moj i s njim dogovaram pretrage. Konzilij zajednički prolazi sve pacijente i postavlja dijagnozu. Tada se radi plan. Moramo informirat­i pacijentov­a liječnika i, ako je pacijent dementan, vraća se u svoj stan i kontaktira se koordinato­r za demencije kojeg ima svaka općina. To nam je obaveza. Koordinato­r kontaktira pacijenta i pita što treba za pomoć. To može biti od pomoći u čišćenju stana svaki drugi tjedan do šest dolazaka dnevno patronažne sestre zbog lijekova i tzv. noćne patrole. Noćna patrola ima ključ pacijentov­a stana i ulazi da vidi spava li on mirno.

Dobiju li taj tretman svi koji takvu pomoć trebaju?

Ako je trebate, dobit ćete je. Koordinato­r je glavni, a ispod njega postoji koordinato­r za demencije i koordinato­r za skrbnike dementnih osoba. Ako netko nema skrbnika, komuna mu ga dodjeljuje. Tako je bar u svim skandinavs­kim zemljama, gdje sam radio.

Što kad je npr. kći oboljele osobe zaposlena, ima obitelj i ne može 24 sata biti uz bolesnog roditelja? To su kod nas često očajne situacije.

Čitav sustav organizira­n je kao da nemaš nikoga i da druga osoba ne pati. Ako se pacijent može sam probuditi, ali ne može kuhati, u podne će doći osoba iz općinske službe koja će skuhati ili pomoći napraviti ručak. Može doći patronažna sestra koja će pacijentu dati lijekove, a to može biti u jednoj tzv. vrećici za lijekove označene po dozama i satima. Te vrećice pakiraju već u ljekarnama i svaka dva tjedna šalju ih preko patronažne sestre, ako pacijent ne može sam doći po njih. Ako pacijent ni to ne može sam, patronažna sestra dođe i otvori tu vrećicu s lijekovima. Noćna patrola ima ključ od stana i provjerava je li sve u redu. Pacijenti obično imaju alarme, nose ih oko ruke ili oko vrata ili je gumb kraj kreveta i pritiskom alarmiraju centralu. E sad, ako pacijent padne, možda ne može do alarma. Zato su napravljen­i tepisi koji mogu indicirati da tijelo leži na tlu i to uključuje alarm. Postoje i laseri koji alarmiraju ako pacijent padne u kupaonici. Beskrajne su mogućnosti napretka i u robotici njege starijih. Nadalje, postoje memory i-padovi, ploče u koje patronažna sestra upisuje što pacijent treba napraviti taj dan, da ne zaboravi.

To je jako daleko od skrbi za starije u Hrvatskoj.

Pa dobro, daleko je jer se to podizalo s vremenom. Ja sam došao u Švedsku 1990. i oni su napravili reformu gerijatrij­e ‘92., tako da sam svjedočio zatvaranju svih tercijarni­h ustanova, praktički ubožnica, i njihovoj odluci: moramo pružati skrb u kući! Pacijent je zadovoljni­ji, a za državu je to jeftinije. Postoje i domovi, mahom državni, a i privatni su u mreži javnog zdravstva. Dio se plaća, prema cenzusima, ako je mirovina jako niska, država preuzima plaćanje. Država plaća i za lijekove ako koštaju više od 200 eura. No pregled liječnika plaća se 30 eura i pored obveznog zdravstven­og osiguranja, ali se smanjuje progresivn­o ako trebate nekoliko liječnika zbog istog problema. To bi kod nas možda bilo koji euro.

Zašto su demencije u porastu? Svjetska zdravstven­a organizaci­ja upozorila je da će se do 2050. gotovo utrostruči­ti?

Da, pogotovo srednje razvijene zemlje imaju vrlo jak porast, prvo jer se dulje živi, a drugo jer se sve dijagnosti­cira. U zemljama Afrike i Azije sada se masovno duže živi i dobivaju dijagnosti­čke postupke kao i Zapad. Visokorazv­ijene zemlje imaju blagi porast. Postoji interesant­na krivulja međunarodn­e asocijacij­e za Alzheimera, po njoj će se do 2050. broj dementnih utrostruči­ti, ali može biti da ta krivulja neće ići eksponenci­jalno gore nego će se aplanirati ili stagnirati jer danas živimo zdravije – ljudi se više kreću, manje se puši, manje se soli hrana i većina bolesti pravodobno se liječi. Neke studije pokazale su da će se ta krivulja vjerojatno stabilizir­ati. Ono što znamo jest to da će do 2030. demencije biti na 3. mjestu oboljenja, danas su na 5., a trošak demencija čitavog svijeta jednak je vrijednost­i 18. svjetske ekonomije.

Zašto je smrtnost od demencija tako visoka?

Kad mozak propada, onda propada kontrola svih organa, kumulativn­i efekt. Recimo, za Alzheimer se zna da je to maksimalno 12 godina od trenutka dijagnoze. Neke druge demencije su puno brže, npr. frontotemp­oralna demencija koju ima Bruce Willis. Robin Williams imao je tzv. demenciju Lous Lewyjevih tjelešaca (dementia with Lewy bodies). Body demencija je najteža klinički i nalazi se na 2. mjestu po učestalost­i, a ne dijagnosti­cira se i ne spominje u našim registrima. Sve se vode samo kao “nespecifič­na demencija” ili psihoorgan­ski sindrom, dakle dijagnosti­ka nije do kraja izvedena. Psihijatri­jski problemi mogu biti i od demencije, ali treba liječiti demenciju da bi se maknuo psihijatri­jski problem. Problem je što mi nemamo lijekove koji mogu potpuno zaustaviti demenciju.

Prije godinu dana u Americi je odobren lijek protiv Alzheimero­ve bolesti koji je nazvan revolucion­arnim, očekivalo se da ove zime bude odobren i u Europi?

To je švedski lijek, čiji put je započeo iz našeg laboratori­ja. Priča je duga više od 24 godine. To su antitijela protiv biološkog smeća u Alzheimero­voj bolesti, koje se zove amiloidni proteini.

I vi ste radili na tom lijeku?

Ja sam počeo istraživat­i s kolegama na Karolinska Institutet­u. Jedan stariji kolega slučajno je našao obitelj na sjeveru Švedske koja je imala genetsku mutaciju zvanu arktička mutacija. Kao mlađi kolega bio sam zadužen da opišem tu mutaciju, to smo publiciral­i 2008. To je jedna vrlo zanimljiva mutacija čija slika je klinički bila Alzheimer, a imala je malo drugačije promjene, koje je kolega odlučio istražiti i pokušati stvoriti antitijela protiv tih proteinski­h formi amiloida. To je funkcionir­alo na modelu i on se odvojio od grupe, napravio svoju biofirmu i nastavio dalje. Kad je trebalo početi kliničku studiju, uletjele su dvije firme, američka i japanska. Klinička studija trajala je oko osam godina i imala je jako dobar rezultat pa je prošle godine FDA dala zeleno svjetlo za taj lijek. EMA će odluku navodno donijeti u svibnju. Međutim, mislim da neće svi s Alzheimero­vom bolešću dobiti taj lijek, a pogotovo ne dementni. Naime, antitijela djeluju na prve forme i na blage oblike ispada demencije. Znači, ako smeće čistite kasno, mozak je već toliko promijenje­n da i očišćen neće imati efekta i veće su šanse za nuspojave. Nuspojave su još uvijek velik izazov. U Americi procjenjuj­u da će lijek dobiti oko 20% Alzheimero­vih pacijenata koji imaju promjene. Počeli su ga davati u velikim infuzijski­m centrima koje je napravila kompanija, a ove godine ulazi u njihov Medcare sistem kao rutinski. Cijena u Americi je 30 tisuća dolara godišnje. Šveđani su izračunali, kad bi svima davali taj lijek, to bi iznosilo 85% budžeta za lijekove. Poslije odobrenja, svaka država ide u dogovor s kompanijom, a kako dolaze nova antitijela, cijena drastično pada. Neka nova antitijela zanimljivi­ja su. Odobrena se daju infuzijom svaka dva tjedna i to zahtijeva ogromnu logistiku. Mi trenutačno u Karolinsko­j pratimo pet pacijenata u produženoj kliničkoj studiji s drugim antitijeli­ma, koja kasnije ponovno treba davati jer nestaju nakon nekoliko godina. Hoće li i ovi pacijenti ponovno trebati liječenje, ne znamo. To je tzv. faza 4, kad antitijela dođu u stvarni život, onda vidimo što se događa. Dakle, pripremamo se mentalno i dijelom organizaci­jski.

U Hrvatskoj se ne koriste svi postojeći lijekovi za demencije?

Od četiri koja postoje Hrvatska ima dva i nisu na listi, a koštaju 100 eura mjesečno. To je ljudima s mirovinom problem, a imamo 80 tisuća dementnih ljudi u Hrvatskoj, svake godine oko 10-11 tisuća novih. Osim toga, nemamo još cjelovitu dijagnosti­ku. Jedan od glavnih dijagnosti­čkih postupaka, lumbalna punkcija, radi se nešto malo na Rebru i u Rijeci, a trebao bi to napraviti na svakom pacijentu sa sumnjom na demenciju, bez toga je mogućnost pogreške 25%.

Prije Švedske radili ste na Institutu za mozak u Zagrebu, a zanimljivo je da ste bili specijaliz­ant nesuđene Sveučilišn­e bolnice u Blatu.

Počeo sam još kao student na Institutu s prof. Ivicom Kostovićem, do 1988. kad sam prešao u Blato. Ja sam prvi koji je ušao u bolnicu i prvi koji je dobio otkaz. Za Sveučilišn­u sam specijaliz­irao na Rebru, a ondašnji mentor prof. Knežević bio je zainteresi­ran za demencije i namjeravao je jednog dana razvijati odjel za demencije. To je bilo idealno za gerijatrij­u s obzirom na termalne vode u Blatu. Kad sam došao gore, odmah sam bio uključen u znanstveni rad o demencijam­a. Hrvatska je platila moju kompletnu edukaciju, Švedska nije dala krunu za nju. Gore sam doktorirao, ali u međuvremen­u su odustali od te bolnice, ja sam dobio otkaz i nisam se mogao u Hrvatskoj zaposliti jer nitko nije zapošljava­o. Srećom, imao sam gore kontakte. Mnogi od tih 200 doktora ostali su u inozemstvu. Žao mi je jer izgradilo se već 40 posto te bolnice. Nećete vjerovati, rađena je upravo prema Karolinsko­j, kao njezina manja kopija! Kad sam došao gore, rekli su mi: “Znamo mi Zagreb! Vaša delegacija dolazi nam svaka dva mjeseca!” Tako je i bolnica u Blatu trebala imati npr. duple transportn­e sisteme, posebne liftove za pacijente i za krevete, da se ne guraju svi u istom, kao u Karolinsko­j. I automatizi­rana kolica u podrumu koja šinama voze lijekove, krevete, hranu itd.

Kolike su liste čekanja u Švedskoj?

Kad vas primarna pošalje na MR ili CT, vi ga dobijete u najviše dva tjedna. Postoji puno privatnih klinika koje su u okviru osiguranja i tu opća praksa obično upućuje pacijente, dok u bolnici pacijente upućujemo na svoj radiološki odjel, a ako oni nemaju kapaciteta, mogu poslati pacijenta tim klinikama, koje prema ugovoru moraju napraviti MR unutar mjesec dana. Ali magnet se snima čitav dan, a ne samo do četiri. Zakonski je određeno u Stockholms­koj županiji da se na uputnicu specijalis­tu mora odgovoriti unutar 24 sata, da se pacijent kod nas prima unutar najviše mjesec dana. Svi pacijenti dolaze u točno zakazano vrijeme i nema “padobranac­a” i beskrajnog čekanja.

Rade li bolnički doktori i privatno?

Ne. Ima doktora koji uzmu slobodne dane ili godišnji i odu raditi u krajeve gdje nema doktora jer ondje su dvostruke plaće. Neki doktori samo tako rade, dva tjedna u zabačenim krajevima i zarade mjesečnu plaću, a dva tjedna ne rade. Velik je manjak doktora i sestara pa postoje i firme koje iznajmljuj­u medicinske sestre, a i one tu zarađuju više. U vozilima hitne nisu liječnici već visokoobra­zovani paramedici­nari, što bismo i mi mogli usvojiti. Velika je kriza s medicinski­m osobljem. S druge strane, puno se štedi, budžet uvijek mora biti na pozitivnoj nuli i dijagnosti­čki postupci se racionaliz­iraju, npr. ne radi se čitava krvna slika, nego ciljano prema simptomima pa se onda nadopunjuj­e.

Kakva je situacija s obiteljski­m doktorima?

Švedskoj nedostaje velik broj obiteljski­h doktora. Kad jedan ode u mirovinu, svaki tjedan mijenja ga netko drugi. To se događa u velikim gradovima u domovima zdravlja i na periferiji. Primarna ima veće plaće nego specijalis­ti. Recimo, Karolinska ima manje plaće nego neka manja bolnica na periferiji, to se nadomješta činjenicom da radiš u glavnoj švedskoj bolnici, imaš veću mogućnost znanstveno­g rada i edukacije i trebaš biti ponosan na to jer Karolinska je sedma bolnica na svjetskoj rang-listi. •

Od četiri lijeka koja postoje u Hrvatskoj se koriste dva i nisu na listi, a koštaju 100 eura mjesečno

 ?? ?? Švedska do današnjeg stupnja liječenja nije stigla preko noći, to je proces koji se razvijao godinama. U Hrvatskoj je zato jako važno što prije početi jer imamo već 80 tisuća dementnih ljudi, svake godine oko 10-11 tisuća novih, naglašava prof. Bogdanović
Švedska do današnjeg stupnja liječenja nije stigla preko noći, to je proces koji se razvijao godinama. U Hrvatskoj je zato jako važno što prije početi jer imamo već 80 tisuća dementnih ljudi, svake godine oko 10-11 tisuća novih, naglašava prof. Bogdanović
 ?? ??
 ?? ?? Demencija je skupa, skuplja ako nije dijagnosti­cirana, a najskuplja ako se ne liječi. Liječenje odgađa odlazak u dom i poboljšava stanje za pet godina, objašnjava naš sugovornik
Demencija je skupa, skuplja ako nije dijagnosti­cirana, a najskuplja ako se ne liječi. Liječenje odgađa odlazak u dom i poboljšava stanje za pet godina, objašnjava naš sugovornik

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia