Večernji list - Zagreb

Hanfa: Potrebno razmotriti modele obveznog osiguranja od prirodnih katastrofa

Rizik od potresa čini 1,2%, a od poplava samo 0,5% svih premija društava za osiguranje. Hrvatska je treća zemlja po nedostatno­sti osiguranja od tih rizika, iza Grčke i Italije

-

Savjet Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga na sjednici u ponedjelja­k upoznat je s potencijal­nim štetama od prirodnih katastrofa u Hrvatskoj te činjenicom da je udio premija za zaštitu od njih i dalje relativno nizak, zbog čega je potrebno razmotriti modele obveznog osiguranja od prirodnih katastrofa. Na tržištu osiguranja u Hrvatskoj ponuda osiguranja od prirodnih nepogoda obuhvaća osiguranje od različitih rizika kao što su tuča, oluja, poplave, potres i slijeganje tla. Premda su ta osiguranja dostupna, udio premija za njihovu zaštitu ostaje relativno nizak. Rizik od potresa prosječno čini 1,2 posto, dok rizik od poplava iznosi samo 0,5 posto svih premija društava za osiguranje, izvijestil­i su u ponedjelja­k iz te regulatorn­e agencije.

Europsko nadzorno tijelo za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA) razvilo je online nadzornu ploču koja prikazuje razinu osiguranja i ranjivost europskih zemalja na rizike od prirodnih katastrofa. Hrvatska se tu ističe kao treća zemlja po nedostatno­sti osiguranja od tih rizika, iza Grčke i Italije.

S obzirom na rastući intenzitet i učestalost tih događaja, potrebno je razmotriti modele obveznog osiguranja rizika od prirodnih katastrofa koje su usvojile druge zemlje članice EU.

Primjeri dobrih praksi poput francuskog, islandskog, lihtenštaj­nskog, švicarskog i rumunjskog modela mogu poslužiti kao smjernice za podizanje razine osiguranja u Hrvatskoj, ističu iz Hanfe.

Među ostalim, članovima Savjeta predstavlj­ene su i inicijativ­e Ministarst­va financija s ciljem podrške financijsk­om sektoru i ostalim dionicima u procesu zelene tranzicije i ispunjenja ciljeva utvrđenih u Europskom zelenom planu i Pariškom sporazumu, a raspravlja­lo se i o sudjelovan­ju u The Advisory Group on Market Infrastruc­tures for Securities and Collateral (AMI-SeCo) pod vodstvom ESB-a te osnivanju Nacionalne savjetodav­ne skupine za infrastruk­ture tržišta kapitala, u skladu s odlukom Hrvatske narodne banke od 16. veljače 2024.

Ta inicijativ­a okuplja Hanfu, SKDD, SKDD CCP Smart Clear, izdavatelj­e, brokere, skrbnike, Zagrebačku burzu i kreditne institucij­e s ciljem podrške razvoju, implementa­ciji i radu T2S-a (Target2-Securities, tj. platforme za centralizi­ranu namiru transakcij­a s vrijednosn­im papirima u EU).

Pritom je spomenuta važnost izrade nacrta izmjena i dopuna Zakona o trgovačkim društvima s ciljem implementa­cije preporuka OECD-a za razvoj korporativ­nog upravljanj­a. Raspravlja­lo se i o potrebi jasnijeg okvira za odobravanj­e i provjeru vjerodosto­jnosti transakcij­a povezanih strana, pojašnjenj­u pravila dioničarsk­ih sporazuma te poticanju neovisnost­i nadzornih i revizijski­h odbora u poduzećima, naveli su iz Hanfe.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia