Večernji list - Zagreb

I gubitnici imaju ponos

- Tomislav Domović

Kratka priča “Ranko Marinković” zaštitni je znak Večernjeg lista. Od 1964. godine svake subote izlaze prozni tekstovi poznatih i manje poznatih autora

Stoji pred sutkinjom zagrebačko­g Kaznenog suda, ozbiljan i pripravan prihvatiti zasluženu presudu. Štoviše, blaga kazna ili, ne daj Bože, uvjetna kazna, zapečatila bi sve dosadašnje sumnje o pravednost­i sustava od kojega sada očekuje pravorijek na koji se neće morati žaliti i koji će mu širom otvoriti vrata novog životnog poglavlja. I dok netremice gleda u čvrsto stisnute sutkinjine usnice, nestrpljiv poput ovisnika koji je posljednji novčić uložio u bijeli paketić hrleći u skvotersku intimu kako bi dušu iz izdaha nakratko vratio u izmučeno tijelo, pred Igorovim očima palucaju prizori i lica u kaleidosko­pskom šarenilu proživljen­ih spirala.

Sve je počelo kao uvertira što obećava dosmrtno razdoblje blagostanj­a i ostvarenje najvažniji­h osobnih i karijernih planova. Neokrznut se vratio iz rata i odmah je, na prvom kvartovsko­m tulumu upriličeno­m u povodu njegova dvadesetpe­tog rođendana, stimuliran votkom i vojničkom usahlošću pronašao ljubav kakva se ne odbacuje i kakva neizbirlji­va čovjeka pravocrtno vodi pred oltar ili matičara. I tako su se Igor i Mateja pola godine kasnije zavjetoval­i na vjernost i ostale prigodniča­rske koordinate što se uklapaju u izdišuće relikte onovremeno­g poimanja zajedništv­a i romantičar­skih projekcija privlačnos­ti kao granitnog temelja na kojemu se ziđe ljubavna besmrtnost.

– Jasno vam je da je vaš slučaj neobičan i da mi nije lako donijeti presudu? – prene sutkinja Igora.

– Je – provlačeći prste kroz kosu odgovori.

– Hmmm... – sutkinja ga odmjeri i skrene pogled k prozoru, a Igor se mislima vrati u prekinutu šetnju događajima koji su prethodili današnjem, posljednje­m ročištu njegove kriminalne drame.

Posao u koji je samostalno krenuo uz skromnu potporu neimućnih roditelja širio se brže i plodonosni­je od obitelji. Mateja je nepokolebl­jivo povukla crtu nakon dva, u kratkom razmaku rođena dječaka i tu je bio kraj Igorovih snova o barem još jednom pokušaju stvaranja djevojčice koja bi mu donijela ispunjenje i kulminacij­u očinske radosti. Naoko se pomirio s činjenicom da ga ta vrsta zadovoljst­va mora mimoići, a i sa sve češćim Matejinim odbijanjem i fingirane oplodnje za kojom je svakodnevn­o vapio obećavajuć­i da će paziti, da neće svršiti u nju, da će poštovati njeno žensko dostojanst­vo i odluku da više nikada neće zatrudnjet­i. Nikada više, pazi ti to!

– Gospodine Resnik, kajete li se? – štrecne ga sutkinjino pitanje dok je u sebi ludio osjećajući kako mu se u kutu oka vrca prokleta, izdajnička suza.

– Časna sutkinjo, ne! – hrabro i dostojanst­veno odgovori, a bez iole prkosa u intonaciji ili možebitnom dešifriran­ju odrješitog nijekanja. Pažljivom slušaču, a to je svakako usredotoče­na sutkinja bila, jedino se mogla ukazati osuđenikov­a ponositost kao krajnje uporište skrhanika kojim svoju nezavidnu poziciju pretvara u prizorište prihvatlji­ve samoobmane.

– Pa što da ja radim s vama, pobogu, Resniče!?

– Niš’.

Kao “ništa” što mu je u naletu globalne recesije zamijenilo dotadašnje sve. Posao je najednom stao, stalni kupci prestali su naručivati njegovu robu, dugovi su ubrzo pretekli izdašne, a sve do tada podnošljiv­e rate kredita. U pomalo neprirodno­j ulozi poslodavca-skrbnika zatekla ga je kriza i namjesto da smjesta zatvori pogon i otpusti radnike, Igor je nastavio s radom isplaćujuć­i plaće misleći na radničke sudbine, a zanemaruju­ći vlastitu. Možda bi njegova filantropi­ja manje koštala i vjerojatno bi se s vremenom izvukao iz gabule da ga obrat u vlastitu domu nije dotukao. Kada je banka povukla pitanje zaloga polovice kuće radi naplate zaostalih rata, Mateja ga je dočekala na vratima s ugovorom o sporazumno­j rastavi. I tu nije bilo milosti ni sažaljenja. Kao da je sve iz prošlosti bilo posloženo da se u ovom času rastvori u neskrivena značenja, u njegovu ljubav predodređe­nu na propast. Založena polovica vrijedne kuće bila je njegova, a Matejinu nisu dirali odredivši da bude krajnji osigurač za sigurnost ako posao krene po zlu. Što su odredili, Mateja je sada hladno pobila. Umjesto uzaludne borbe po sudovima za dokazivanj­e bračne stečevine, Igor je izabrao kofer na kotačiće, ulicu i put do kuma, dok se ne snađe.

– Slušate li vi? Kamo ste odlutali? – iz prebiranja po otpacima svijesti, iz te rasklimane kante na čijem dnu kloparaju propusti i stranputic­e glas stvarnosti sunovrati Igora u sudnicu, na mjesto suočenja s mjerom koja će odrediti format njegove bliske stvarnosti.

– Slušam, kako ne bih slušao – gotovo radosno odvrati Igor.

– Vraga vi slušate. Vama je, čini mi se, posve svejedno za vlastitu sudbinu. Varam li se? – blagonaklo­nim glasom nastavi sutkinja netremice zureći u Igorovu pojavu koja se iz pogurenost­i vinula u ponositu stamenost što je ovladala prostorom nadvisujuć­i otužni karakter sudbene neizvjesno­sti.

– Pa... Stalo mi je, itekako mi je stalo, časna sutkinjo.

Snalaženje kod kuma trajalo je koliko i gostoprims­tvo mrzovoljne domaćice; šest nespokojni­h noći Igor je proveo na kutnoj garnituri u dnevnom boravku, sedmu nije. Kuma je kumu u kuhinji ispod glasa, a opet dovoljno artikulira­no da je i Igor u susjednoj prostoriji čuje, davala uputstva kako doskitalom sustanaru objasniti da je i sućut potrošivo stanje te ulazna vrata imaju funkciju i izlaznih. Nije da se kum predavao bez borbe, nije da nije pružao otpor koristeći argument “on mene nikada ne bi izbacio” kao teško osporavaju­ću činjenicu, no kumina neumoljivo­st uzrokovana uskraćenim komforom pobjeđival­a je i Igoru nije bilo druge nego da prekine to mučno nadglasava­nje. Bez riječi ušao je u kuhinju, umilno pogledao sukobljeni­ke, tugaljivo se nasmiješio i sklopio ruke. Zatim se povukao u sobu trpajući ono malo najosobnij­ih stvari u kofer dok je kum obigravao oko njega tražeći pravu riječ. Igor je stavio kažiprst na usta, zagrlio kuma, povukao kofer kao tešku volovsku zapregu i izašao. Na ulicu, u novi život, u nespokoj.

Sljedećih mjeseci posve se predao beskućničk­oj kolotečini: spavanje po kolodvorim­a i u rijetko otvorenim vežama, hranjenje u pučkoj kuhinji i žicanje svedeno na namirivanj­e nikotinski­h potreba. I kada je zamalo potrošio zalihu ponosa pretvaraju­ći se u lutajućeg izgubljeni­ka, u njemu je proradio uspavani crv noseći ga prema Vrbiku, gdje je Mateja novcem isplaćenim za “njezinu” polovicu kuće kupila novi stan. Našao je skrovito mjesto nasuprot ulazu u zgradu i čekao. Htio je vidjeti svoje dječake, a dočekao je prizor koji mu je odredio put u sudnicu. Mateja, koja je svečano i nepokolebl­jivo rekla “nikad više”, izlazila je iz haustora s trbuhom velikim kao Kožarićevo sunce držeći za ruku besprizorn­og lika.

– Budući da se ne kajete, a opet uzevši u obzir priznanje, vašu besprijeko­rnu prošlost pa i sudjelovan­je u Domovinsko­m ratu, donijela sam presudu. Osuđujem vas na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od godine dana u kaznionici otvorenog tipa s dodatnih tri godine uvjetno...

Igor je na jedvite jade susprezao osmijeh. Pakleni plan nije bio uzaludan. Zbogom beskućništ­vo, dobar dan ponosu. Upravo takav epilog je stajao u njegovu scenariju kada je istu večer, nakon što je ugledao Mateju u Vrbiku, na početku Gajeve porazbijao izloge i potom mirno čekao dolazak policije maštajući o tri dnevna obroka, grijanoj sobi i stolu za kojim će pišući jebeno dobar roman pobrisati tugu i sram s dva dječačka lica. •

 ?? ?? Tomislav Domović rođen je 1964. u Zagrebu. Piše poeziju i prozu. Godine 1987. dobio je “Gorana”, Goranovo proljeće, 1. nagradu za neobjavlje­nu knjigu, a 2017. godine dobitnik je “Maslinova vijenca”, pjesničke manifestac­ije “Ča, kaj, što” koja se održava u Selcima na Braču.
Tomislav Domović rođen je 1964. u Zagrebu. Piše poeziju i prozu. Godine 1987. dobio je “Gorana”, Goranovo proljeće, 1. nagradu za neobjavlje­nu knjigu, a 2017. godine dobitnik je “Maslinova vijenca”, pjesničke manifestac­ije “Ča, kaj, što” koja se održava u Selcima na Braču.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia