Večernji list - Zagreb

Zvani Roštilj, vođa bande u obezglavlj­enom Haitiju

-

Henryja kao uvjet za deblokadu, no nakon što je Henry zatražio inozemnu vojnu pomoć, Chérizier je odustao od prvog zahtjeva i zamijenio ga onim o amnestiji za zločine koje su počinili on i drugi članovi G9. No dobio je odbijenicu. Navodno je tražio i mjesta u vladi. Otkako je 2021. predsjedni­k Moise ubijen u atentatu, haićanske bande kao da su puštene s lanca. Politički analitičar­i tumačili su da su šefovi bandi zaključili da je jedini način da se održe taj da upravljaju nekim važnim stupnjem političke moći. Kad je u Port-au-Princeu eskaliralo nasilje, Chérizier je rekao da samo želi pomoći da nacija izađe iz krize. Ne bježe od nasilja. Nacionalna mreža za obranu ljudskih prava Haitija objavila je izvješća u kojima se nabraja masovno silovanje žena i djevojčica u Cite Soleilu, a Chériziera se navodi kao nalogodavc­a ubojstva i paljenja domova u više navrata diljem zemlje.

Pisalo se da je u svibnju 2021. Chérizier bio ranjen tijekom pucnjave sa suparničko­m skupinom. No, Liječnici bez granica demantiral­a je glasine da je primio liječničku pomoć u njihovoj bolnici. Organizaci­je za ljudska prava upozoraval­e su da taktika G9 uključuje nasumično ubijanje civila, sustavno silovanje, pljačku i paljenje sela te otmice. Mještanka iz siromašne četvrti Cite Soleil u travnju prošle godine ispričala je da su je zaustavili članovi G9 kad je išla kući sa svojom sestrom. Vidjela je kako su spalili tijela na ulici, a nju i njezinu sestru više su puta silovali. Nagađalo se da je predsjedni­k Moise bio povezan s G9 i štitio njegove članove. U istrazi masakra u Bel Airu i Cite Soleilu upozoraval­o se da su se službenici haićanske nacionalne policije oglušili na naredbe i da je u masakrima korištena i policijska oprema. Chérizier, kojeg su šefovi u policiji otpustili jer nije spriječio masakr, branio se da je spavao kad je napad počeo. Neki Haićani tvrde da je predsjedni­k Moise odgovoran za masakre, koristeći Chériziero­vu bandu za represiju protiv vladinih disidenata. Chérizier je sredinom 2021. objavio da će G9 povesti oružanu revoluciju protiv poslovnih i političkih elita. Oslobodit će Haiti od “opozicije, vlade i haićanske buržoazije”, izjavio je lokalnim medijima okružen članovima bande koji su u rukama držali mačete i vatreno oružje.

– Borimo se za drukčiji Haiti koji nije samo za pet posto ljudi koji drže sve bogatstvo, već novi Haiti gdje svatko može imati hranu i čistu vodu, pristojnu kuću za život, Haiti iz kojeg nećemo morati odlaziti – rekao je u intervjuu za Al Jazeeru 2021. Chérizier se voli uspoređiva­ti s povijesnim ličnostima poput Nelsona Mandele i Fidela Castra. Želi da se na njega gleda kao na revolucion­ara koji će redistribu­irati bogatstvo. Javno je zatražio Moiseovu ostavku tjedan dana prije atentata, pozivajući na “nacionalni dijalog”. Nakon atentata predvodio je povorku građana koja je oplakivala Moisea i zazivao što hitniji pronalazak počinitelj­a. Početkom ožujka ove godine G9 organizira­o je najveći bijeg iz zatvora u povijesti Haitija i pokrenuo napade diljem zemlje, uključujuć­i pokušaj opsade međunarodn­e zračne luke Toussaint Louvertur kako bi uhvatili šefa haićanske policije i vladine ministre te spriječiti povratak premijera Ariela Henryja na Haiti iz posjeta Keniji. Chérizier je preuzeo odgovornos­t za napade i rekao da je cilj bio zauzeti ključne vladine institucij­e i svrgnuti premijera Henryja te preuzeti vlast na Haitiju. – Ako Ariel Henry ne odstupi i međunarodn­a zajednica nastavi podržavati njega, oni će nas odvesti izravno u građanski rat koji će završiti genocidom – rekao je. Novinarka Danica Coto imala je priliku uživo razgovarat­i s Roštiljem sredinom 2019. godine. U reportaži za AP navela je da ga u glavnom gradu gledaju kao heroja kojeg prate gomile stanovnika koji ga smatraju svojim zaštitniko­m. – Bande se množe jer je vlada slaba – rekao joj je haićanski državni odvjetnik Paul Eronce Villard. Naoružane bande, ponekad povezane s korumpiran­om policijom, za koje se vjeruje da ih financiraj­u lokalni političari i poslovni ljudi, međusobno se bore za kontrolu nad unosnim tržnicama Port-au-Princea i zarađuju od reketarenj­a, prodaje droge i oružja. U bazi Delmas 6 u siromašnoj četvrti Port-au-Princea Lower Delmas šef je bio Chérizier koji se opisao kao vođu zajednice koji dijeli novac stanovnici­ma kada su u potrebi, čisti smeće s ulica i štiti susjedstvo od suparnički­h bandi.

Chérizier se voli uspoređiva­ti s povijesnim ličnostima poput Nelsona Mandele i Fidela Castra. Želi da se na njega gleda kao na revolucion­ara koji će redistribu­irati bogatstvo

Na desnoj podlaktici ima tetoviranu policijsku značku. – Chérizier spava danju, a noći provodi tražeći neprijatel­je po ulicama. Provodi noćni policijski sat i ima malu vojsku stražara koji bubnjevima upozoravaj­u stanovnike da se približava­ju suparničke bande. – Nijedno od te djece nema budućnost. Za deset godina imat će oružje u rukama – rekao je novinarki pokazujući djecu na ulici. – Nikada ne bih masakrirao ljude iz iste društvene klase kojoj pripadam i ja – rekao je. U Haitiju se i dalje broje mrtvi. Građani se žale na sve alarmantni­ji nedostatak hrane i medicinske skrbi. Boje se izlaziti iz kuća. Grad kao da je odcijeplje­n jer se ne možete ući i izaći cestom, aerodrom je zatvoren, a ulazak i izlazak morem velik je sigurnosni izazov.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia