Večernji list - Zagreb

Ne znam zašto sam rekao da sam dobio milijun eura od Mamića u gotovini

- (V. Wiesner)

ne sjećam se je li to isplaćeno na ruke ili na račun – kazao je Mikić.

S obzirom na to da je izjavio kako nije surađivao s Marijem Mamićem, USKOK je zanimalo kako je došlo do potpisivan­je ugovora vezanog za “prava imidža”. – Vjerujte, samo sam htio otići u Japan i napraviti novi korak u karijeri – komentirao je svjedok.

– Znate li da je Hirošima za “prava imidža” platila 800.000 dolara? – pitao ga je tužitelj Sven Mišković. Taj iznos je isplaćen, kako navodi USKOK, tvrtki Marija Mamića.

– Pa, sada znam – odgovorio je. – Što je Mario Mamić napravio za vas? – priupitao je Mišković.

– Možda je nagovorio svog tatu da me pusti u Japan. Već sam ga dugo nagovarao da me pusti, a iskoristio sam dan kada se Mariju rodio sin jer sam znao da će Zdravko biti dobre volje, pristao je da se nađemo i onda smo dogovorili moj odlazak – ispričao je Mikić.

”Ne znam zašto sam to rekao”

Nogometaš Boško Balaban igrao ja za Dinamo u čak tri navrata. – Sve mi je isplaćivan­o na račun, i plaća i odštete od transfera – izjavio je Balaban. – Koliko se sjećam, nikada nisam dobivao novac na ruke od Dinama – ponovio je nešto kasnije.

Kada ga je potom Mamićev odvjetnik Filip Glavaš upitao je li ikada dobio novac na ruke u Dinamu, a Balaban opet negirao, Glavaš mu je predočio potvrde iz kojih proizlazi da je 2002. primio ukupno 112.500 eura u gotovini.

– Moj je rukopis na potvrdama, ali se toga ne sjećam – komentirao je nogometaš. Glavaš ga potom podsjeća na iskaz iz istrage, kada je rekao kako prepoznaje te potvrde i da mu je novac dao Z. Mamić.

– I dalje se ne sjećam da sam primio novac u gotovini – odgovorio je Balaban. U istrazi je kazao i kako je od Mamića primio milijun eura u gotovini, no jučer je izjavio: “Nikada nisam dobio toliko novca u gotovini i ne znam zašto sam u istrazi tako rekao.” Inače, Zdravka Mamića se tereti da je podigao 2,8 milijuna eura s Dinamova računa u Klagenfurt­u i zadržao taj novac. Obrana tvrdi kako su tim novcem plaćani igrači na ruke.

– Očito je da je na svjedoka učinjen pritisak da promijeni iskaz – komentirao je Glavaš i stavio primjedbu na Balabanov iskaz. – Možda jesam nešto pogriješio, ali na mene se ne može vršiti pritisak – zaključio je Balaban.

Svjedočio je i Pero Lozica, koji je 2001. bio stečajni upravitelj Dinama. – Postojao je svojevrsni dualitet pravnih osobnosti u Dinamu koji je, po meni, bio dvojben. Ugovori igrača vođeni su kroz športsko dioničko društvo koje je bilo dužno više od milijardu kuna, dok su sportska prava prenesena na udrugu – objasnio je Lozica. – Postojeća garnitura udruge Dinama u to je doba bila jako protiv stečaja, nije bila sretna što sam ja kako stečajni upravitelj imao ovlasti gledati svu poslovnu dokumentac­iju – izjavio je.

Gradonačel­nik Tomašević poručuje da će se truditi da do kraja godine ne bude povećanja cijena režija, javnog prijevoza, vrtića i domova umirovljen­ika

eura. Nakon toga je započeo oporavak gradskih financija. U 2022. je ostvaren suficit i pokriće manjka u iznosu od 68,5 milijuna eura, čime se deficit smanjio na 125 milijuna eura. U 2023. je ostvaren i višak u iznosu od 137 milijuna eura, čime je u potpunosti pokriven preostali dug. O tome će biti izviješten­a Gradska skupština Godišnjim izvještaje­m o izvršenju proračuna Grada Zagreba za 2023. – Iznimne napore ove gradske uprave prepoznala je i rejting agencija Standard & Poor’s, koja je nakon dugih 13 godina prošlog petka vratila kreditni rejting Gradu Zagrebu iz špekulativ­nog u investicij­ski, uz pozitivne izglede, ističući pritom kako je ova gradska uprava učinila važne iskorake u smjeru poboljšanj­a financijsk­og upravljanj­a Gradom, učinkovito­g upravljanj­a likvidnošć­u kao i u pogledu transparen­tnosti poslovanja. Također, Grad Zagreb je u 2024. godinu ušao sa skraćenim rokovima plaćanja, što pridonosi nižim cijenama radova i usluga – ističu.

– Za razliku od brojnih drugih gradova u Hrvatskoj, u Zagrebu u mojem mandatu nije došlo do povećanja cijena režija, kao ni porasta cijena javnog prijevoza, dječjih vrtića ili domova za starije – a trudit ćemo se da tako ostane u najmanju ruku do kraja ove godine – obećao je gradonačel­nik Tomislav Tomašević.

 ?? ?? U ISTRAZI JE KAZAO i kako je od Mamića primio milijun eura u gotovini, no jučer je Balaban izjavio: “Nikada nisam dobio toliko novca u gotovini i ne znam zašto sam u istrazi tako rekao”
U ISTRAZI JE KAZAO i kako je od Mamića primio milijun eura u gotovini, no jučer je Balaban izjavio: “Nikada nisam dobio toliko novca u gotovini i ne znam zašto sam u istrazi tako rekao”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia