Večernji list - Zagreb

Obavljajte preglede - i omogućite glasanje

- Romana Kovačević Barišić

Ministar Vili Beroš dao je jučer preporuku ravnatelji­ma zdravstven­ih ustanova da na dan izbora 17. travnja rad organizira­ju tako da se u cilju osiguranja kontinuira­ne zdravstven­e zaštite pacijentim­a omogući planirana i potrebna zdravstven­a skrb, a radnicima istovremen­o omogući ostvarenje biračkog prava. Budući da je izborni dan neradni, zdravstven­im radnicima rad 17. travnja bit će plaćen kao rad blagdanima, odnosno uvećan 150%. Naime, izbori su raspisani usred tjedna, a Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor u članku 5. određuje da taj dan postaje neradan.

Ministar podsjeća da je Državno izborno povjerenst­vo prošlog tjedna izdalo priopćenje u kojem je poslodavce pozvalo da na dan izbora za zastupnike Hrvatskog sabora organizira­ju poslovne procese, ovisno o prirodi posla, smjenskim radom, radom u više timova i sl., kako bi zaposlenic­i koji rade tog dana, ostvarili svoje biračko pravo. To je, međutim, posebno osjetljiv problem u zdravstvu jer je tog dana tisuće bolesnih ljudi naručeno na razne specijalis­tičke preglede, dijagnosti­čke pretrage ili na planirane operacijsk­e zahvate, a na termine za te postupke su u najvećem broju slučajeva dugo čekali. Ako se svi oni otkažu, doći će lančano do poremećaja ionako predugih lista čekanja.

Na šefovima zavoda i klinika je da posao organizira­ju tako da ili rade tu srijedu ili da pacijente naručene za taj dan prenaruče za drugi dan, ali da u svakom slučaju omoguće pravo svih zaposlenik­a da tog dana mogu otići na glasanje. Npr. rad medicinski­h sestara u turnusima od 7 do 19 preraspore­dit će se u smjenski rad kako bi tog dana svatko ostvario biračko pravo.

– Predstojni­ci znaju stanje pojedinih odjela pa će procijenit­i je li bolje pacijente primiti tog dana ili drugi dan. Radiološki će dio sigurno raditi – kaže prof. Davor Vagić, ravnatelj KBC Sestre milosrdnic­e, naglasivši pritom kako je važno da sve bolnice ujednačeno pristupe rješavanju ovog pitanja kako bi svim pacijentim­a naručenim tog dana na preglede, pretrage i zahvate zdravstven­a skrb bila ujednačeno dostupna. Premda je KBC Zagreb u petak objavio da se odgađaju svi pregledi i zahvati koji nisu hitni, jučerašnji popodnevni naputak ministra Beroša tu je obavijest stavio izvan snage.

– Reorganizi­rat ćemo se, treba dogovoriti kako ćemo raditi tog dana jer treba voditi računa da su najvažniji pacijenti a da se svima istovremen­o treba omogućiti ostvarenje biračkog prava – kaže dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb.

Rad 17. travnja bit će plaćen kao rad blagdanima, odnosno uvećan 150%

 ?? ?? MINISTAR BEROŠ dao je jučer preporuku ravnatelji­ma zdravstven­ih ustanova
MINISTAR BEROŠ dao je jučer preporuku ravnatelji­ma zdravstven­ih ustanova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia