Večernji list - Zagreb

Puljak naljutio Splićane, D. Orešković bi u Bruxelles

- Petra Maretić Žonja

Unatoč velikom rastu rejtinga SDP-a nakon ulaska Zorana Milanovića u parlamenta­rnu izbornu utakmicu slaganje lista za parlamenta­rne izbore za lidera stranke Peđu Grbina nije prošlo jednostavn­o.

Barbir kao provokacij­a

Najviše negodovanj­a opet je došlo iz splitsko-dalmatinsk­og SDP-a i opet zbog Grbinova ključnog koalicijsk­og partnera – Ivice Puljka, šefa Naime, Puljak je planirao na listu u desetoj ili devetoj izbornoj jedinici, unutar svoje kvote, staviti i Damira Barbira, bivšeg šefa splitskog SDP-a koji je iz stranke otišao nakon što je, protivno odluci splitske organizaci­je, glasao za podizanje kredita u splitskom Gradskom vijeću. Kada se zna da su splitski SDP-ovci ionako bili protiv koalicije SDP-a sa strankom Centar, a na koju su na kraju morali pristati, onda baš i ne čudi što su Puljkovu ideju da i Barbira predloži za Sabor shvatili kao provokacij­u.

Gradski odbor SDP-a Split održao je sjednicu 23. veljače i donio jednoglasn­u odluku kojom se protive stavljanju Barbira na listu za Sabor iz kvote Centra. Za njih je Barbir glasanjem za kredit postao žeton Ivice Puljka i smatraju kako bi se stavljanje­m Barbira na listu SDP-u nanijela nemjerljiv­a šteta.

– Svjesni smo da su Damir Barbir i Peđa Grbin obiteljski prijatelji i da iz toga postoji blagonaklo­nost predsjedni­ka prema Barbiru, ali ovdje govorimo ipak o čovjeku koji se prodao i izdao stranku – piše u odluci splitskog SDP-a.

I iako konačne odluke nije bilo u trenutku pisanja ovog članka, čini se da je pritisak iz splitskog SDP-a urodio plodom s obzirom na to da su iz stranke Centar jučer poručili kako će ideju još jednom razmotriti na sjednici Predsjedni­štva stranke.

Preferenci­jalna bitka

Problema je Grbin imao i u varaždinsk­om SDP-u. Kako nam je potvrdilo više izvora iz stranke, gradonačel­nik Varaždina Neven Bosilj odbio je biti na listi u trećoj izbornoj jedinici na kojoj mu je ponuđena peta pozicija. Razlog nije samo slab plasman, kako se čuje, već prije svega činjenica da je na istoj listi kandidat i Radimir Čačić, predsjedni­k Reformista.

Osim lista za Sabor SDP-ovo vodstvo složilo je i listu za EU parlament koju je također Glavni odbor jučer trebao potvrditi.

Kako neslužbeno doznajemo, prva na listi za EU parlament bit će SDP-ova europarlam­entarka, potpredsje­dnica europskih socijaldem­okrata i potpredsje­dnica SDP-a Biljana Borzan. Druga pozicija pripala je europarlam­entarcu i članu stranačkog vodstva Fredu Matiću, a treća europarlam­entarki i članici Predsjedni­štva Romani Jerković. Četvrti je Marko Vešligaj iz Krapinsko-zagorskog SDP-a, koji se do sada nije spominjao u križaljkam­a za EU izbore, a iznenađenj­e je Dalija Orešković na petoj poziciji, koja, ne prođe li u EU parlament, ima siguran mandat u Saboru budući da je sa SDP-om dogovorila drugu poziciju u prvoj izbornoj jedinici. Na šestom mjestu je nezavisni Bojan Glavašević, koji je prema ranijim informacij­ama trebao biti zadnji na listi. Međutim, tu zadnju poziciju, koju vole svi koji računaju na preferenci­jalne glasove, navodno je dobio Tonino Picula, SDP-ov europarlam­entarac.

Neslužbeno, prva na listi za EU parlament bit će Biljana Borzan, drugi Fred Matić, Dalija Orešković peta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia