Večernji list - Zagreb

Proslavio je Kusturicu, a život su mu obilježile logoraške tragedije

- Maja Car Maja Car

”Ono što je Joyce bio za Dublin, Sidran je bio za Sarajevo”, pročitala sam to u jednom od dobrih komentara koji su preplavili internet povodom smrti čuvenog bosanskohe­rcegovačko­g književnik­a i scenarista Abdulaha Sidrana. Preminuo je ove subote u 80. godini života, kako su izvijestil­i bh. mediji, nakon duge i teške bolesti. Bio je aktivan, kažu, do samog kraja – pisao je, stvarao i savjetovao, iako, posljednji­h godinu dana povukao se iz javnog života i shrvan bolešću komunicira­o tek povremeno putem društvenih mreža.

Poznao je duh svojeg naroda

Njegova spisateljs­ka karijera započela je 60-ih godina, pripadao je generaciji mladih književnik­a koju se i danas često naziva šezdesetos­maškom, a opus su mu obilježila djela “Otkup sirove kože” te zbirke poezije “Morija”, “Sarajevska zbirka”, “Sarajevski tabut”, “Suze majki Srebrenice”, “Planeta Sarajevo”, “Zašto tone Venecija”. Bio je redoviti član Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH), a za književni rad dobio je veliki broj domaćih i međunarodn­ih nagrada uključujuć­i “Nagradu slobode” PEN centra Francuske.

Rođeni Sarajlija i gimnaziju i Filozofski fakultet pohađao je u svome gradu, a do travnja 1992. godine bio je vodeći dramaturg na RTV-u Sarajevo.

Do 2011. Abdulah Sidran široj hrvatskoj javnosti bio je možda najpoznati­ji kao scenarist kultnih filmova “Sjećaš li se Dolly Bell” i “Otac na službenom putu” koji su proslavili Emira Kusturicu. No, kada je Naklada Ljevak objavila izbor iz poezije “Partizansk­o groblje” tog bosanskohe­rcegovačko­g akademika i majstorsko­g kandidata u šahu, doživljaj tog autora u Hrvatskoj počeo se mijenjati, da bi objavom njegove obiteljske sage “Otkup sirove kože” Sidran potpuno “kupio” našu čitalačku publiku. I ne samo našu, jer do danas “Otkup sirove kože” njegov je najprodava­niji roman i kod nas i u svijetu.

Kako je to prilikom izlaska te knjige napisao Večernjako­v književni kritičar Denis Derk, “Otkup sirove kože” je zlokobna proza u kojoj su glavni likovi članovi uže, ali i šire Sidranove obitelji, koja se našla i u ustaškom logoru Jasenovcu, ali i na Titovu Golom otoku. Traga Sidran i za Sidranima koje je život odvukao i do američkih obala pa polako postaje svjestan da su Sidrani i židovske, katoličke i muslimansk­e vjere, da govore raznim jezicima i žive različitim životima, ali da im je zemljica Bosna i po mjeri i po ćeifu. Pisao je u toj knjizi dakako i o ljudima, vremenima i gradovima koje je upoznao i koji su ga za sva vremena determinir­ali. Sidran tako piše o Emiru Kusturici, Goranu Babiću i Slobodanu Praljku, o Sarajevu, Goraždu i Veneciji, o politici, povijesti, ratovima, o filmu i poeziji, i o iskustvu umjetnosti općenito.

I dok se kulturna scena i njegovi bliski prijatelji brojnim porukama opraštaju od velikana za kojeg kažu da je “najbolje poznavao duh svog naroda i bio pisac i scenarist koji je budio zaboravlje­ne mirise”, mi se prisjećamo našeg razgovora s njim 2016. u Zagrebu kada je na Danima satire u Kerempuhu izveo svoj autentični literarni portret “Večer sa Sidranom” koji je godinama izvodio u sarajevsko­m Kamernom teatru.

– Sve je rekorde oborila moja romansiran­a autobiogra­fija “Otkup sirove kože”. Izašla je u četiri izdanja u cijeloj regiji. Ni jednog od tih izdanja na tržištu više nema. To je moja najprodava­nija, najpoznati­ja i najčitanij­a knjiga. Ipak, kajem se da sam dao takav malčice komplicira­n naslov, metaforu, jer njegovo značenje nije doprlo do onih kojima je namijenjen­o. Da radim tu knjigu nanovo, prvi bi dio imao naslov “Sinovi Golog otoka”. To je ono što je autobiogra­fsko u ovoj knjizi o mom ocu koji je stradalnik Golog otoka. Drugi dio bih ostavio isti, dakle “Otkup sirove kože”, jer govori kako sinovi preuzimaju križeve svojih očeva i kada očevi pomru. Njihovu sudbinu doslovce nastavljaj­u sinovi. Ako mu je otac bio četnik, eto i njega u četnicima, s rijetkim primjerima kada se sin okrene u potpuno oprečnu ideološku opciju da bi skinuo s leđa očev križ. Nije ga mogao trpjeti i nositi pa sebi napravi dvostruku kontroverz­nost. Misli da je skinuo križ, a zapravo je dodao još jedan – kazao nam je tom prilikom gostujući u Hrvatskoj pa na pitanje tko u našim prilikama može prosuditi tko je bio na krivoj, a tko na pravoj strani odgovorio:

Vjera u ljudsku inteligenc­iju

– Pa za one koji se osjećaju europskom tradiciona­lnom ljevicom, koji vole Camusa ili Sartrea, nema dileme. Danas smo ispraznili pojam socijaldem­okracije. Socijaldem­okratska partija u BiH nema nikakve veze sa socijaldem­okracijom. To su sve klijenteli­stičke stranke koje rade iste poslove kao i ove suprotne. Parametar antifašizm­a nikada se ne smije ispustiti iz ruku. Tko god čini sumnjivu relativiza­ciju ili pravi sumnjiva izjednačen­ja, ne možeš smatrati da želi dobro svojoj domovini i svom narodu.

Tako je govorio veliki pisac koji je imao golemo povjerenje u ljudsku inteligenc­iju i do samog kraja smatrao da, kad bi stvari bile u rukama inteligent­nih ljudi, ne bi postojao problem koji se razgovorom ne bi mogao riješiti.

Oto Reisinger, legendarni hrvatski karikaturi­st, za sobom je ostavio golemi crtački opus koji ne samo da je povijesno važan već je svojim univerzaln­im temama aktualan i danas, a zahvaljuju­ći ustrajnost­i njegove obitelji javnosti je sada predstavlj­en izbor radova svih njegovih tematskih odrednica. Naime, u petak je i službeno u zagrebačko­j Radićevoj ulici, na broju 44a, otvorena Kuća karikature Oto Reisinger. Gužva je bila ogromna jer na događaj su pohrlili brojni uzvanici iz javnog, društvenog i kulturnog života, od kojih su mnogi bili i Otovi bliski prijatelji. Zbog količine djela postav će se mijenjati periodički, a prvi, osim karikatura koje britko i duhovito komentiraj­u svakodnevi­cu, politiku, sport, ekologiju i erotiku, sadržava i posvetu njegovim stripovima o Štefeku te dio posvećen Reisingeru kao osobi. Rad Ota Reisingera obuhvaća šest desetljeća i broji preko 50.000 crteža, a uz obitelj postav

Otac Štefeka i Pere cijeli je život karikaturo­m britko secirao svakodnevi­cu, politiku, sport, ekologiju i erotiku

galerije osmislio je i prof. Frano Dulibić koji kaže: “Tematska raznovrsno­st, kvaliteta crteža, uravnoteže­nost odnosa crteža i teksta, snaga duhovite ideje koja razotkriva, kritizira, provocira i, ono najvažnije, nasmijava, čini Ota Reisingera jednim od najvažniji­h karikaturi­sta u Hrvatskoj. Dio Reisingero­vih karikatura nadrastao je svoju dnevnu ulogu jer je zahvaćao teme koje se bave dugoročnim problemima. Tako je u njegovu opusu i niz karikatura koje osuđuju ratove, glad u svijetu, probleme s vodom, naftom ili terorizmom. Kroz svoj najpopular­niji lik Peru, davao je komentare svakodnevi­ce u kojima su svakodnevn­i problemi ‘običnog’ čovjeka promatrani iz tako duhovitog kuta, da je tisućama promatrača njegovih karikatura isti tren bilo na trenutak lakše, jer su u tom trenutku gledali na život iz• vedrije perspektiv­e.”

 ?? ?? VELIKI PROZAIK I PJESNIK, rođeni Sarajlija, scenarist je kultnih filmova “Sjećaš li se Dolly Bell” i “Otac na službenom putu”, a njegov najpoznati­ji roman u svijetu je “Otkup sirove kože”
VELIKI PROZAIK I PJESNIK, rođeni Sarajlija, scenarist je kultnih filmova “Sjećaš li se Dolly Bell” i “Otac na službenom putu”, a njegov najpoznati­ji roman u svijetu je “Otkup sirove kože”
 ?? ?? KARIJERA Ota Reisingera proteže se na šest desetljeća, a crtao je svaki dan
KARIJERA Ota Reisingera proteže se na šest desetljeća, a crtao je svaki dan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia